Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ σε πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες της Ημαθίας (αναλυτικό ρεπορτάζ - βίντεο)

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον βουλευτή Κιλκίς Πέτρο Παππάς και τον γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάση Πετρόπουλο και τοπικά στελέχη του κόμματος από την Ημαθία, επισκέφθηκαν πληγείσες από τον παγετό αγροτικές περιοχές του νομού. 

Στο μέσο της περιοδείας μάλιστα παρέστη και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος παρά την βραδινή του εφημερία ως γιατρός στο Νοσοκομείο που εργάζεται, βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο νομό. Άλλωστε, νωρίτερα το κλιμάκιο συνόδευε ο Ημαθιώτης περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Φωτιάδης. 

Οι επαφές του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής περιελάμβαναν αγροτικές καλλιέργειες σε όλους του Δήμου της Ημαθίας και, παράλληλα, επισκέφθηκαν και εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου Βέροιας. 

Στο πλαίσιο της περιοδείας πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του κλιμακίου με τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, στο Δημαρχείο, ενώ στο ίδιο κτίριο παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου. 

Βίντεο από την περιοδεία σε πληγείσες περιοχές:

Η Συνέντευξη Τύπου των στελεχών - Χαιρετισμός Σ. Τσιχλακίδη

Στην συνέντευξη Τύπου, ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Σάββας Τσιχλακίδης αναφέρθηκε στους λόγους της επίσκεψης των στελεχών του κόμματος στο Νομό, καλωσορίζοντας τους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσιχλακίδης «οι ζημιές είναι τεράστιες. Φυσικά αυτό που πρέπει να δούμε και αυτό που καταλήγουμε σήμερα είναι ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο για να γίνει σωστή καταγραφή. Γι’ αυτό σας είπα ότι ξεκινήσαμε από σήμερα να δούμε τις καταγραφές, να δούμε που κυμαινόμαστε, να δώσουμε το χρόνο για να καταλήξουμε το τι έχει συμβεί».


Η τοποθέτηση του Π. Παππά

Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Πέτρος Παππάς, ανέφερε:

Με αφορμή τον πρόσφατο παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες της Ημαθίας, επισκεφτήκαμε σήμερα καλλιέργειες, επισκεφτήκαμε τους καλλιεργητές, συνομιλήσαμε μαζί τους. Παράλληλα, επισκεφτήκαμε και θερμοκήπια, είδαμε τα κηπευτικά προϊόντα, είδαμε και τις τοπικές αρχές, τον Δήμαρχο της Βέροιας, σειρά τοπικών παραγόντων, οι οποίοι μας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία η οποία υπάρχει, τόσο σε επίπεδο νομού, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο για την διαχείριση η οποία γίνεται για το αγροτικό κεφάλαιο της χώρας. Νομίζω ότι, ως ΠΑΣΟΚ, αυτό το οποίο θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα είναι, καταρχήν, να αναδείξουμε τα θέματα τα οποία υπάρχουν τόσο στην Ημαθία, αλλά και πανελλήνια.

Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι ζούμε σε μια εποχή κλιματικής κρίσης. Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει, πλέον, τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και οι ανάγκες αυτές πρέπει να εξυπηρετούνται, καταρχήν, από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει να αναθεωρηθούν οι χρηματοδοτήσεις οι οποίες δίνονται από τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορούμε, πλέον, σε εποχές κλιματικής κρίσης να μην αποζημιώνονται συγκεκριμένες καταστροφές, όπως είναι η ακαρπία, ή να μην αναθεωρείται το ποσό το οποίο δίνεται στους αγρότες. 

Συγκεκριμένα και για την Ημαθία πρέπει να μιλήσουμε για το να δοθεί εξατομικευμένα και ανάλογα με την έκταση της ζημιάς προκαταβολή στους αγρότες, προκειμένου να μπορούν να καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά. 

Από εκεί και πέρα πρέπει συνολικά και θα το κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και με δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και με ερωτήσεις στην Βουλή. Παράλληλα θα κινηθούμε και σε συνεργασία με τον Θανάση Πετρόπουλο, σε συνεργασία με την περιφέρεια, τον  Χρήστο Παπαστεργίου, θα κινηθούμε και γενικότερα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να δούμε, να συζητήσουμε και για την κοινή αγροτική πολιτική, αλλά και σε επίπεδο πανελλήνιο να δούμε πώς θα διαχειριστούμε το αγροτικό προϊόν, πώς θα διαχειριστούμε τις καλλιέργειες, ποιος κεντρικός σχεδιασμός πρέπει να γίνει για το τι καλλιεργείται και πού, πώς θα μιλήσουμε για την αγροτική γη και για το ότι η αγροτική γη πρέπει να καταγραφεί, πρέπει να αποτελέσει πραγματικά αγροτική γη και κεφάλαιο για την χώρα. Μιλάμε για το 10% του πληθυσμού το οποίο ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες, είναι ένα 4% του συνολικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας.

Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν το κόμμα το οποίο στηρίχθηκε στους αγρότες, ήταν το κόμμα το οποίο στηρίζεται ακριβώς στις λαϊκές τάξεις, στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του. Αυτό είμαστε εδώ να κάνουμε, να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παντού, θα σταθούμε δίπλα στα προβλήματά σας, θέτω τον εαυτό μου και θέτουμε νομίζω όλοι τον εαυτό μας στη διάθεσή σας, προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα και να ονειρευτούμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.


Η τοποθέτηση του Θ. Πετρόπουλου

Ο Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Πετρόπουλος αναφερόμενος στην περιοδεία, αλλά και στις προτάσεις του κόμματος για το αγροτικό, ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι όλο πιο έντονα οι κλιματικές μεταβολές επηρεάζουν την γεωργική παραγωγή. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θεωρούμε και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει από την πολιτεία ένα δίκτυ προστασίας της αγροτικής μας παραγωγής. Η αγροτική μας παραγωγή είναι εθνικό κεφάλαιο και γι’ αυτό οφείλουμε να την προστατεύσουμε τόσο για την επισιτιστική ασφάλεια, όσο και για την προστασία του γεωργικού εισοδήματος.

Όσον αφορά τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο στη χώρα μας που θα μιλάει για αναδιάρθρωση καλλιεργιών, αλλά και για παθητική και ενεργητική προστασία της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Το πρώτο ζήτημα, λοιπόν, που θέτουμε είναι αυτό. Ένα ολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της κλιματικής μεταβολής στην γεωργία και στην κτηνοτροφία μας.

Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο είναι και το επίκαιρο, και γι’ αυτό βρισκόμαστε άλλωστε εδώ για την ανάδειξή του, αφορά τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 1988 από το ΠΑΣΟΚ, από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι ο τελευταίος κανονισμός του ΕΛΓΑ τροποποιήθηκε το 2011 από τον Κώστα Σκανδαλίδη, υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Ένας κανονισμός άντεξε 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μια σωστή επιλογή, παρόλο που είχε δεχτεί αυστηρή κριτική τότε στη Βουλή. Σήμερα, όμως, αυτός ο κανονισμός έχει ανάγκη από αναθεώρηση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που έχει σαν νέα παθογόνα, νέα αίτια και νέες ζημιές οι οποίες μειώνουν τη γεωργική παραγωγή.

Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε, να τις προστατεύσουμε και να τις αποζημιώσουμε. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να προστεθούν στον κανονισμό του νέα αίτια. 

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το ποσοστό και οι πηγές χρηματοδότησης του οργανισμού.

Ο οργανισμός μέχρι στιγμής έχει δύο πόρους, δύο ταμεία, δύο πηγές χρηματοδότησης. Οι εισφορές των αγροτών, των δικαιούχων μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι οποίοι είναι 530.000 και οι εισφορές ανέρχονται περίπου στα 180 εκατομμύρια το έτος και 20 εκατομμύρια που είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προέβλεπε ο αρχικός κανονισμός. Θεωρούμε ότι με τα αίτια που έρχεται να αντιμετωπίσει ο ΕΛΓΑ, αυτό το ποσό δεν αρκεί.Χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση. 

Άρα, οφείλει η κυβέρνηση να αναζητήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες από ζημιώσεων που έχουν οι Έλληνες αγρότες. Όσον αφορά τώρα για την περιοχή της Ημαθίας και για την ζημιά που προκάλεσε ο Παγετός 19 και 20 Μαρτίου. Η πρώτη μας εκτίμηση από την επίσκεψη που κάναμε είναι ότι ο παγετός προκάλεσε αυξημένη ανθόπτωση σε αρκετές πρώιμες ποικιλίες που σε πολλές περιοχές πλησιάζει το 100%.

Ήτανε δέντρα τα οποία έτσι έτσι έπλυνε η ανθοφορία. Υπήρξαν και άλλες περιοχές της χώρας και της Ημαθίας ενδεχομένως στις οποίες τα δέντρα βρίσκονται στον προαθνικό στάδιο και αυτά τα έχει επηρεάσει σίγουρα ο Παγετός. Θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε 15 μέρες περίπου το μέγεθος της ζημιάς.

Θεωρούμε ότι σε αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε να είναι έτοιμη για να αποζημιώσει τους παραγωγούς και να τους προστατεύσει την παραγωγή τους. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα και μόνιμα να στελεχωθεί το κατάστημα του ΕΛΓΑ της περιοχής σας. Είναι απαράδεκτο ότι σε μια περιοχή όπου είναι ευάλωτη στις καιρικές μεταβολές ο ΕΛΓΑ να μην είναι κατάλληλα στελεχωμένος.

Το πρώτο μέτρο που προτείνουμε είναι αυτό το άμεσο και θα είναι και ένα μακροπρόθεσμο και μόνιμο. 

Το δεύτερο θα πρέπει άμεσα να προσχωρήσουν στην προκήρυξη πρόσληψης εποχιακών γεωπόνων έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να καταγράψουν την εξατομίκευση των ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε μόλις προχωρήσει η εξατομίκευση το είπε και ο Πέτρος ο παπάς θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση αφού θα έχουμε τα πρώτα πορίσματα χωρίς προκαταβολή.

Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι καλλιεργητές είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση. Δεν μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να σχεδιάσουν και για το μέλλον τους. Τόσο για την οικογένειά τους όσο και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Γι’ αυτό λοιπόν θεωρούμε ότι η προκαταβολή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων. Όπως θα πρέπει πάλι να εξεταστεί ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που θα προκύψει αν όμως θα πρέπει να εγκριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν απαλλαγές από εισφορές που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιες οφειλές».


Η παρέμβαση του Χρ. Παπαστεργίου

Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, στην σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις προτάσεις που από καιρό έχουν κατατεθεί προς την διοίκηση της Περιφέρειας, που έχουν σκοπό την άμεση ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για την ανταποκρισή σας. Από το πρωί με τον Φώτο Φωτιάδη που συμμετείχε στο κλιμάκιο και εγώ αργότερα λόγω νυχτερινής εφημερίας είμαστε εδώ.

Θέλω να προσθέσω δύο πράγματα. Ένα, να καλέσω την περιφέρεια να συζητήσει επιτέλους την πρόταση που από το 2021 έχουμε καταθέσει ως περιφερειακή παράταξη μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να αγοράσουν τα καλλιεργητικά εφόδια της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου κατά αναλογία με το πρόγραμμα διέξοδος που είχε γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την περιφέρεια πριν από τρία χρόνια λόγω του κορονοϊού. Το πρώτο είναι αυτό.

Υπάρχουν περίπου 400 εκατομμύρια αδιάθετα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την κεντρική Μακεδονία που μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Και το δεύτερο είναι ότι όπως είχε επιτραπεί η χρηματοδότηση από τις περιφέρειες προσλήψεων στα νοσοκομεία για το διάσημα της υγειονομικής κρίσης, σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτή εδώ που υπάρχουν έκτακτα γεγονότα λόγω του καιρού, να μπορεί και η περιφέρεια να συνεισφέρει στην πρόσληψη των αναγκαίων γεωπόνων για να προχωρήσει γρήγορα η εκτίμηση των ζημιών και να μην καθυστερούμε στην καταγωγή των προκαταβολών και συνολικά των αποζημιώσεων. 

Εμείς αυτά τα δύο θέματα θα τα ξαναθέσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ελπίζουμε να τα αποκριθεί αυτή τη φορά η διοίκηση και να τα συζητήσει και να μην αγνοεί την πραγματικότητα γιατί, πέραν όλων των άλλων, η κεντρική Μακεδονία ως περιφέρεια έχει πάνω από το ένα πέμπτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Και άρα αυτά όλα που είπαν και για το στρατηγικό πλαίσιο και για την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων ο Πέτρος ο Παπάς και ο Θανάσης ο Πετρόπουλος, στην κεντρική Μακεδονία ισχύων στο μείζονα βαθμό, απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας».


Ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τα αγροτικά προβλήματα, αλλά και γενικότερης πολιτικής ζητήματα. 

Για παράδειγμα, σε ερώτηση του ο δημοσιογράφος του «InVeria» Νίκος Βουδούρης, σχετικά με την επικοινωνιακή γραμμή του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή και την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ανέφερε:

«Πριν από λίγες ώρες (σ.σ. το μεσημέρι του Σαββάτου 29/3), λάβαμε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, από τα κεντρικά, την ανακοίνωση ότι η κυρία Μπατζελή παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης,  σχετικά με το περιεχόμενο δηλώσεών της, το οποίο ήταν ότι άσκησε κριτική στην ρητορική του ΠΑΣΟΚ, στην έντονη κριτική σχετικά με τον κ. Νίκο Παπά, περί 13-0. Είδα κ. Παππά ότι είστε στη γραμμή του κόμματος εσείς, μιλήσατε για δυνάμεις λαϊκισμού, για δυνάμεις που έπαιξαν την χώρα στα ζάρια. Φαντάζομαι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι δυνάμεις που παίξανε την χώρα στα ζάρια και θα ήθελα το σχόλιο σας, δεδομένου ότι τους γνωρίσατε και από κοντά όλους αυτούς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ που παίζανε μπαρμπούτι, οπότε ενδεχομένως θα ξέρετε καλύτερα για το τι γινόταν εκεί».

Απαντώντας στην ερώτηση του InVeria ο Πέτρος Παππάς ανέφερε: 

«Αρχικά να πω ότι δεν αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο απαραίτητα. Θα θυμίσω τη στάση της ΝΔ σε σχέση με την οικονομική κρίση την οποία βίωσε η χώρα, θα θυμίσω το Ζάππειο 1 και Ζάππειο 2 του κ. Σαμαρά, αντίστοιχα λαϊκίστικες επιλογές και επιλογές οι οποίες τελικά έθεσαν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας που ακολούθησε η ΝΔ, οπότε είναι κάτι το οποίο νομίζω δεν πρέπει να ξεχνούν οι Έλληνες πολίτες. 

Για να μην μιλήσω και για άλλα φαινόμενα λαϊκισμού της ΝΔ τα οποία υφιστάμεθα διαχρονικά. Από εκεί και πέρα το κόμμα έχει διαδικασίες, έχει όργανα εγώ τώρα το μαθαίνω από εσάς δεν το ήξερα τηρούνται οι διαδικασίες και τα όργανα του κόμματος αποφασίζουνε για αυτά που πρέπει να αποφασίσουν». 

Επίσης, σε ερώτηση της Κάτιας Παπαϊωάννου από το veriotis.gr για την δημοσκοπική άνοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Χρήστος Παπαστεργίου απάντησε:

«Νομίζω ότι έτσι είναι η ένδειξη των καιρών ότι πολλές φορές λέξεις-πράξεις εντυπωσιασμού αναδεικνύουν κάποιον στην επιφάνεια, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τη θάλασσα, αν δεν υπάρχει έρμα το καριδότσοφλο εύκολα παρασύρεται από τα κύματα και μπορεί να είναι στην κορυφή του κύματος για λίγες μέρες, αλλά η τελική κατάληξη πηγαίνει πολύ πιο βαθιά. Ευχόμαστε η κυρία Κωνσταντοπούλου, να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα και να ασκήσει μια πραγματικά πολιτική κριτική και να μην παραμένει εκμεταλλευόμενη την οργή και τον πόνο ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Αυτή είναι η δική μας θέση και δεν πρόκειται ποτέ να παρασυρθούμε μέσα από τη συγκυρία να κάνουμε πολιτική. Η πολιτική πρέπει να γίνεται με έναν ορίζοντα στρατηγικής, με σοβαρότητα, με τεκμηρίωση και γι’ αυτό, ίσως και να ήρθαμε και νωρίς, αλλά η δέσμευση είναι ότι θα είμαστε συνέχεια εδώ. Ελπίζουμε αυτό να το κάνουν πρωτίστως η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα».

Τα στελέχη που παραβρέθηκαν 

Στη συνέντευξη Τύπου και κατά τη διάρκεια της περιοδείας παραβρέθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος από την Ημαθία, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Φώτης Φωτιάδης, ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος βουλευτής Νίκος Τσιαμήτρος, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος και Θανάσης Δέλλας, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Χασιώτης, ο πρώην Νομάρχης Ημαθίας Ανδρέας Βλαζάκης, οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Κώστας Γεωργιάδης και Γιώργος Κάκαρης, το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σωτηράκης, γνωστά στελέχη του κόμματος, όπως οι Θούλη Σιδηροπούλου, Ιωάννα Βαλδήρ, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Καλαϊτσίδης κ.α. 

 (Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, φύλλο 146)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο