Βέροια: "Ξεκολλά" το θέμα της ανέγερσης του Ναού του Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονος - Τι είπε ο τεχνικός σύμβουλος της Μητρόπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής του Δήμου Βέροιας και φορέων της πόλης για να αναδειχθεί το αίτημα της εκ νέου ανέγερσης του κατεδαφισθέντος Ναού του Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονος, στο κέντρο της πόλης, έθεσε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας που συνεδρίασε την Δευτέρα (14/10/2024). 

Να σημειωθεί ότι ο ενοριακός ναός του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος στη Βέροια (αρχική φωτό, πηγή: Ομάδα "Παλιές Φωτογραφίες Βέροιας" στο fb) , υπήρχε μέχρι το 2005, οπότε κατεδαφίστηκε για λόγους στατικότητας. Η χρονολόγηση του συγκεκριμένου κτίσματος ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα και είχε τη μορφή τρίκλιτης βασιλικής. Η αρχαιολογική σκαπάνη, μετά την κατεδάφιση του ναού, αποκάλυψε σειρά παλαιότερων κτισμάτων και θεμελιώσεων στη νότια πλευρά του καθώς και εκτεταμένο νεκροταφείο με σημαντικούς αρχαίους κιβωτιόσχημους τάφους.

Ο κ. Παλουκίδης στο εισηγητικό του ανέφερε:

"Προτείνουμε τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα έχει ως στόχο και θέμα την αποκατάσταση του κατεδαφισθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος που επί 20 και πλέον χρόνια παραμένει μια ανοικτή πληγή στο κέντρο της πόλης μας και η θέα του μνημείου προκαλεί σε κάθε Βεροιώτισσα και Βεροιώτη μόνο θλίψη και απογοήτευση. Ο συνδυασμός μας πιστεύει ότι ο δήμος μας πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα ώστε να έχουμε άμεσα θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και προτείνει τη σύσταση επιτροπής η οποία θα αποτελείται από το δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων, τον Μητροπολίτη μας, τους φορείς της πόλης μας, όπως το ΤΕΕ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, Εμπορικό Σύλλογο, Επιμελητήριο κλπ, με σκοπό τον προγραμματισμό των κατάλληλων ενεργειών και τον συντονισμό των δράσεων για την επίτευξη του στόχου που προανέφερα".


Ο Αρχιτέκτονας Κώστας Σαράφογλου

Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Μητρόπολης Βεροίας και αρχιτέκτονας του Έργου, Κώστας Σαράφογλου, ο οποίος διατηρεί μελετητικό γραφείο και για χρόνια ασχολείται με τις τεχνικές μελέτες του Ναού του Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονος, του οποίου η τοποθέτηση ήταν άκρως καθοριστική στην εξέλιξη της συζήτησης. 

Όπως τόνισε ο κ. Σαράφογλου,  παλεύει επί 20 συναπτά έτη με την αρχαιολογία για το θέμα του Αγ. Ιωάννη,  αλλά μετά την αλλαγή της ηγεσίας στην ΕΦΑ Ημαθίας και μετά από νέες επαφές του με το Υπ. Πολιτισμού, το θέμα έχει περάσει σε νέα φάση. Πλέον έχει λάβει ο ίδιος προσωπικά την δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι στο επόμενο διάστημα θα εισαχθεί εκ νέου προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης των αρχαίων που βρέθηκαν στα θεμέλια του Ναού, τα οποία θα βρίσκονται στο υπόγειο του Ναού και θα πρέπει να είναι επισκέψιμα. 

Έχουν κατατεθεί όσα συμπληρωματικά σχέδια σχετικά με το θέμα της προβολής των αρχαιοτήτων και, όπως σημείωσε ο κ. Σαράφογλου, διαφαίνεται η καλή διάθεση για να βρεθεί λύση. Μετά από τόσα χρόνια αναμονής, που δεν ευθυνόταν η Μητρόπολη ή οι μελέτες, πλέον υπάρχει θετική πολιτική βούληση και μένει το θέμα της προβολής της κατακόμβης του Ναού, που θα συζητηθεί στο ΚΑΣ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαράφογλου, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ημαθίας Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού  Γιάννη Γιάννου και Αλέκο Καραμανλίδη, είχαν καταθέσει το σχετικό αίτημα στην Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνάντησή τους τον Νοέμβριο του 2023 (δείτε το σχετικό θέμα). 

Μετά την τοποθέτηση του Κώστα Σαράφογλου, ο οποίος σημείωσε ότι εφόσον έχει δρομολογηθεί το θέμα, τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενη κάθε παρέμβαση. Με πρόταση του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, με την οποία συντάχθηκε και ο προτείνων το θέμα, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Παλουκίδης, αποφασίστηκε προς το παρόν να υπάρξει ένα έγγραφο που απλώς θα τονίζει την βούληση του Δήμου για την ταχεία εξέλιξη των γεγονότων, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι το θέμα θα προχωρήσει και μάλιστα αίτημα. 

Με αφορμή, λοιπόν, την πρόταση του Κώστα Παλουκίδη, προέκυψε μία ιδιαίτερα σημαντική είδηση για την πόλη της Βέροιας, ότι το θέμα του Ναού του Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονος βαίνει προς θετική έκβαση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και, βεβαίως, της Μητρόπολης Βεροίας. 

Από την συνάντηση για το θέμα του Ναού στο Υπ. Πολιτισμού,  το Νοέμβριο του 2023 (Πηγή: inveria.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο