Συναινετικό διαζύγιο

Αν και η λύση του γάμου αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων μια κατάσταση που προκαλεί στους συζύγους συναισθηματική φόρτιση, μέσω της διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου οι σύζυγοι μπορούν να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Ενώ στο διαζύγιο με αντιδικία και στο διαζύγιο λόγω υπερδιετούς διάστασης χρειάζονται να προσφύγουν οι σύζυγοι στα δικαστήρια, με το συναινετικό διαζύγιο παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να λύσουν τον γάμο τους γρήγορα, οικονομικά και χωρίς να παίρνουν μέρος σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες με ψυχικά και οικονομικά κόστη.


Ποια είναι η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου;

Αρχικά, οι σύζυγοι θα πρέπει να θέλουν να λύσουν το γάμο τους, κάνοντας κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια, την επικοινωνία, τη διατροφή και τον τόπο διαμονής των τέκνων. Αυτά τα ζητήματα είναι εκ του νόμου απαραίτητο να ρυθμιστούν, προκειμένου να υπάρχει για τα τέκνα ένας αξιοπρεπής βίος, αντίστοιχος με αυτόν που είχαν όταν οι γονείς τους ήταν παντρεμένοι. Το επόμενο βήμα είναι οι δικηγόροι των συζύγων να συντάξουν ιδιωτικό συμφωνητικό με όλα όσα προβλέπονται στη νομοθεσία του οικογενειακού δικαίου, στο οποίο να συμφωνούν οι σύζυγοι. Μετά το ιδιωτικό συμφωνητικό το υπογράφουν οι σύζυγοι σε ΚΕΠ ή στο gov.gr. Από το χρονικό σημείο της υπογραφής του ιδιωτικού συμφωνητικού, η νομοθεσία ορίζει πως θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 μέρες, μέχρι να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού στον συμβολαιογράφο. Στο συμβολαιογραφείο θα πρέπει να βρίσκονται όλα τα μέρη, ήτοι οι σύζυγοι, οι δικηγόροι τους και ο συμβολαιογράφος. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και αυτή υπογράφεται από όλα τα μέρη. Έπειτα παρέχει αντίγραφα σε κάθε μέρος. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι δε θέλουν να παρευρίσκονται στον συμβολαιογράφο για τους δικούς τους λόγους, τότε ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο στον δικηγόρο τους, προκειμένου να τους εκπροσωπήσει. Στη περίπτωση του θρησκευτικού γάμου ακολουθεί η διαδικασία της πνευματικής λύσης του γάμου. Οι σύζυγοι λοιπόν, συνήθως ένας από αυτούς, πάνε με τα αντίγραφα με τα οποία τους έχει εφοδιάσει ο συμβολαιογράφος στη μητρόπολη που ανήκει η ενορία στην οποία είχαν τελέσει τον θρησκευτικό γάμο τους. Εκεί ο αρμόδιος τους εκδίδει το λεγόμενο διαζευκτήριο, έγγραφο το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να συνάψουν νέο θρησκευτικό γάμο μόλις το επιθυμήσουν. Μετέπειτα, εφόσον οι σύζυγοι λάβουν το διαζευκτήριο, θα πρέπει με τα έγγραφα που τους έχει δώσει ο συμβολαιογράφος και με το διαζευκτήριο, να πάνε στο ληξιαρχείο που είχαν καταχωρήσει το γάμο τους, προκειμένου να ενημερωθεί η μερίδα τους.


Ποια έγγραφα θα πρέπει οι σύζυγοι να προσκομίσουν στους δικηγόρους τους για το συναινετικό διαζύγιο;

Οι σύζυγοι θα πρέπει να αποστείλουν στους δικηγόρους τους αντίγραφο της ταυτότητας τους, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και Ληξιαρχική πράξη γάμου. Ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει υποχρεωτικά αυτά τα έγραφα από τους δικηγόρους, για να πραγματοποιήσει τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης. Ένα μεγάλο θετικό είναι πως δε χρειάζεται κάποιο άλλο έγγραφο πέρα από αυτά τα τρία.


Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαζυγίου;

Αν όλα τα μέρη κινηθούν με ταχύτητα, η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 15 μέρες. Καλό θα ήταν να ενημερωθεί εγκαίρως ο συμβολαιογράφος προκειμένου να βρεθεί η διαθεσιμότητα όλων των μερών από νωρίς, γιατί έχει παρατηρηθεί στη πράξη πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί κατάλληλος χρόνος για τη συμβολαιογραφική πράξη ανάμεσα σε πέντε ενήλικες εργαζόμενους.


Τι θα πρέπει να προσέξει ο σύζυγος που επιθυμεί να λύσει το γάμο του με συναινετικό διαζύγιο.

Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο αν θα γραφτεί ή όχι η ρήτρα παραίτησης από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου στο άρθρο 1400 Α.Κ. Ακόμα σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, θα πρέπει να αποφεύγεται η αναγραφή κατά τη γνώμη μου, περί ελεύθερης και ακώλυτης επικοινωνίας, του γονέα που δε διαμένει με το τέκνο, καθώς είναι δύσκολο να εντοπισθεί και να αποδειχθεί η παραβίαση δικαστικής απόφασης, σε περίπτωση που ο γονέας που διαμένει με το τέκνο δεν το δίνει στο γονέα που έρχεται για να το παραλάβει, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα επικοινωνίας του με αυτό.


Συνοψίζοντας, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, οι σύζυγοι μπορούν να λύσουν τον γάμο τους με σύμμαχο τη νομοθεσία του οικογενειακού δικαίου και έναν δικηγόρο και επιλέγοντας το συναινετικό διαζύγιο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο