Ημερίδα ErasmusDays του 1ου Ε.K. Βέροιας: Επετειακή και Διάκρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ERASMUS+

ΔΤ από 1 ΕΚ Βέροιας: Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο  Βέροιας πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 στην βιβλιοθήκη του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας Επετειακή Hμερίδα ανασκόπησης των 10 ετών εμπειρίας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Erasmus+ αλλά και παρουσίασης των Διακεκριμένων προγραμμάτων του Erasmus+ ως ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 2023.

Η ημερίδα εντάσσεται στο διήμερο εκδηλώσεων που υλοποιεί το σχολείο, συμμετέχοντας στις ErasmusDays, μια διεθνής εξαήμερη γιορτή του προγράμματος Erasmus+.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας κ. Τσιφλίδης Ηλίας, ο Διευθυντής της  Δ.Δ.Ε. Ημαθίας κ. Αλατζόγλου Αθ., η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Γρηγοριάδου Αν., η σύμβουλος πληροφορικής και παιδαγωγικής ευθύνης του 1ου Ε.Κ. Βέροιας κ. Μπαμπαλώνα Ανθ., η σύμβουλος Γεωπόνων Δυτ. Θεσ/κης κ. Τσαχουρίδου Παν., ο εκπρόσωπος του φορέα υποδοχής E-RCI στην Κύπρο κ. Γιαννούλης Χρ., εκπαιδευτικοί, μαθητές.

'Ολους τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δ/ντής του 1ου Ε.Κ. Βέροιας κ. Κουρτζίδης Θ. Η καθηγήτρια-γεωπόνος κ. Ψιψίκα Κατερίνα, παρουσίασε μέσα από ηλεκτρονικό υλικό, τις 14 κινητικότητες που υλοποιήθηκαν σε 4 διαφορετικές χώρες στα 10 έτη (2014-2024). Από αυτές, οι 2 μόνο αφορούσαν επιμόρφωση 19 καθηγητών, ενώ οι 12 αφορούσαν 160 μαθητές από 6 διαφορετικούς τομείς από 3 διαφορετικές σχολικές μονάδες (1ο ΕΠΑΛ, 3Ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ. Βέροιας)των οποίων τα εργαστηριακά μαθήματα γίνονται στους χώρους και υπό την ευθύνη του 1ου Ε.Κ. Βέροιας. ‘Ολοι οι  συμμετέχοντες έλαβαν  πιστοποιητικά Europass Mobility (Πιστοποιητικά Κινητικότητας), που εκδίδονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., σε συνεργασία του 1ου Ε.Κ. με τον εκάστοτε φορέα υποδοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη Διαπίστευση που απονεμήθηκε το  2021 στο 1ο Ε.K. Βέροιας από το Ι.Κ.Υ. στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης λόγω άριστα αξιολογούμενης αίτησης, σύμφωνης με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., εμπειρίας και σχεδίου διεθνοποίησης του σχολείου.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν μαρτυρίες μαθητών από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα Erasmus+, τόσο πρόσφατων όσο και παλαιότερων, ακόμη και 10ετίας και πώς τους επηρέασε στη ζωή τους και στην εξέλιξή τους.

Στη συνέχεια ο κ. Ατματζίδης Δημήτριος καθηγητής-τομεάρχης πληροφορικής παρουσίασε το σχέδιο του τομέα πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ. & 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Βέροιας  με τίτλο « e-Monuments-Πολιτιστικά μνημεία σε εικονικούς γεωχωρικούς κόσμους». Η  κ. Ψιψίκα  Κατερίνα παρουσίασε το σχέδιο των τομέων Γεωπονίας και Υγείας –Πρόνοιας-Ευεξίας  του 1ου ΕΠΑ.Λ. &  ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ. Βέροιας με τίτλο «Έξυπνο τρόφιμο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις». Και τα 2 σχέδια είχαν κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA121-VET-000011090 και τόσο οι δράσεις τους κατά την  προετοιμασία , υλοποίηση της μετακίνησης, εφαρμογή των νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων μετά την επιστροφή, όσο και τα παραδοτέα στο Ι.Κ.Υ. κρίθηκαν ως σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό. ‘Ετσι  έλαβαν υψηλή βαθμολογία, συμπεριλήφθηκαν στα 4 σχέδια ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 2023 στην κατηγορία ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ / VET πανελληνίως, ελπίζοντας να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να χρησιμοποιηθούν και από άλλους φορείς.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο  Βέροιας μέσω της Διαπίστευσης 2021- 2027 θα συνεχίσει να υλοποιεί υψηλής ποιότητας προγράμματα  ERASMUS+ με στόχο την Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών,  την ανάπτυξη ειδικών γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων απαραίτητων για την ένταξη των μαθητών στην υφιστάμενη και στην μελλοντική αγορά εργασίας, την τόνωση της συμπερίληψης και της πολυμορφίας μέσα από την αποδοχή, την ανοχή και τη δημοκρατική συμμετοχή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο