Απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Βέροια: Διεκδικούν αξιοπρέπεια και βελτίωση συνθηκών

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην Βέροια οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που διοργάνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). 

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας, παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (ΣΕΠΕ), ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, η ΕΛΜΕ Ημαθίας και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ημαθίας.

Χαιρετισμούς εκ μέρους των φορέων απηύθυναν, η Σοφία Καλτσίδου (Ένωση Γονέων), η Χαρά Αξούριστου (ΕΛΜΕ) και ο Σωτήρης Σταμάτης (Σύλλογος Νάουσας). 

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και απηύθυνε έντονη ομιλία, καταγγέλλοντας την προσφυγή του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης. Ο Χατζησάββας τόνισε ότι η απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εκπαιδευτικών και πως η κυβέρνηση επιδιώκει να το καταργήσει επικαλούμενη τον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21).

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στην οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, ζητώντας καλύτερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία. Σημείωσε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και πως τα προβλήματα στέγασης, οι ελλείψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και η συνένωση σχολικών μονάδων αποτελούν σοβαρά ζητήματα που παραμένουν άλυτα.

Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη βελτίωσης των σχολικών εγκαταστάσεων, κάλυψης των κενών με μόνιμο προσωπικό, και μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Ο Χατζησάββας χαρακτήρισε την κατάσταση στα σχολεία «οικονομική ασφυξία», ζητώντας άμεση κρατική χρηματοδότηση.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών θα συνεχιστεί, ενάντια στις προσπάθειες ποινικοποίησης της απεργίας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με υψωμένες γροθιές για τα δικαιώματα μας».

Οι βασικές διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών είναι:

Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20% και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

Στήριξη των αναπληρωτών, με μονιμοποίηση και ισότητα στα δικαιώματά τους.

Κάλυψη όλων των κενών θέσεων και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εκπαιδευτικών.

Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και κατάργηση των συγχωνεύσεων.

Όχι στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Υγεία.

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο