Μετά τα κτιριακά προβλήματα: Το ΕΕΕΕΚ Βέροιας χρειάζεται μία νέα σύγχρονη δομή

Με τηλεκπαίδευση έγιναν τα μαθήματα στο ΕΕΕΕΚ Βέροιας, που εδρεύει στο Λαζοχώρι, την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα κτίρια που το φιλοξενούν. 

Το θέμα τέθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μειοψηφίας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – αλλάΖΟΥΜΕ», Θεόφιλο Κορωνά. 

Απαντώντας σχετικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης ανέφερε ότι δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση πρόβλημα στατικότητας στα κτίρια, αλλά επειδή το κτιριακό συγκρότημα έγινε σε διάφορα στάδια, υπήρχε ρωγμή στην ένωση. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπήρχε αφενός η ανησυχία των γονέων – κηδεμόνων και αφετέρου επειδή οι εργασίες δεν θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα ενώ το σχολείο λειτουργούσε, αποφασίστηκε από τον Δήμαρχο Βέροιας να κλείσει το σχολείο για μία εβδομάδα, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «InVeria», την επομένη της συνεδρίασης μετέβη στο σημείο ο ίδιος ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Στον χώρο ήδη έχει μπει εργολάβος και το πιο πιθανό είναι από την επόμενη εβδομάδα να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. 

Από τις φωτογραφίες που είδαμε από το σημείο, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται απλώς για “ρωγμές στον σοβά”, για αυτό άλλωστε δόθηκε άμεσα η εντολή για κλείσιμο της σχολικής μονάδας από τον Δήμαρχο Βέροιας. Το πρόβλημα είναι ότι σε υφιστάμενο κτίριο προσκολλήθηκε νέο κτίριο. Ωστόσο υπήρξε αποκόλληση του τοιχίου κατά μερικά εκατοστά, δημιουργώντας κενό σε πολλά σημεία. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφ. “InVeria”, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ 21 και 28 Αυγούστου 2024. Το ίδιο πρόσωπο βρέθηκε αυτές τις ημερομηνίες στον χώρο (στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας εφημερίας) και την δεύτερη φορά είδε την αποκόλληση, την οποία δεν είχε διαπιστώσει την πρώτη φορά. 

Μετά τις τεχνικές παρεμβάσεις αναμένεται να μην υπάρχει θέμα, ωστόσο αυτό μένει να φανεί στην πράξη και να το πιστοποιήσουν οι Μηχανικοί που θα εξετάσουν την καταλληλότητα των κτιρίων. 


Εξετάζουν νέους χώρους για λόγους κοινωνικοποίησης των μαθητών

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βέροιας είναι εκπαιδευτικός φορέας στο οποίο φοιτούν άτομα με Αναπηρία, συνήθως βαρύτερης μορφής. Στην ουσία, τα παιδιά μετά την φοίτησή τους στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, έχουν δύο δρόμους για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους: Το ΕΕΕΕΚ και, αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, στο ΕΝΕΕΓΥΛ (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο). 

Βεβαίως, ΕΝΕΕΓΥΛ δεν υπάρχουν σε όλους τους Δήμους, σε αντίθεση με τα ΕΕΕΕΚ και το Ειδικά Δημοτικά Σχολεία. Για παράδειγμα, στην Ημαθία υπάρχουν τρία ΕΕΕΕΚ και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, στις ισάριθμες πόλεις του νομού, ενώ ΕΝΕΕΓΥΛ υπάρχει μόνο στη Βέροια και στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται και το 5ο ΓΕΛ Βέροιας, στην περιοχή του Εργοχωρίου και στο οποίο φοιτούν μαθητές από όλη την Ημαθία.

Ως εκ τούτου, πέρα των εκπαιδευτικών στόχων, κρίνεται παιδαγωγικά αναγκαίο να υπάρχει και η αλληλεπίδραση των μαθητών του με την τοπική κοινωνία, για λόγους κοινωνικοποίησης των ίδιων, αλλά και ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών. 

Με αφορμή το έκτακτο συμβάν που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο του ΕΕΕΕΚ, ζητήθηκε από τον Διευθυντή της Εκπαιδευτικής Μονάδας από τον Δήμο Βέροιας να προτείνει άλλους χώρους στους οποίους θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί, κυρίως για τους παιδαγωγικούς λόγους που προαναφέρθηκαν, καθώς στο Λαζοχώρι η μόνο εκτός σχολικών αιθουσών δραστηριότητα μπορεί να γίνει στο καφέ – ταβέρνα του χωριού. 

Όπως δήλωσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης, προτάθηκε να εξετάσουν την περίπτωση του 4ου Γυμνασίου Βέροιας, όπου υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες αίθουσες και παλαιότερα στεγαζόταν εκεί το Μουσικό Σχολείο. Από το περαιτέρω ρεπορτάζ της εφ. “InVeria” προέκυψε ότι υπήρχαν και άλλες προτάσεις, οι οποίες είτε δεν βολεύουν ή χρειάζεται ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, εκ του μηδενός. 

Το γεγονός ότι «άνοιξε» η συζήτηση για εξεύρεση νέου χώρου δείχνει την ανάγκη που υπάρχει για την συγκεκριμένη Δομή. Λόγω των ιδιαίτερων αναγκών που υπάρχουν για τους σπουδαστές του ΕΕΕΕΚ, ο Δήμος Βέροιας δηλώνει ανοιχτός στις προτάσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων – κηδεμόνων. 

Από την άλλη, για να είμαστε και ρεαλιστές, η μεν μετακόμιση σε ήδη υφιστάμενες δομές θα ήταν χρονοβόρα και σίγουρα δεν θα υπήρχε η «άνεση» χώρων που υπάρχει στο Λαζοχώρι, ενώ η κατασκευή νέου κτιρίου, ενιαίοι κτιριακά και σύγχρονο, σίγουρα είναι κάτι που θα έπαιρνε πολλά χρόνια. 

Κατά συνέπεια, προς το παρόν φαίνεται πως θα αντιμετωπιστούν τα θέματα που προέκυψαν, τα οποία – κατά τον Άρη Λαζαρίδη - προήλθαν από τα έντονα φαινόμενα ξηρασίας του περασμένου καλοκαιριού και παράλληλα, ενδεχομένως να συνεχιστεί η συζήτηση για ενδεχόμενη μελλοντική μετεγκατάσταση. 

Τέλος, θεωρούμε δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία που θα δείξει ο Δήμος Βέροιας για τις σχολικές μονάδες στα όριά του, ακόμα και αν χρειαστεί να αφήσει λίγο… παραπίσω άλλες παρεμβάσεις στον Δήμο (κάτι που απευχόμαστε). 

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και την ανάληψη της υποχρέωσης υλικοτεχνικής υποστήριξης από τις κεντρικές υπηρεσίες του Δ. Βέροιας, τα σχολεία (τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης) θα πρέπει να υποστηρίζονται άμεσα και αποτελεσματικά και όχι σποραδικά και αποσπασματικά. 

Η ιδέα μίας νέας σύγχρονης σχολικής μονάδας σε οικόπεδο απέναντι από το σχολείο στα Γιοτζαλίκια (που «έπεσε» στην όλη συζήτηση), ελπίζουμε να αρχίσει να ωριμάζει στα επόμενα χρόνια…

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, φύλλο 121)  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο