ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ: "Μια Πλατεία Μνήμης, Μια Πλατεία... Αδιαφορίας: Όλα Υπέροχα, Εκτός από την Πραγματικότητα!" (άποψη)

ΑΠΟΨΗ: Πρόσφατα στην κοινότητα Μακροχωρίου, τη μεγαλύτερη κοινότητα του Δήμου Βέροιας, εγκαινιάστηκε το νέο μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας στη νέα διαμορφωμένη πλατεία, συνοδευόμενο από μια ιδιαίτερη παράσταση του ηθοποιού κ. Βαμβακίδη και χορευτικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Ποντίων του χωριού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι χάρηκαν με τη σημαντική αυτή ημέρα για την κοινότητα μας.

Ωστόσο, λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, η πραγματικότητα απογοητεύει. Στις τουαλέτες που βρίσκονται εντός της νέας πλατείας επικρατεί έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες, κάνοντάς τες ακατάλληλες όχι μόνο για χρήση, αλλά ακόμη και για απλή διέλευση από το σημείο. Είναι αδιανόητο μια δημόσια πλατεία που φιλοξενεί σημαντικά μνημεία να έχει τέτοιου είδους υγειονομικά και όχι μόνο προβλήματα.

Επιπλέον, σε κάθε γειτονιά του Μακροχωρίου, οι δρόμοι βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση, με λακκούβες και πρόχειρα μπαλώματα στην άσφαλτο και οι χωριανοί μου για να μεταβούν στις οικείες τους με το αυτοκίνητό τους πραγματοποιούν ένα είδος “σλάλομ” για να φτάσουν στα σπίτια τους. Η έλλειψη ενδιαφέροντος και μέριμνας από τη δημοτική αρχή είναι εμφανής.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τοποθέτηση δέντρων σκίασης κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, όπως και κανένα παγκάκι ή στάση για τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους κατοίκους αλλά και τους μαθητές από τις γύρω Κοινότητες που φοιτούν στα σχολεία (γυμνάσιο, λύκειο) του Μακροχωρίου. Οι μόνοι δρόμοι που έχουν ασφαλτοστρωθεί καταλαμβάνουν ούτε το 10% των οδών του χωριού χωρίς να εξηγηθεί γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι δρόμοι και χωρίς να υπάρχει διάθεση μικροπολιτικής συμπεριφοράς από μέρους μου.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη βρύση που υπάρχει στο νηπιαγωγείο του χωριού και η οποία κατασκευάστηκε το 1926 μαζί με το σχολείο και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο για το Μακροχώρι, παραμένει χωρίς καμία παρέμβαση, εγκαταλελειμμένη, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημείο αναφοράς αλλά και ανάπαυσης για τους λιλιπούτειους μαθητές.

Καλώ τη δημοτική αρχή να δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι κρίμα να επενδύονται πόροι για την ανάδειξη ενός σημαντικού μνημείου, και ταυτόχρονα, βασικές υποδομές του χωριού να παραμένουν σε αυτήν την τραγική κατάσταση.

Όταν λειτουργεί η δημοτική αρχή καθαρά επικοινωνιακά και μόνο και όχι για την κοινωνία, ένα είναι σίγουρο: ότι έχει χάσει την σύνδεσή της με την κοινωνία.

Χρήστος Μακρίδης

(Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βέροιας)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο