Κοινό ψήφισμα ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και Ένωσης Συλλόγων Γονέων στο Δ.Σ. Βέροιας κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Κοινό ψήφισμα κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας η ΕΛΜΕ Ημαθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βέροιας, το οποίο εναντιώνεται στις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων. 

Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024. Επί του θέματος τοποθετήθηκε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Χαρά Αξούριστου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Παναγιώτης Χατζησάββας και η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βέροιας Σοφία Καλτσίδου

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με την παράταξη Παλουκίδη να καταψηφίζει, καθώς ο επικεφαλής της ζήτησε να αναβληθεί το θέμα και διαπαραταξιακή επιτροπή να επιληφθεί της σύνταξης. 

Το σχέδιο ψηφίσματος που τελικά υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε:


Ψήφισμα κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας εκφράζει την αντίθεσή του  στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ,της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’/βάθμιας και Β΄/ βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, της Δ/νσης  Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Βέροιας, της  Δ/νσης  Β/’βάθμιας Εκπαίδευσης Βεροίας, που οδηγεί σε συγχώνευση πολλά  τμήματα σχολείων σε Α’/βάθμια και Β’ /βάθμια Εκπαίδευση στον δήμο μας με σαφή στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Ειδικά, για τον Δήμο Βεροίας συμπτύσσονται τμήματα στο 4ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, στο 5ο  Νηπιαγωγείο Βέροιας, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Βέροιας, στο 9ο  Δημοτικό σχολείο Βέροιας, στο 1ο Γυμνάσιο Βεροίας, στο 4ο Γυμνάσιο Βεροίας, στο Γυμνάσιο Καβασίλων, στο Γυμνάσιο Επισκοπής, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βεροίας και στα ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας και Νάουσας

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπάρχει πλήθος γνωματεύσεων από το ΚΕΔΑΣΥ καθώς και εγκρίσεων πλήρους παράλληλης στήριξης για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, οι αποφάσεις λοιπόν δεν τις λαμβάνουν υπόψη και οδηγούν στη δημιουργία πολυπληθών και μη λειτουργικών τμημάτων.

 Καταργούν ακόμη και τμήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, αναγκάζοντας έτσι μαθήτριες και μαθητές να αλλάξουν την επιλογή κατεύθυνσης σπουδών τους ή να απευθυνθούν στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση.

Επίσης  υπάρχουν τμήματα στα ΕΠΑΛ που δεν εγκρίνονται και μαθητές και μαθήτριες εξαναγκάζονται να αλλάξουν σχολεία και να μετακινούνται καθημερινά ακόμα και από την Αλεξάνδρεια στη Νάουσα για να παρακολουθήσουν τον τομέα που θέλουν!

 Ειδικά στα γυμνάσια,  συμπτύσσονται τμήματα με αποτέλεσμα  να στοιβάζονται 28 και 29  παιδιά σε αίθουσες που δεν επιτρέπεται  κατά τον νόμο να στεγάσουν πάνω από 22!

Είμαστε αντίθετοι/ες σε αυτές τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που οδηγούν στην επιβάρυνση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την Δ/νση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Βέροιας και την Δ/διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, Βέροιας να ακυρωθούν όλες οι συμπτύξεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων και να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα που αφορούν τον Δήμο μας.

Παράλληλα συντάσσεται με το αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων για μείωση του αριθμού των μαθητών και μαθητριών ανά τμήμα σύμφωνα με τις παιδαγωγικές, γνωσιακές και ψυχολογικές τους ανάγκες.

Τέλος, καλούμε το Υπουργείο να μεριμνήσει για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών, των κτιριακών υποδομών και των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο