ΔΣ Βέροιας: Θετική γνώμη για το υδροηλεκτρικό στο Τριπόταμο από την παράταξη Βοργιαζίδη παρά τις εκκλήσεις των "Φίλων του Τριποτάμου"

Την αντίθεσή του στην κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Τριπόταμο, σε τμήμα του πριν την πόλη της Βέροιας, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Τετάρτης (18/9/2024) μέλη του Συλλόγου Φίλων Τριποτάμου Βέροιας. 

Το θέμα αφορούσε την έκφραση γνώμης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις Έκφραση γνώμης του Δ.Σ. επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό» της εταιρείας με την επωνυμία «Αθανασιάδης Κ.-Χειμωνίδης Φ. Ο.Ε.», στον κλάδο Μαυρονέρι του ποταμού Τριποτάμου της Δ.Ε. Βέροιας. 


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Τριποτάμου Πάρης Παπακανάκης και το μέλος του Συλλόγου Νίκος Ασλάνογλου επιχειρηματολόγησαν κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού, το οποίο - σύμφωνα με όσα είπαν - θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσβασιμότητα στον ποταμό, όσο και στην πανίδα του ποταμού και την ροή του, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ο φυσικός πλούτος της Βέροιας. 


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης σημείωσε ότι το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά το γεγονός ότι είναι έργο β΄ κατηγορίας και θα μπορούσε να μην περάσει καν στο Συμβούλιο για συζήτηση, αλλά επειδή αφορά την προστασία της ιχθυοπανίδας ήρθε προς συζήτηση. 

Όπως τόνισε, δεν λένε "ναι" σε όλα τα αιτήματα, υπάρχει μία λογική στην αποδοχή ανάλογων προτάσεων για ΑΠΕ, κάποιες επενδύσεις έχουν εγκριθεί, άλλες απορρίφθηκαν. 

Σχετικά με τον σχεδιασμό της ανάπλασης του Τριποτάμου τα σχέδια αφορούν το τμήμα από την γέφυρα της οδού Δήμητρας μέχρι την γέφυρα του Σταυρού και από την γέφυρα του Σταυρού μέχρι το 66 και αυτό δεν αλλάζει. 

Όσον αφορά στην ροή του νερού, ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν θα επηρεαστεί η ροή του νερού, ενώ για τον χώρο πέριξ το υδροηλεκτρικού συμφώνησε ότι τα 10 στρέμματα που αναφέρονται ότι θα περιφραχτούν είναι υπερβολικό. 

Ούτε από νερό θα μείνει ο ποταμός, καθώς το μπατάνι (νεροτριβή σε ξύλινο κάδο σε σχήμα κώνου που λειτουργεί με την κίνηση του νερού) λειτουργεί, ούτε θα απαγορευτεί η πρόσβαση. Βέβαια, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η περιοχή δεν ανήκει στον Δήμο Βέροιας και δεν είναι αυτός που θα δώσει την άδεια. 

Με βάση τα παραπάνω, ο Κώστας Βοργιαζίδης ανέφερε ότι η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρεί πως πρέπει να εκφραστεί θετική γνώμη. 


Τελικά, υπέρ της εισήγησης ψήφισαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. 

Η συζήτηση για το θέμα στο παρακάτω βίντεο (από 2:58:02):

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο