Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την Τετάρτη (12/6) - Τι συζητήθηκε προ της ημερήσιας διάταξης

Με πολλές ευχές στον νεοεισερχόμενο στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας δημοτικό σύμβουλο Ευθύμη Τρίγκα, αλλά και ευχές στον επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Παναγιώτη Χατζησάββα για την εκλογική του στην προεδρία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας,  κινήθηκε η συνεδρίαση του Σώματος το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2024. 


Οι ενημερώσεις του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε για το τέλος ταφής απορριμμάτων και την προσφυγή που έκανε στο ΣτΕ η ΚΕΔΕ. Η κυβέρνηση δεν παρέστη και δεν κατέθεσε υπόμνημα στην εκδίκαση της υπόθεσης και έτσι η ΚΕΔΕ ζητά την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Υπ. Εσωτερικών, για την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, έως ότου εκδικαστεί τελικά, το οποίο τέλος να σημειωθεί ότι θα επιβάρυνε απευθείας τους πολίτες, μέσω των δημοτικών τελών. 

Επίσης, αναφέρθηκε στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ που δεν αποδίδεται σωστά στους Δήμους από το τέλος παρεπιδειδημούντων, έπειτα από την εμπλοκή της ΑΑΔΕ που υποτίθεται θα διευκόλυνε την διαδικασία, αλλά τελικά δημιούργησε θέματα. Μετά από συνάντηση με τους αρμόδιους της ΑΑΔΕ, υπήρξε αναθεώρηση της διαδικασίας και οι δήμοι θα εισπράττουν τα εν λόγω τέλη άμεσα. Το χρονοδιαγράμμα που τέθηκε είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου. 

Τέλος, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για προτάσεις της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας για το πρόγραμμα ανέργων 55 και άνω, καθώς προτείνεται η επέκταση του προγράμματος μέχρι την συνταξιοδότηση των ωφελούμενων και όχι μέχρι τα 2 χρόνια που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, ζητά η επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους να πάψει να έχει όριο, καθώς μέχρι σήμερα το όριο είναι μέχρι τα 750 ευρώ. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε να υλοποιηθούν και προγράμμα ανέργων 18-30, αντίστοιχα με το 55 και άνω, αλλά πάνω από όλα η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας ζητά μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι Δήμοι. 


Ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι του "Ισχυρού Δήμου"

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ισχυρός Δήμος" Κώστας Παλουκίδης ευχαρίστησε τον Αργύρη Σακαλή για την συνεργασία τους και καλωσόρισε τον νέο Δημοτικό Σύμβουλο Ευθύμη Τρίγκα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, ο κ. Παλουκίδης τόνισε πως για αυτονόητα στήνονται συνεντεύξεις Τύπου, απλά και μόνο για να φανεί ότι έγινε κάτι σπουδαίο, ενώ έγινε απλώς το αυτονόητο. Επιπλέον, ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με εργαζόμενη που κατάρτισε το πρόγραμμα. 

Ο κ. Παλουκίδης προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για θέματα της ΔΕΥΑΒ και ρώτησε αν έγινε κάποιος έλεγχος στην ΔΕΥΑΒ, λαμβάνοντας ρητά αρνητική απάντηση από τον πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Στέργιο Διαμάντη. 

Ο δημοτικός σύμβουλος της παρατάξης Παλουκίδη Άρης Βενιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ασφαλτόστρωση της οδού Πλουτάρχου, στην διασταύρωση Πλουτάρχου και Θεσσαλονίκης που δεν έχει ορατότητα και στον χαμηλό φωτισμό της οδού Μητροπόλεως. Επίσης, αναφέρθηκε σε επιθετικά αδέσποτα, τα οποία ούτε οι υπάλληλοι του Δήμου δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν. Σχετικά με την ασφαλτόστρωση απάντησε ο Δήμαρχος, αναφέροντας πως θα γίνει όταν ολοκληρωθούν τα έργα φυσικού αερίου, για την διασταύρωση ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασίλης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αν υπάρχει θέμα και ζητηθεί μπορεί να γίνει η απομάκρυνση των θάμνων που εμποδίουν την ορατότητα, ενώ για τα αδέσποτα απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για φοβικά σκυλιά που αντιλαμβάνονται τον υπάλληλο και απομακρύνονται. Ωστόσο, ο κ. Ασλάνογλου τόνισε ότι θα γίνει συνεργασία με απογευματινό συνεργείο και με νεότερο άτομο, το οποίο ίσως μπορέσει να ανταπεξέλθει σε κάποιες περιπτώσεις. 

Στις παρεμβάσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του "Ισχυρού Δήμου" Πολυξένη Ντάγκα και Χρήστος Μακρίδης σχολίασαν αμφότεροι, μεταξύ άλλων, ότι θέτουν ερωτήματα και δεν λαμβάνουν απαντήσεις. 

Επιπλέον, η Πολυξένη Ντάγκα ρώτησε για τα έργα ύδρευσης - αποχεύτευσης σε οικίες στην περιοχή του Εργοχωρίου, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ Στέργιο Διαμάντη να της απαντά ότι πρέπει να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και να καθοριστούν οι χαράξεις των δρόμων. 

Ο Χρήστος Μακρίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από το δημοτικό καταφύγιο ζώων (https://peritas.veria.gr), σχολιάζοντας (σε συνέχεια προηγούμενης στιχομυθείας που είχε με τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλλίστρατο Γρηγοριάδη) πως η ιστοσελίδα δεν είναι γνωστή στο κοινό της πόλης και είναι λογικό να μην υπάρχει απήχηση. Από την πλευρά του ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι έγινε επαρκής προώθηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Εν τέλει, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει νεότερη επικοινωνιακή ώθηση της εν λόγω σελίδας, ώστε να διαφημιστεί καλύτερα στο κοινό της πόλης και όχι μόνο. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μαλούτας αναφέρθηκε σε θέμα της οδού Αθανασίου Διάκου, όπου έγιναν έργα της Αρχαιολογίας που έχουν μείνει ημιτελή, καθώς και σε θέματα της Βεργίνας, όπου πίσω από την Τούμπα των Τάφων υπάρχουν πολλά κλαδιά και ξερόχορτα, ενώ αναφέρθηκε και στην διάνοιξη δρόμων. Επίσης, αναφέρθηκε στην μη αξιοποιηση και καθαρισμό των μικρών ποταμών που υπάρχουν στο χωριό, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκατανάλωση από το δίκτυο ύδρευσης. 

Ο Νίκος Λουκίδης αναφέρθηκε στην ανάπλαση της πλατείας στο Μακροχώρι, σχολιάζοντας ότι το γκαζόν στο καινούργιο έργο ήδη έχει καεί το μισό. Πάνω στο θέμα αυτό, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν έγινε παραλαβή του έργου, αλλά ολοκλήρωση, και δεν πρόκειται να γίνει παραλαβή αν δεν είναι όλα εντάξει. 

Επιπλέον ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε στην μη ύπαρξη εκδηλώσεων στο Μακροχώρι και σε άλλα χωριά του Δ. Βέροιας, ενώ ρώτησε για την καθυστέρηση στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του ΔΗΠΕΘΕ από πλευράς της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Στο θέμα του ΔΗΠΕΘΕ απάντησε ο πρόεδρός του, Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι το ΔΗΠΕΘΕ χρηματοδοτείται μέσω σύμβασης μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ, του Δήμου Βέροιας, του Υπουτργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι στιγμής, όλες οι πλευρές έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες πλην της Περιφέρειας, ωστόσο ο κ. Ακριβόπουλος τόνισε με έμφαση ότι βλέπει κάποιον... δράκο στην υπόθεση, εννοώντας ότι δεν υπάρχει κάποια υστερόβουλη και εσκεμμένη ενέργεια για την καθυστέρηση από πλευράς της Περιφέρειας, θεωρώντας πως η καθυστέρηση αυτή οφείλειται στο "τέρας της γραφειοκρατίας", εκφράζοντας την ελπίδα ότι υπάρξει εξέλιξη άμεσα. 


Ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Νέα Εποχή - ΑΛΛΑζουμε"

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νέα Εποχή - ΑΛΛΑζουμε" Θεόφιλος Κορωνάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιοδεία που έκανε, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του Θεόδωρο Θεοδωρίδη, σε περιοχές που υπάρχει ρύπανση και ρώτησε σε ποιον ανήκουν οι χώροι που υπάρχουν θέματα, ώστε να υπάρξει ο σχετικός καταλογισμός. Στο θέμα απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος του ζήτησε να τον ενημερώσει για την ακριβή τοποθεσία και δήλωσε πρόθυμος να του δώσει τα στοιχεία που ζητά, υπηρεσιακώς. 

Ο κ. Κορωνάς αναφέρθηκε στον χώρο του ΔΑΚ "Δ. Βικέλας" και στην πρόσβαση που έχει το κοινό, τονίζοντας πως οι χώροι παραμένουν κλειστοί, σε μη εφαρμογή σχετικής απόφασης, στην αποψίλωση παιδικής χαράς στο σημείο και στην μη εισήγηση στη δημοτική επιτροπή για εργασίες στο γήπεδο Διαβατού. Για τα δύο πρώτα απάντησε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μιχάλης Τζαφερόπουλος, σημειώνοντας πως οι χώροι είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλους, ενώ για την παιδική χαρά ήταν μερικά όργανα σε έναν χώρο πολύ μεγάλο. Τα όργανα απομακρύνθηκαν και ο χώρος διατέθηκε στο κοινό και τα όργανα θα μπουν σε καταλλήλοτερο σημείο. 

Ο Θεόφιλος Κορωνάς ρώτησε για τις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ, τόνισε ότι δεν θα έχει εκδηλώσεις στα χωριά και είναι περιορισμένες οι εκδηλώσεις και σε κλειστούς χώρους. Για το θέμα απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, τονίζοντας ότι θα γίνουν εκδηλώσεις και στα χωριά, ενώ έδωσε απαντήσεις και για την υπάλληλο που διαμόρφωσε το πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της απάντησης υπήρξαν αντεγκλίσεις μεταξύ των δύο, με εκατέροθεν βολές σχετικά με τα πεπραγμένα του καθενός στην διοίκηση της ΚΕΠΑ (σημειώνεται ότι ο Θεόφιλος Κορωνάς ήταν προκάτοχος του Κώστα Ρίζου στην Δημοτική Επιχείρηση). 

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κορωνά και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούλα Παπαδίνα αναφέρθηκε ακροθιγώς στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σχολιάζοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα ποσοστά αποχής, αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και να υπηρετούν την πολυφωνία και όχι να λειτουργούν ως φερέφωνα κομμάτων (ολόκληρη η τοποθέτηση εδώ). 

Επίσης, η κα Παπαδίνα ρώτησε για τους λόγους αναβολής του 7ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δ. Βέροιας, που επρόκειτο να γίνει τέλη Ιουνίου στον Δήμο. Επ΄ αυτού, απάντησε σχετικά ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, ο οποίος τόνισε ότι διαδικαστικοί λόγοι οδήγησαν στην αναβολή και θα γίνει σε άλλη περίοδο, που θα είναι σίγουρα καλύτερη και θα αναδειχθούν πολλά περισσότερα πράγματα μέσα από τον πολιτισμό και τους πολιτιστικούς συλλόγους. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε "δυστύχημα" την μεγάλη αποχή πανευρωπαϊκά, ενώ ρώτησε σχετικά με τα έργα που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με το απασχολούμενο προσωπικό, αν έχει διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνεται πρακτική άσκηση σκηνοθετών από σχετικές σχολές. Απαντώντας σχετικά ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Λεωνίδας Ακριβόπουλος έδωσε τις σχετικές διευκρινήσεις για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων και εξωτερικών συνεργατών, ενώ σημείωσε ότι ήδη κάνουν πρακτική άσκηση τελειόφοιτοι σχολών σκηνοθεσίας. Συγκεκριμένα, στο επόμενο έργο που θα ανέβει το καλοκαίρι απασχολήθηκε μία τέτοια περίπτωση και μάλισα κατάγεται από την περιοχή μας. 

Ο δημοτικός Σύμβπουλος της ίδιας παράταξης Ανδρέας Χατζησαλάτας αναφέρθηκε στο αθλητικο κέντρο Ραχιάς και τον ελλειπή φωτισμό, καθώς και στην συντήρηση ασανσέρ στο 1ο ΔΣ Βέροιας. Στο πρώτο θέμα απάντησε ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Τζαφερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τα γήπεδα είναι σε άψογη κατάσταση, ήδη γίνονται παρεμβασεις στην περιφραξη, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στον φωτισμό. Για το δεύτερο θέμα απάντησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Δέλλας, ο οποίος τόνισε ότι το ίδιο το σχολείο δήλωσε ότι δεν υπήρχε αναγκη να γίνει η συντήρηση, επειδή δεν υπήρχε άτομο ΑμεΑ και όταν προέκυψε η ανάγκη λόγω παιδιού με πατερίτσες, ερωτήθηκε το σχολείο εκ νέου και πάλι απαντησε αρνητικα, καθώς είχε γίνει αλλαγή της αίθουσας που φοιτούσε ο μαθητής στο ισόγειο. 

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε σε περιοχές που η βλάστηση εμποδίζει την ορατότητα σε κομβικά σημεία, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Κορωνάς, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά σημεία που γίνονται επιχωματώσεις σημείων που υπήρχαν σκουπίδια, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση που επικρατεί στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με "πολλά κλαδιά και πολλή ακαταστασία". Σχετικά απάντησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι από τον Δήμο δεν γίνεται καμία επιχωμάτωση σκουπιδιών, ενώ για τον ΣΜΑ σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να γίνει διαχείριση, με τα κλαδιά που αφήνονται σε διάφορα δημοτικά σημεία ή δίπλα σε κάδους να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έργο της καθαριότητας και διαχείρισης. 


Ο επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση"

Ο επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Παναγιώτης Χατζησάββας σχολίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι το μόνο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα ήταν η άνοδος του ΚΚΕ. Σχολίασε επίσης για το αποτέλεσμα στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, στο οποίο η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών απέσπασε 4 έδρες. Ο κ. Χατζησάββας σχολίασε επίσης, με αφορμή τον καύσωνα, την κατάσταση των Ελληνικών Σχολείων, που το χειμώνα οι μαθητές ξεπαγιάζουν και το καλοκαίρι ψήνονται, στην "Ελλάδα 2.0" του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε. Ο κ. Χατζησάββας ρώτησε για την έναρξη των έργων στο ΔΑΚ Δ. Βικέλας, την κατασκευή δημόσιων τουαλετών, αλλά και την κατάσταση με την παλιά πόλη της Βέροιας. Ο κ. Χατζησάββας έκανε αναφορά σε μία σειρά σχολείων στα οποία υπάρχουν προβλήματα, ενώ ζήτησε να είναι ανοιχτές οι αυλές των σχολείων τους θερινούς μήνες για να έχουν χώρους παιχνιδιού τα παιδιά. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο