Ημερίδα της Περιφερειακής Παράταξης "Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας" για τους δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης στην Ημαθία

 

Πολιτική ημερίδα διοργάνωσε η Περιφερειακή παράταξη "Αλλαγή στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας" το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουνίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, με θέμα "Δρόμοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Π.Ε. Ημαθίας - Η ποιότητα ζωής στην Ημαθία".

Στην πολύωρη διαδικασία, τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά θέματα που αφορούν στην Ημαθία και σχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τα Αιολικά πάρκα, η εκπαίδευση, Αγροτικά και ζητήματα, η Υγεία, τα Οδικά και Σιδηροδρομικα δίκτυα, ο Βιώσιμος πολιτιστικός τουρισμός κ.α.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισήγηση του Γιάννη Μυλόπουλου, καθηγητή του ΑΠΘ και πρώην Πρύτανη, Επικεφαλής της παράταξης "Αλλαγή στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας", ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξη στη Περιφερεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Ημαθία ειδικότερα. Ο κ. Μυλόπουλος μέσαα από την ομιλία του έδωσε το στίγμα το στίγμα για το τι σημαίνει "αλλαγή" στην ΠΚΜ, ενώ έκανε λόγω για βιώσιμη ανάπτυξη με πραγματικά πράσινη ανάπτυξη και όχι "πράσινο καπιταλισμό" που ασκεί η Κυβέρνηση και η διοίκηση της Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης στην δημιουργία υποδομών για Μέσα Σταθερής Τροχιάς και την ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία έχουν πραγματικό "πράσινο" αποτύπωμα, καθώς και στις δράσεις για την Πολιτική Προστασία, η οποία θα πρέπει να είναι συντονισμένη και σχεδιασμένη σύμφωνα με τις ανάγκες και όχι σύμφωνα με πελατιακά κριτήρια. 

Όπως τόνισε ο κ. Μυλόπουλος, είχε δηλώσει πρόθυμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συνδράμει ο ίδιος και η παράταξή του στο σχεδιασμό από την περασμένη Άνοιξη, αλλά - παρά τις επεφυμίες του κ. Τζιτζικώστα για την διάθεση συνεργασίας και την δέσμευση ότι θα δημιουργηθεί ένα διαπαραταξιακό όργανο που θα συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έγινε καμία ενέργεια και ο σχεδιασμός για το καλοκαίρι χάθηκε. "Κάνουν αποσπασματικες κινήσεις, αναλόγως με το που έχουν φίλους. Δουλεύουν για να υπηρετήσουν μεγάλα και μικρά συμφέροντα...Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει να υπηρετείς το κοινό καλό, όχι πελατειακές σχέσεις", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μυλόπουλος. 

Ακολούθησε η εισήγηση του Στέργιου Μποζίνη, Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, π. Διευθυντής Ανθρώπινου δυναμικού λιγνιτορυχείων ΔΕΗ και Μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Απόψεις περί κλιματικής αλλαγής  και τα Αιολικά πάρκα του Βερμίου". Ο κ. Μποζίνης αναφέρθηκε στο σχέδια που υπάρχουν για να γεμίσουν οι κορυφογραμμές του Βερμίου με γιγαντιαία αιολογικά πάρκα, τα οποία μετά από λίγα χρόνια θα απομείνουν σαν κουφάρια στην Ημαθία. Όπως τόνισε, αν και στην Ημαθία η απόδοση των ανεμογεννητριών είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιοχές, επειδή δεν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός και επειδή υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, προτιμούν να την περιοχή για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, αφού το επενδυτικό κόστος είναι πολύ μικρότερο. 

Ο κ. Μποζίνης παρουσίασε, με γλαφυρό τρόπο και σχετικές οπτικοποιήσεις των πληροφοριών και στοιχείων που επικαλούνταν, μία πολύ αρνητική εικόνα που θα επικρατήσει στην Ημαθία, τόσο από την καταστροφή των δασών για να εγκατατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, αλλά και από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν οι εγκαστάσεις αυτές στην περιοχή, εν λειτουργία και όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανάφερε σχετικά με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, καθώς - όπως σημείωσε - δεν ανακυκλόνονται. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, ο Στέργιος Μποζίνης τόνισε ότι δύο φορές συνένβαλε σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το θέμα, που είχε υποβάλλει η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, συνεπικορούμενη από άλλους βουελευτές του κόμματος. 

Η Νίκη Καταραχιά, καθηγήτρια Μανατζμεντ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέπτυξε το θέμα "Η ποιοτική εκπαίδευση δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα της Ημαθίας". Η κα Καταραχιά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη που υπάρχει οι φορείς αρχικά και το σύνολο των πολιτών στη συνέχεια να ενωθούν, ώστε, με την κατάλληλη και ουσιαστική εκπαίδευση, να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό "brand" για την Ημαθία. Πέρα από χωρικούς διαχωρισμούς ανά Δήμο και περιοχές, συνολικά και με σχέδιο, θα πρέπει οι Ημαθιώτες να καταρτιστούν πάνω σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και να εφαρμοστούν σε επιμέρους τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, η οινοποιία, ο τουρισμός, η γαστρονομία κλπ.

"Κλειδί" όλων των παραπάνω είναι η ποιοτική εκπαίδευση, μέσω ουσιαστικών προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης, με κοινό στόχο και σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη του συνόλου της Ημαθίας στο πνεύμα και τις επιταγές μίας πραγματικά Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Ο Γιώργος Κολτσίδας,  Συνεταιριστικος Υπάλληλος, ανέπτυξη το θέμα "Αγροτικές καλλιέργειες, άντληση υδάτων,  κόστος ενέργειας παραγωγής, ανταγωνιστικότητα προϊόντος". Η ουσιαστική παρέμβαση του κ. Κολτσίδα είχε ως κορωνίδα τα "καρτέλ" των βιομηχανιών κομπόστας, τα οποία - όπως τόνισε - λειτουργούν σε βάρος κάθε έννοιας νομιμότητας, προσφέροντας όλα τα μέλη της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος τις ίδιες ακριβώς τιμές. 

Ως υπάλληλος που χρόνια ζει από κοντά τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου, κατέθεσε την εμπειρία και τις προτάσεις του σχετικά με τον σημαντικό αυτό κλάδο της τοπικής οικονομίας. 

Με αυστηρό ύφος και έντονη κριτική διάθεση ήταν η παρέμβαση του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική τόσο προς την Κυβέρνηση της ΝΔ και τους τοπικούς βουλευτές της, όσο και προς την διοίκηση Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια. 

Ο κ. Τόλκας αναφέρθηκε στον κάθετο άξονα Εγνατίας - Σκύδρας τονίζοντας πως από την αρχή ήταν προβληματικός ο σχεδιασμός και εξίσου προβλημτατική η υλοποίησή του, ενώ τόνισε πως υπάρχει ανάγκη σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την Βεργίνα. Αναφορά έκανε επίσης στην πρώην περιφερειακή αγορά της Κουλούρας, τονίζοντας πως παρά το "σόου" που έγινε προεκλογικά δεν ακολούθησε καμία εξέλιξη, εκφράζοντας μάλιστα επιφυλάξεις ακόμα και για το εάν έχει ενταχθεί το έργο στο ταμείο ανάκαμψης. 

Η κριτική Τόλκα συνεχίστηκε για διαχείριση των υδάτων, για την ανύπαρκτη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Δυτική Μακεδονία και τόνισε ότι - σε αντίθεση με τα αναμασήματα των κυβερνητικών εξαγγελιών από τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ - ο ΣΥΡΙΖΑ  σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και η παράταξη του Γιάννη Μυλόπουλου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που ανακύμπτουν στις μέρες μας. Τόνισε δε, ότι οι επιλογές των πολιτών (βλέπε ποσοστά Τζιτζικώστα) έχουν συνέπειες και τις συνέπειες τις ζουν καθημερινά οι πολίτες της Ημαθίας. 

Αναφορικά με τα αγροτικά, ο κ. Τόλκας τόνισε ότι έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις ως βουλευτής "για την ολιγαρχία της κομπόστας του ροδακινου στην Ημαθία", σημειώνοντας πως έχοντας για πολλά χρόνια τις ίδιες τιμές, αφενός κερδίζουν υπέρογκα ποσά και αφετέρου οδηγούν στην απαξίωση των μη μεγαλοκτημόνων αγροτών. Μάλιστα, ο Άγγελος Τόλκας προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των βιομηχανιών κομπόστας, όπως τα κέρδη των παρόχων ενέργειας. 

Ο Άγγελος Τόλκας ζήτησε από τον κ. Μυλόπουλο να αγωνιστεί ώστε η Θεσσαλονίκη να στηρίξει την περιφέρεια της Περιφέρειας... Να στηριχθούν, δηλαδή, οι Περιφερειακές Ενότητες πέρα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης, για να μπορούν να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Όπως τόνισε ο πρώην υφυπιυργός,, πλέον δεν υπάρχει η επιλογή να φύγει κάποιος και να πάει για δουλειά στη Θεσσαλονίκη, αλλά  κυρίως στην Αθήνα, στα νησιά και στο εξωτερικό

Κλείνοντας, ο κ. Τόλκας ανέφερε ότι τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχουν κυβερνήσει τη χώρα Προοδευτικές δυνάμεις χωρίς έχουν μνημόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να εφαρμοστεί Προοδευτική Πολιτική στην Ελλάδα. Η διαπίστωση αυτή του Άγγελου Τόλκα συνεχίστηκε και με διάθεση αυτοκριτικής για το κόμμα του: "Αν και κυβερνήσαμε με μνημόνια, χρειάζεται και κριτική βαθιά για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε μεταξύ άλλων ο Ημαθιώτης πολιτικός. 

Οι εργασίες της Ημερίδας συνεχίστηκαν με την παρέμβαση του Πέτρου Τσαπαρόπουλου, καρδιολόγου, υποψήφιου βουλευτή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα Υγείας, την παρέμβαση της Κυριακής Αδαμίδου, συντονίστριας της παράταξης "Αλλαγή στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας" στην Ημαθία, η οποία αναφέρθηκε στην "Η ανάπτυξη της Ημαθίας μέσα από το βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό", ενώ τοποθετήθηκαν και άλλοι παριστάμενοι για διάφορα θέματα της Ημαθίας. 

Όπως δεσμεύτηκε ο Γιάννης Μυλόπουλος, αλλά και η συντονίστρια της εκδήλωσης - εκπρόσωπος της παράταξης στην Ημαθία Κυριακή Αδαμίδου, ανάλογως και πιο εξειδικευμένες συζητήσεις για θέματα της Ημαθίας θα πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας και στη Νάουσα και στην Αλεξάνδρεια, αλλά και εκ νέπου στη Βέροια, ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα της "αλλαγής" στην Κεντρική Μακεδονία. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο