Στην Ημαθία περιόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φώτο - βίντεο)

Στην Ημαθία βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης το πρωί επισκέφθηκε το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ριζωμάτων, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του νέου "ψηφιακού σχολείου" (digitalschool.gov.gr) από το Υπουργείο Παιδείας, παρουσίαση του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη

Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός μίλησε σε συγκεντρωμένους πολίτες στον πεζόδρομο της Βέροιας, στους οποίους μίλησε για την ανάγκη να σταλεί όντως ένα ηχηρό μήνυμα στις Ευρωεκλογές, το μήνυμα σταθερότητας της χώρας που, όπως είπε, η ΝΔ μόνο μπορεί να προσφέρει. 

Το βίντεο από την ομιλία Μητσοτάκη στη Βέροια:

Τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής και τον προλόγισε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίστηκε με επίσκεψη στο υπό ανέγερση κτίριο που θα στεγάσει το νέο Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας των "Παιδιών της Άνοιξης" στην Πατρίδα Βέροιας (αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριου του 2024), όπου τον ξενάγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ "Τα Παιδιά της Άνοιξης" Νόρα Σαρκατζή.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης, όπου ο πρόεδρος Φώτης Φανιάδης και άλλα μέλη της ΕΛΠΝ υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό και τον ξενάγησαν στην Βιβλιοθήκη που διασώζει βιβλία που χρονολογούνται μέχρι και τον 14ο αιώνα. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο πάρκο της Νάουσας, ενόψει της 19ης Μαΐου που τιμάται η Ημέρα της Γενοκτονίας. 

Βίντεο από την επίσκεψη στην ΕΛΠ Νάουσας και την κατάθεση στεφάνου:


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ριζώματα


Βέροια


ΚΔΗΦ "Παιδιών της Άνοιξης"



ΕΛΠ Νάουσας


Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συγκέντρωση της Βέροιας:

«Αγαπητέ Περιφερειάρχη, φίλε Απόστολε, κ. Δήμαρχοι, κ. Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή.

Επισκέπτομαι για ακόμα μία φορά την Ημαθία και βλέπω στο βλέμμα σας, στο χαμόγελό σας, την αισιοδοξία για τη μεγάλη μας νίκη στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Είμαι σήμερα μαζί σας γιατί θέλω να σας εξηγήσω με απλά λόγια γιατί οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν τόσο μεγάλη σημασία όχι μόνο για το τι θα γίνει στην Ευρώπη, αλλά για το τι θα γίνει στην Ελλάδα, για το τι θα γίνει στη Μακεδονία, για το τι θα γίνει στην Ημαθία, για το τι θα γίνει στη Βέροια. Διότι οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν τελικά τις ζωές όλων μας.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, φίλες και φίλοι, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο κατεξοχήν είναι ταυτισμένο με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο εθνάρχης, Μακεδόνας, Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη -οι παλαιότεροι θα θυμούνται πολύ καλά- κόντρα τότε σε σχεδόν όλα τα κόμματα τα οποία φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”.

Θυμάστε τότε πόσο δύσκολο ήταν να πείσουμε την κοινωνία ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Δικαιώθηκε, όμως, τα τελευταία 40 χρόνια, με την Ευρώπη να είναι πάντα σταθερά στο πλευρό μας και να μπορεί να μας στηρίζει και να μας βοηθάει στα βήματα προόδου τα οποία επιχειρούσε πάντα να κάνει η χώρα.

Το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπετε παντού γύρω σας: σε σημαντικά έργα τα οποία έχουν γίνει, σε δράσεις τις οποίες εκπονεί η Περιφέρεια, σε δράσεις πολιτισμού, το καινούργιο μουσείο το οποίο είχαμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε στις Αιγές, αυτός ο καταπληκτικός, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου, τόσο ταυτισμένοι με την ιστορία της Μακεδονίας. Η ανάδειξη αυτού του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου φέρει και αυτή τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά τα οποία συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ο τρόπος με τον οποίον μπορέσαμε και δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές οικονομίες, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μαζί τη μεγάλη κρίση του κορονοϊού. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση, η οποία -θέλω να θυμίσω- δεν δοκίμασε μόνο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη την Μακεδονία.

Όλα αυτά τα κάναμε γιατί δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη, αλλά τα κάναμε και για έναν ακόμα λόγο: διότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια ο αποδιοπομπαίος τράγος αλλά μια χώρα της οποίας η φωνή μετράει στην Ευρώπη. Και όταν η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός εισηγείται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, η Ευρώπη ακούει.

Έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε συνολικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και αυτά τα οποία συμβαίνουν ήδη σήμερα στην Ευρώπη, τα οποία συμβαίνουν και στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών τις οποίες έκανε αυτή η κυβέρνηση.

Έρχομαι να σας μιλήσω σήμερα στη Βέροια από τα Ριζώματα. Γιατί πήγαμε στα Ριζώματα, ένα ορεινό, πανέμορφο χωριό της Ημαθίας; Πήγαμε για να παρουσιάσουμε μια ακόμα καινούργια ψηφιακή δράση Ψηφιακό Σχολείο, του Υπουργείου Παιδείας. Πήγα σε ένα σχολείο το οποίο έχει πια, όπως και πολλά άλλα σχολεία στην επικράτεια, διαδραστικούς πίνακες.

Έχουμε τοποθετήσει 20.000 και θα τοποθετήσουμε 36.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτοί οι διαδραστικοί πίνακες χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 36 δισεκατομμύρια τα οποία προσωπικά διαπραγματεύτηκα στην Ευρώπη για να μπορέσουν να στηρίξουν μια σειρά από τέτοιες δράσεις.

Και, προσέξτε, τι σημαίνει ψηφιακό φροντιστήριο, φίλες και φίλοι; Σημαίνει ότι από τον επόμενο Σεπτέμβριο τα παιδιά τα οποία θα πηγαίνουν στη Γ’ Λυκείου και τα οποία είτε είναι σε απομονωμένες περιοχές είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα κλασικό φροντιστήριο, θα μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά φροντιστηριακά μαθήματα για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις, από εξαιρετικούς δημόσιους καθηγητές, δωρεάν. Για να στηρίξουμε και την ελληνική περιφέρεια και τις ελληνικές οικογένειες, οι οποίες σήμερα μπορεί όντως να δοκιμάζονται από την ακρίβεια.

Δείτε λίγο τι κάναμε στη μεταναστευτική μας πολιτική. Θέλω να επιμείνω λίγο σε αυτό γιατί έχει μία ξεχωριστή σημασία. Όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το συζητούσαμε καθόλου στην Ευρώπη. Συζητούσαμε μόνο για τις λεγόμενες δευτερογενείς ροές, τι θα γίνει άπαξ και μπουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ευρώπη.

Καταφέραμε με πολλή προσπάθεια να πείσουμε την Ευρώπη ότι πρέπει να προτεραιοποιήσει την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, να χρηματοδοτήσει χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να στηρίξει μία πολιτική ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί με συνέπεια. Γι’ αυτό και έχουν περιοριστεί τόσο δραστικά οι μεταναστευτικές ροές.

Γι’ αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, για να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι εμείς τελικά θα είμαστε αυτοί οι οποίοι θα καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην ελληνική επικράτεια, όχι ο κάθε άθλιος διακινητής που εκμεταλλεύεται τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων.

Όλα αυτά είναι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Ευρώπη αλλά επηρεάζουν και τη δική σας καθημερινότητα. Επομένως, το τι θα συμβεί στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει το προνόμιο να είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Θέλουμε να τη διατηρήσουμε αυτή τη θέση για να μπορούμε να επηρεάσουμε την επόμενη μέρα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε το επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει το 2026. Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα τι θα έρθει μετά. Έχουμε αναγνωρίσει όμως ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις για να μπορέσει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να ανταγωνιστεί την Κίνα. Με τι κεφάλαια θα γίνουν αυτές οι σημαντικές επενδύσεις; Και ποια είναι η πολιτική δύναμη που θα πάει να διαπραγματευτεί προς όφελος των Ελλήνων τέτοιες σημαντικές πολιτικές;

Τι θα γίνει στο ζήτημα της αγροτικής πολιτικής; Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μία ειδική αναφορά στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι πιστεύω ότι γνωρίζουν καλά ότι αυτή η κυβέρνηση έδειξε πραγματικό νοιάξιμο για τα προβλήματά σας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε πια σε δύσκολες συνθήκες, με την κλιματική κρίση να είναι πια εδώ. Αυτό απαιτεί ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας αλλά και μία διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, ο νέος κανονισμός του έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση.

Αλλά δεν θέλω να ξεχνάτε και μια πραγματικότητα, φίλες και φίλοι: εδώ μόνο -κοίταζα τα στοιχεία-, μόνο στην Ημαθία, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκταμιευθεί παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις συνολικά για τους παραγωγούς μας.

Και όλα αυτά, συγκρατείστε το αυτό, έχει σημασία, δεν είναι μόνο ανταποδοτικά, διότι οι εισφορές που καταβάλλετε ως αγρότες στον ΕΛΓΑ δεν αρκούν για να καλύψουν όλες τις ζημιές. Εάν δεν είχαμε μία σοβαρή και συνεκτική δημοσιονομική πολιτική, αν δεν ήμασταν υπεύθυνοι, αν δεν είχαμε βγάλει τη χώρα από το φάσμα της χρεοκοπίας, δεν θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε με 500 εκατομμύρια ακόμα επιπλέον στον ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να καλύψουμε τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι δοκιμάζονται σήμερα.

Θα έχουμε, λοιπόν, συζητήσεις στην Ευρώπη. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μεγαλύτερη ευελιξία, που ειδικά οι μικροί παραγωγοί διεκδικούν και την κερδίζουμε με τη διαπραγμάτευση την οποία θα κάνουμε. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη την επόμενη μέρα να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Ποιους Υπουργούς; Ποιον Πρωθυπουργό; Ποιους ευρωβουλευτές; Γι’ αυτό θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Δείτε λίγο τι θα γίνει στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Νομίζω αν για κάτι μπορεί όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, να είναι υπερήφανοι, είναι ότι σήμερα η χώρα είναι αμυντικά πολύ πιο θωρακισμένη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Σε δύο εβδομάδες είμαι καλεσμένος από τον Πρόεδρο Macron να συμμετέχω στους εορτασμούς για την 80η επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας και πριν από αυτό θα βρεθώ στα ναυπηγεία του Λοριάν, όπου ναυπηγούνται σήμερα και οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025.

Τα Rafale είναι ήδη εδώ και πετάνε. Τα αναβαθμισμένα F-16 μάς δίνουν άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να μπορεί να διαπραγματεύεται τα ζητήματα τα οποία έχει στην εξωτερική πολιτική από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης.

Όμως, το 2024 δεν είναι 2019, φίλες και φίλοι. Ο κόσμος δυσκόλεψε πολύ. Έχουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε μια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή και η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της και να επενδύσει ως Ευρώπη περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα κοινό αμυντικό ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο θα υποστηρίζει τα κράτη-μέλη, ώστε όλες αυτές οι δαπάνες για τις οποίες σας μίλησα να μην είναι μόνο δαπάνες του Έλληνα φορολογούμενου; Να διαθέσουμε και Ευρωπαϊκούς πόρους.

Προσωπικά πρωταγωνιστώ σε αυτή την προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πείσουμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ενιαίο αμυντικό ευρωπαϊκό ταμείο, ώστε να μπορούμε αύριο, παραδείγματος χάρη, να αποκτήσουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αεράμυνα. Βλέπετε αυτό το οποίο λέγεται Iron Dome, το οποίο το είδατε να δουλεύει τόσο αποτελεσματικά στο Ισραήλ. Μία θωράκιση που δεν θα περνάει ούτε κουνούπι στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αυτό προφανώς θα είναι προς όφελος της Ελλάδος, αν μπορέσουμε να το πετύχουμε.

Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μία ενιαία δημογραφική πολιτική; Στέκομαι ιδιαίτερα στο θέμα αυτό, διότι βλέπω την πληθυσμιακή συρρίκνωση και θέλω να ξέρετε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο το οποίο πάντα θα στηρίζει την ελληνική οικογένεια, έμπρακτα.

Το κάναμε με μια σειρά από δράσεις. Το επίδομα γέννας, εμείς το θεσμοθετήσαμε και το αυξήσαμε τώρα και αναδρομικά. Τα επιδόματα γέννησης και μητρότητας, τα δώσαμε στις ελεύθερες επαγγελματίες -μου το είπε μία κυρία εδώ-, στις αγρότισσες, δεν τα λάμβαναν. Με δικές μας πρωτοβουλίες έγιναν πράξη όλα αυτά.

Αλλά το δημογραφικό, προσέξτε, δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε και ευρωπαϊκές πολιτικές για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί καθώς ο πληθυσμός μας μειώνεται, θα αρχίσουμε να έχουμε και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Αλλά, προσέξτε, γιατί γίνεται πολύς λόγος για την ακρίβεια και ναι, πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω ότι υπάρχει θέμα ακρίβειας σήμερα και κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε, κυρίως όμως στηρίζοντας μισθούς, εισοδήματα και συντάξεις.

Για προσέξτε, όμως, πριν από πέντε χρόνια, τι συνέβαινε; Πριν από πέντε χρόνια είχαμε ανεργία 17% και όταν πήγαιναν πολίτες στα γραφεία των βουλευτών μας, τι ζητούσαν; Μια δουλειά. Σήμερα τι συμβαίνει; Πάνε εργοδότες και ζητούν εργαζόμενους.

Άλλαξε η εικόνα στην αγορά εργασίας, πέσαμε σε μία ανεργία κάτω από 10%. Οι μισθοί ανεβαίνουν. Και όσο μειώνεται η ανεργία τόσο ο εργαζόμενος έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Μιλούσα χθες στην Κατερίνη, που έχει τόσο δυναμικό ξενοδοχειακό τομέα. Κι όταν ακούω ξενοδόχους οι οποίοι γκρινιάζουν και λένε “δεν μπορώ να βρω προσωπικό”, τους λέω “πληρώστε πιο πολύ και θα βρείτε προσωπικό”. Έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί και έτσι το μέρισμα της ανάπτυξης τελικά πηγαίνει σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Όλα αυτά, λοιπόν, και πολλά άλλα για τα οποία θα μπορούσα να σας μιλήσω, είναι το αντικείμενο των επόμενων ευρωεκλογών. Και το να είναι η Νέα Δημοκρατία ισχυρή στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο έχει τελικά πολύ μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει στην Ευρώπη και το τι θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διότι ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη σημαίνει τελικά ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει περισσότερες δυνατότητες προκοπής για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε, φίλες και φίλοι, οι ευρωεκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Είναι μία εθνική κάλπη. Θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Όλη η αντιπολίτευση, είτε από τα αριστερά μας είτε από τα δεξιά μας, έχει συνταχθεί σε έναν σκοπό μόνο: “να κοντύνει η Νέα Δημοκρατία, να κοντύνει ο Μητσοτάκης”, χωρίς να λένε κουβέντα για όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα.

Δεν έχω ακούσει καμία σοβαρή πρόταση για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι με κάποιο τρόπο να τσαλακωθεί πολιτικά η Νέα Δημοκρατία.

Έχουμε από τα δεξιά μας τους υπερπατριώτες, πολεμοχαρείς, οι οποίοι θεωρούν ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική, επειδή έκανε τι; Επειδή έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τη δυνατότητα να πάει στην Άγκυρα να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Erdoğan αλλά και να μιλήσει ανοιχτά, να τον διορθώσει όταν πρόκειται για ζητήματα, παραδείγματος χάρη, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και να προβάλλουμε τις ελληνικές μας θέσεις.

Ναι, βεβαίως και θέλουμε να συνομιλούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές. Και βεβαίως θέλουμε ηρεμία στο Αιγαίο και την έχουμε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. Οι άλλοι ήρθαν στις θέσεις μας, εμείς δεν αλλάξαμε θέσεις.

Και όσον αφορά και στις εκκρεμότητες οι οποίες τελευταία έχουν προκύψει με τον βόρειο γείτονά μας, θα ήθελα εδώ, από την “καρδιά” της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις όταν αυτή κυρώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει όμως -και δεν σας κορόιδεψα ποτέ- με απόλυτη εντιμότητα ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, πρακτικά η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε. Και αυτό κάναμε.

Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δική τους την πλευρά να μην σεβαστούν τη συμφωνία θα γνωρίζουν δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και δεύτερον, ότι τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η συμφωνία.

Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα και σοβαρότητα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα.

Το είδαμε όμως και στις προηγούμενες εκλογές, φίλες και φίλοι. Κάποιοι, και ειδικά εδώ στη βόρεια Ελλάδα, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν και τον πατριωτισμό και την πίστη σας. Εμφανίστηκαν κάποια κόμματα τα οποία είπαν “εμείς είμαστε οι πραγματικοί χριστιανοί, οι άλλοι δεν είναι”. “Μόνο εσείς μπορείτε να πάτε”, μας είπαν κάποιοι, “στις εκκλησίες, γιατί μπορεί, αν είχατε κάνει μια κυβερνητική επιλογή που να μην μας άρεσε, να γίνει και κανένα επεισόδιο”.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, φίλες και φίλοι. Δεν παίζει κανείς με την Ορθοδοξία, δεν εργαλειοποιεί κανείς την πίστη, όλοι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και να γυρίσετε την πλάτη σε όλους αυτούς οι οποίοι επιχειρούν αυτή την άθλια εκμετάλλευση των θρησκευτικών αισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Και βέβαια, από την άλλη πλευρά, έχουμε μία σειρά από κόμματα τα οποία θεωρούν ότι η απάντηση, προσέξτε, στα προβλήματα της χώρας είναι η τοξικότητα, η πόλωση και τα λεφτόδεντρα.

Τους λες: πώς θα λύσω το πρόβλημα; “Θα ξοδέψω παραπάνω χρήματα”. Άκουσα τώρα ότι θέλουν να δαπανήσουν, λέει, 11 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο παραπάνω στην υγεία. Βεβαίως, και εγώ θα ήθελα να τα δαπανήσω, μόνο που δεν τα έχουμε.

Αλλά για δείτε λίγο τι έχει γίνει στην υγεία με αυτούς τους πόρους που έχουμε. Για δείτε λίγο το νοσοκομείο σας το καινούργιο, έτσι δεν είναι; Και την επέκταση. Με ευρωπαϊκούς πόρους έγινε αυτό αλλά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε.

Για δείτε λίγο τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στις προληπτικές εξετάσεις. Διότι, ξέρετε, η υγεία δεν είναι μόνο τι γίνεται στο νοσοκομείο -τα νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικά- αλλά τι κάνουμε για να φροντίσουμε να μην φτάσετε στο νοσοκομείο. Τι κάνουμε; Προληπτικές εξετάσεις που εξαπλώνονται παντού.

Καρκίνος του μαστού, το λέω σε κάθε ομιλία μου γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό: 20.000 γυναίκες, ακούστε το αυτό, βρέθηκαν με πρώιμο καρκίνο του μαστού επειδή το ελληνικό κράτος τούς έστειλε ένα μήνυμα και τους είπε “πηγαίνετε κάνετε μία μαστογραφία δωρεάν σε δημόσια ή σε ιδιωτική δομή”. Και οι γυναίκες αυτές θα θεραπευτούν. Αυτό σημαίνει πολιτική υγείας στην πράξη.

Ακολουθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του πνεύμονα. Να μην φτάνουμε στα νοσοκομεία, αυτός είναι ο σκοπός, όσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να έχουμε και καλά νοσοκομεία, αλλά το τι θα κάνουμε για να μην φτάνουμε στα νοσοκομεία έχει εξίσου μεγάλη σημασία.

Να πω και κάτι γι’ αυτό το κλίμα της πόλωσης, της τοξικότητας και των απίστευτων ψεμάτων που διακινούνται σήμερα στον πολιτικό διάλογο.

Η τοξικότητα, φίλες και φίλοι, καταστρέφει τις σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες σε μία δημοκρατία. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική ούτε με fake news ούτε με ασύστολα ψέματα ούτε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Εγώ τους απέφευγα πάντα στην πολιτική μου σταδιοδρομία, θα εξακολουθώ να τους αποφεύγω. Και καλώ όλες και όλους να κάνουμε έναν σοβαρό, τεκμηριωμένο διάλογο με επιχειρήματα και να αφήσουμε στην άκρη προσωπικούς χαρακτηρισμούς, fake news και έναν λόγο ο οποίος τελικά μόνο εντάσεις και βία μπορεί να προκαλεί.

Δεν μας αξίζουν αυτά. Είμαστε μία υπεύθυνη και ώριμη δημοκρατία, στην Ελλάδα του 2024. Θα το πω πολλές φορές: είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί. Δεν είμαστε εχθροί. Και όταν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν να είναι πόλεμος, μόνο άσχημα πράγματα μπορούν τελικά να προκύψουν για τη χώρα.

Ας έρθουμε, λοιπόν, όλοι μαζί και ας αναλογιστούμε ότι και στις ευρωεκλογές θα σταλούν και τα πολιτικά μηνύματα. Εσείς μας εμπιστευτήκατε στις εκλογές του Ιουνίου, τις διπλές εκλογές, και θέλω και εδώ από την Ημαθία να σας πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για τα ποσοστά που μας δώσατε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Είναι βαριά η ευθύνη που πέφτει στους ώμους μου και όλης της κυβέρνησης να ανταποκριθούμε σε αυτή την εμπιστοσύνη σας. Και έχουμε ξεκινήσει ήδη πολύ δυναμικά αυτή την τετραετία.

Αλλά δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το δικαίωμα το βράδυ των ευρωεκλογών να αμφισβητήσει αυτή την ισχυρή νομιμοποίηση την οποία έχει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Διότι θα επιχειρήσουν να το κάνουν. Θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν ένα ενδεχομένως όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα ως ένδειξη κάποιας πολιτικής αλλαγής.

Στο “στείλτε μήνυμα”, λοιπόν, το οποίο λένε, “στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση”, απαντούμε: ναι, θα στείλετε μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο για τις εθνικές εκλογές, θα κάνουν λίγο υπομονή. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027. Όπως σας έλεγα το 2020 ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το ‘23. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία μας και τότε θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό.

Αυτά, λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι τα πραγματικά ζητούμενα αυτής της κάλπης των ευρωεκλογών: το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και το τι πολιτικοί συσχετισμοί θα διαμορφωθούν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και η συμμετοχή σας είναι τόσο σημαντική.

Και θέλω να σας ζητήσω και εδώ, από τη Βέροια, ξέρω ότι πάντα μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, έγνοιες, σας μίλησα για το θέμα της ακρίβειας και για το πώς το αντιμετωπίζουμε, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες με κάποιες επιλογές της κυβέρνησης, αφήστε στην άκρη τα μικρά και να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Η Νέα Δημοκρατία θα βγει δυνατή από αυτή την κάλπη, το εισπράττω όπου πηγαίνω. Η βάση μας συσπειρώνεται, οι πολίτες οι οποίοι συντάχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία είναι πάλι εδώ για να μας στηρίξουν. Και έχει μεγάλη σημασία το αποτύπωμα αυτής της κάλπης.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πολεμήσουμε την αποχή, αυτή την αίσθηση αδιαφορίας, ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Σας εξήγησα, νομίζω, με απλά λόγια γιατί έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Και βέβαια, θέλω να πω ότι εδώ δικαιώνεται και μια επιλογή την οποία τελικά κάναμε μόνοι μας ως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή της επιστολικής ψήφου. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την δημοκρατία μας αυτό το οποίο μπορέσαμε και πετύχαμε. Και για τους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Ψηφίζουν από τον Αρκτικό μέχρι την Παπούα - Νέα Γουινέα. Και τα μηνύματα τα οποία ακούω στο ραδιόφωνο είναι: “επιτέλους, πολιτικός πολιτισμός, γίναμε Ευρώπη και σε αυτό”.

Και βέβαια, και οι Έλληνες οι οποίοι ψηφίζουν στην Ελλάδα: ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας, νέα παιδιά, μαθητές οι οποίοι δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και οι οποίοι δεν θέλουν εκείνη την ημέρα να πάνε να ψηφίσουν αλλά να μπορούν να έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα πιο πριν.

Και μιας και μιλάω για τους μαθητές μας, να θυμίσω ότι σε κάθε κάλπη μπαίνει και μία νέα τάξη εκλογέων. Θα ψηφίσουν παιδιά για πρώτη φορά σε αυτές τις ευρωεκλογές και να ξέρετε ότι ό,τι κάνουμε, γι’ αυτά τα κάνουμε. Για τη νέα γενιά, η οποία αξίζει πραγματικά ένα καλύτερο μέλλον, ώστε να σπάσει και αυτή η εντύπωση ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους ή από τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους. Γι’ αυτά, λοιπόν, αγωνιζόμαστε, φίλες και φίλοι.

Εγώ θέλω από τις κομματικές μας οργανώσεις, από όλα μας τα στελέχη, να κάνουμε αυτόν τον αγώνα μαζί. Όπως βλέπετε, εγώ ξαναγυρνάω ολόκληρη την Ελλάδα, είναι κάτι το οποίο το κάνω πάντα με κέφι, με χαρά και με ενθουσιασμό. Θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι την τελευταία μέρα.

Να βρούμε εκείνους τους συμπολίτες μας που μπορεί να σκέφτονται να μην ψηφίσουν ή έχουν κάποιες δυσαρέσκειες, να τους πείσουμε και να τους εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικό να στηριχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ των εκλογών, το βράδυ της 9ης Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες και θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια, η Νέα Δημοκρατία θα είναι εκεί που της αξίζει, εκεί που έχει εργαστεί για να είναι: πρώτη, ισχυρή, να παραμείνει το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη για να πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρώπη της επόμενης μέρας.

Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά, καλό αγώνα, καλή δύναμη και με τη νίκη».

«Για πρώτη φορά έχουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία»

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» στο χωριό Πατρίδα, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ημαθίας, Ελεονώρα Σαρκατζή, στους χώρους που προορίζονται για τη φιλοξενία των παιδιών και ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παράδοσης του κτιρίου.

«Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση έχει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία. Είναι κάτι το οποίο δεν το είχαμε ποτέ ως χώρα. Μια προσωπική δική μου δέσμευση, και στη μνήμη της μητέρας μου, η οποία αγωνίστηκε να στηρίξει το αναπηρικό κίνημα και να σπάσει και προκαταλήψεις σε μια άλλη, πολύ πιο δύσκολη εποχή. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και νομίζω ότι η μεγάλη καινοτομία είναι ότι έχουμε πια μια σειρά από δράσεις, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και κυρίως οριζόντιο συντονισμό από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, και συνεχάρη τον Σύλλογο για το έργο του.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των τοπικών συλλόγων που έχουν πραγματικά καταθέσει την ψυχή τους σε αυτή τη δράση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή την επερχόμενη Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη βιβλιοθήκη της Λέσχης.

«Καθώς την Κυριακή θα τιμήσουμε την ιστορία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θέλω στο πρόσωπό σας και στον σύλλογό σας να συγχαρώ τους εκατοντάδες συλλόγους σε όλη τη χώρα που κρατούν ο καθένας ξεχωριστά ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους, της δικής τους προσωπικής ιστορίας, έτσι ώστε και τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας να μην ξεχάσουν ποτέ από πού ήρθαν. Να τιμούν τους προγόνους τους και να γνωρίζουν την αλήθεια, την αλήθεια της ιστορίας τους. Η αλήθεια δεν πρέπει ποτέ να σβήσει, γιατί είναι ιστορικά καταγεγραμμένη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ούτε να παραχαράσσεται ούτε να αποτελεί λόγο τριβών ή αντιδικιών. Η ιστορία και ο πολιτισμός ενώνει», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να σας συγχαρώ για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε για να κρατήσετε ζωντανή την τραγική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν κατατρεγμένοι και ρίζωσαν εδώ στον τόπο σας και επέλεξαν να φέρουν μαζί τους τον πνευματικό τους πλούτο, τα βιβλία τους τα οποία και προστατεύετε με τόσο μεγάλη φροντίδα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτο - βίντεο στη Βέροια: Ευγένιος Βαρακλής
Φώτο στα Ριζώματα από βουλευτή Απόστολο Βεσυρόπουλο
Φωτο ΚΔΗΦ "Παιδιών της Άνοιξης" και φώτο - βίντεο από ΕΛΠ Νάουσας από Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο