Παρουσία του συνόλου της δημοτικής του ομάδας, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου 2024, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας στην δική του συνέντευξη Τύπου, η οποία είχε δοθεί με αφορμή τις δηλώσεις Βοργιαζίδη για την κατανονή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος, η απάντηση επρόκειτο να δοθεί άμεσα, μέσω ήδη προγραμματισμένης ραδιοφωνικής συνέντευξης στον ΑΚΟΥ 996, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος και ασθένειας του δημοσιογράφου Νίκο Βουδούρη η εκπομπή ματαιώθηκε.
Στο δια ταύτα των όσων ανάφερε ο κ. Βοργιαζιδης, μιλώντας για λογαριασμό όλης της ομάδας.
Όπως είπε, επανέρχονται στο θέμα της χρηματοδότησης του Δήμου Βέροιας από το ΣΒΑΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μη μείνει κανένα ερωτηματικό για το τι έχει συμβεί.
Και συνέχισε:
"Ο κ. Περιφερειάρχης επέλεξε να χρηματοδοτήσει τους 12 από τους 14 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πλην Δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνας) με το ποσό των 210 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σημαίνει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο για κάθε Δήμο (δηλαδή 10 εκ. ευρώ). Βέβαια ανάμεσα στους 12 Δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης (προφανώς δε γίνεται λόγος για την πόλη της Θεσσαλονίκης) υπάρχουν έξι Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από τον Δήμο Βέροιας.
Ο Δήμος Βέροιας κατατάχθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης, μαζί με τους Δήμους Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας, Δίου-Ολύμπου και Αλμωπίας, αφού τους δίνεται για τον ίδιο λόγο από 1,5 εκ. ευρώ. Προφανώς προκύπτει ερώτημα: κ. Τζιτζικώστα ο Δήμος Βέροιας δεν πρέπει να βαδίσει προς το 2030;
Ο Δήμος Βέροιας υποχρηματοδοτείται γιατί κατά τον κ. Περιφερειάρχη έχει αστικό πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων. Είναι όμως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που την εξισώνει στο ΣΒΑΑ με τους Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων. Όπως είναι όλοι οι παρακάτω Δήμοι, κι ας έχουν αρκετοί από αυτούς αστικό πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους.
Δυτικής Μακεδονίας: ΣΒΑΑ παίρνουν οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας (πρωτεύουσες νομών) και Πτολεμαΐδας. Δηλαδή συνέχιση των ΣΒΑΑ της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου.
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης : ΣΒΑΑ προβλέπεται για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας (πρωτεύουσες νομών ΚΑΙ Ορεστιάδα).
Θεσσαλίας: πρωτεύουσες νομών, Δήμοι Βόλου, Καρδίτσας, Λαρισαίων και Τρικκαίων
Δυτικής Ελλάδας: Δήμος Πατρέων, Δήμος Αγρινίου, Δήμος Πύργου, Δήμος Ήλιδας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου.
Πελοποννήσου: Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Τριπόλεως, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Κορινθίων-Λουτρακίου/Περαχώρας/Αγίων Θεοδώρων και Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων.
Για το ΣΒΑΑ ορεινών περιοχών έχει ήδη γίνει εκτενής αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα καλό παράδειγμα διαβούλευσης από την πρώτη στιγμή κάτι το οποίο δεν έγινε στο ΣΒΑΑ αστικών περιοχών, όπου απλά ενημερωθήκαμε.
Το θέμα «μελέτη-κατασκευή» είναι ιδιαιτέρως θετικό για όσους Δήμους αφορά (αυτούς χωρίς επαρκή τεχνική υπηρεσία), στους οποίους δεν ανήκει ο Δήμος μας.
Όσον αφορά στο θέμα του κάθετου άξονα, ουδέποτε ο Δήμος Βέροιας μπλόκαρε την κατασκευή του κάθετου άξονα. Έχει γνωμοδοτήσει, ως όφειλε, εγκαίρως, αλλά η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι της περιφέρειας και όχι του Δήμου ο οποίος μόνο γνωμοδοτεί".
Βίντεο από την αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου και τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)