Περί έρωτα και άλλων δεινών (της Αλίνας Μαυροπούλου)

 

Γράφει η Αλίνα Μαυροπούλου:

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που έχουμε ταυτίσει με την αγάπη και τους ερωτευμένους, με καρδιές… Πολλές καρδιές, καρδιές παντού, λουλούδια, γλυκά και δώρα διάφορα!

Αφού λοιπόν στην εβδομάδα που ακολουθεί, η 14η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στον εμπορικό κατά τα άλλα «Άγιο Βαλεντίνο», ας ασχοληθούμε με τον έρωτα και την έκφρασή του, καθώς για αυτόν γράφτηκαν τόμοι και τόμοι της γλώσσας του σώματος!

Το πρωτόγονο λοιπόν παιχνίδι του ερώτα, χρησιμοποιεί τη μη λεκτική επικοινωνία για όλες του τις εκφράσεις!

Κι αυτός ο έρωτας! Αχ αυτός ο έρωτας! Κάθε του έκφραση και ένα δεινό! Μάτια που λάμπουν και διαστέλλονται, καρδιές σε αναστάτωση, πεταλούδες στο στομάχι, πόδια και φωνή που τρέμουν.

Το σώμα μας και το πρόσωπά μας, περνάνε πάρα πολλά μηνύματα στους γύρω μας, τα οποία όσο και αν προσπαθήσουμε να κρύψουμε, αυτά πάντα αποκαλύπτονται. Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε όμως, ώστε να τα αντιληφθούμε;

Ο Φρόιντ, ήδη από το 1905, αναφέρθηκε στη μη λεκτική επικοινωνία ως την πιο δύσκολη επικοινωνία και την παρομοίασε με γρίφο ή με δυσνόητο κείμενο, που απαιτεί ειδικές στρατηγικές ερμηνείας. Ο Καρλ Γκράμερ (καθηγητής Πανεπιστήμιου Βιέννης, Αυστρία) αργότερα, εντόπισε και απέδειξε ότι όταν μια γυναίκα ενδιαφέρεται για έναν άνδρα: διορθώνει τα ρούχα της, τον κοιτάει στα μάτια, παίζει με τα μαλλιά της και αυτό γίνεται στο πρώτο λεπτό της γνωριμίας τους. Αν υπάρχει ενδιαφέρον και από τους δυο, τότε αυτό εκδηλώνεται μέσα σε τέσσερα λεπτά. Τέλος επεσήμανε ότι αν η ίδια γυναίκα συνεχίζει να θέλει να τραβήξει το ενδιαφέρον του άνδρα, τότε σίγουρα θα χρησιμοποιήσει το σώμα της.

Στην εποχή μας, οι επικοινωνιολόγοι και άλλοι επιστήμονες, έχουν αποδείξει ότι πριν ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ δυο ανθρώπων, έχει ήδη μιλήσει το σώμα τους, ίσως μάλιστα να έχει μιλήσει και πολύ δυνατά! Μάλιστα, το χρονικό διάστημα που δίνουν προκείμενου να δείξει ένας άντρας την επιθυμία - έλξη του σε μια γυναίκα, είναι μόλις δέκα λεπτά. Το σώμα μιλάει για αυτό που αρχικά συλλαμβάνει το βλέμμα, επεξεργάζεται στη συνέχεια το μυαλό και μετά φθάνει και μένει στην ψυχή.

Ξέρετε τι δείχνει η απόσταση μεταξύ δυο ανθρώπων; Αν η απόσταση είναι μέχρι 49 εκ., τότε μεταξύ τους υπάρχει οικειότητα ενώ αν είναι μεγαλύτερη, δηλαδή από 50 έως 119 εκ., εκφράζει προσωπική σχέση (Γιώργος Τριανταφύλλου, Μελέτη στη σωματική επικοινωνία). Όταν η απόσταση μειώνεται από τον έναν από τους δυο, όταν σκύβει για να είναι κοντά στον/στην συνομιλητή/τριά του, όταν έχει στραμμένο το σώμα του απέναντι στον/στην άλλον/η, όταν μπαίνει μέσα στον ζωτικό του/της χώρο, τότε είναι ξεκάθαρο ότι δείχνει την επιθυμία του/της ή την έλξη που νιώθει για τον/την απέναντί του/της. 

Το άγγιγμα είναι ακόμη ένας τρόπος έκφρασης. Οι άνθρωποι που νιώθουν έλξη για άλλους, επιθυμούν να τους αγγίζουν, ακουμπάνε το χέρι του συνομιλητή τους ή κάποιο άλλο σημείο του σώματος του, μπορεί να αγγίζουν τα μαλλιά τους και θέλουν να έχουν κάποια διακριτική σωματική επαφή.

Η επαφή με το βλέμμα – βλεμματική επαφή, κατά την οποία ο ένας από τους δυο ή και οι δυο δημιουργούν μια πολύ έντονη σύνδεση. Είθισται οι ερωτευμένοι άνθρωποι να έχουν για πολλά λεπτά βλεμματική επαφή, χαμογελώντας ο ένας στον άλλον και οι κόρες τους να διαστέλλονται. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τα μάτια μας είναι τα παράθυρα της ψυχής μας!

Χαρακτηριστική επίσης και πολύ ενδιαφέρουσα για μελέτη, είναι η αντίδραση την οποία ονομάζουμε καθρέφτισμα ή όπως αλλιώς λέγεται αγγλιστί mirroring, η οποία και πραγματοποιείται ασυναίσθητα. Οι κινήσεις του ενός είναι αντιγραφή των κινήσεων του άλλου. Παράδειγμα καθρεφτίσματος, είναι να πίνει ο ένας το ποτό του και να το κάνει στη συνέχεια και ο άλλος, να αγγίζει ένας τα μαλλιά του και να το κάνει στη συνέχεια και ο άλλος κ.τ.λ.

Εσείς  συμφωνείτε με όλα τα παραπάνω;

Είναι όμορφο τελικά να μπορούμε να αποκωδικοποιούμε τον έρωτα ή μήπως δεν πρέπει να το κάνουμε; 

Αφήνω την απάντηση σε σας!

Αλίνα  Μαυροπούλου 

Πτυχιούχος  Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων  

Πτυχιούχος  Τμ. Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών

Τελειόφοιτη Μεταπτυχιακού Διοίκησης 

Ανθρώπινου Δυναμικού, Ηγεσίας και Επικοινωνίας

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria", Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, φύλλο 93)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο