Imathia Quality: Η γαστροδιπλωματία της Ημαθίας στην 87η ΔΕΘ - Επίδειξη παρασκευής Φυτειώτικης πίτας (βίντεο)

Ρεβανί Βέροιας, παραδοσιακές πίτες Φυτειάς, πιπεριές Αγίου Γεωργίου, ντομάτες Ριζωμάτων, βόειο κρέας, τυροκομικά, τσίπουρο αλλά και κρασί. Στο πλαίσιο του προγράμματος Imathia Quality, και κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ, η Βέροια αναδεικνύει το γαστρονομικό της πλούτο.

Η γαστροδιπλωματία του Δήμου Βέροιας και το Menu Veria Gastronomy παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, στο Περίπτερο 16 της Π.Ε. Ημαθίας, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Στόχος είναι η ανάδειξη των προϊόντων που παράγει η γη της Ημαθίας και η τοποθέτηση της περιοχής στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας αλλά και εκτός συνόρων.

«Είναι το τρίτο Imathia Quality, το ξεκινήσαμε όλοι οι φορείς με δική μου πρόταση, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ημαθίας, τους τρεις δήμους του νομού – Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας-, στο Ζάππειο το 2018, όπου εκεί προβάλλαμε όλον τον πλούτο της Ημαθίας» δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης προσθέτοντας πως το δεύτερο Imathia Quality είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στο Ηράκλειο της Κρήτης, «εκεί ήμασταν επίτιμοι καλεσμένοι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας που είχε διοργανώσει ο δήμος Ηρακλείου» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζίδη, το Imathia Quality, χρόνο με το χρόνο, θα εμπλουτίζεται αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα της Ημαθίας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Βέροιας Λάζαρος Ασλανίδης μιλώντας στο GRTimes.gr επισήμανε πως πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας και του προορισμού όλης της Ημαθίας.

«Είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση που συμμετέχουν όλοι οι φορείς αλλά ταυτόχρονα και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, οι οποίοι μπορούν να αναδείξουν τον πρωτογενή τομέα και το μεταποιητικό κομμάτι το οποίο διαθέτουμε στη Βέροια» δήλωσε ο κ. Ασλανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ημαθία γαστρονομικά είναι από τις καλύτερες περιοχές. «Έχουμε έναν εύφορο κάμπο, έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε υψόμετρο από 2.000 μέτρα μέχρι και 0 μ., μας βοηθάει το μικροκλίμα, διαθέτουμε από φρούτα, οπωρολαχανικά, μοσχάρι όπου το 72% της εγχώριας παραγωγής είναι στη Βέροια, έχουμε το ρεβανί, ντομάτα Ριζωμάτων, πιπεριά Αγίου Γεωργίου, είμαστε ευλογημένοι» ανέφερε ο κ. Ασλανίδης προσθέτοντας «είμαστε μια περιοχή που διαθέτουμε μια ιστορία εδώ και 2.500 χρόνια, και περιμένουμε τον κόσμο να τον υποδεχτούμε, να γευτούν τα τοπικά μας προϊόντα, να δουν τις ομορφιές του τόπου.»

Επόμενες δράσεις της Ημαθίας είναι η συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στη Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο, καθώς και μια ακόμη δράση, προς τα τέλη του έτους στη Νότια Ιταλία.

Επίδειξη παραδοσιακής πίτας από την ορεινή Φυτειά Ημαθίας

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Menu Veria Gastronomy πραγματοποιήθηκε επίδειξη παραδοσιακής τυρόπιτας από τη Φυτειά, ένα χωριό μεταξύ Βέροιας – Νάουσας, σε μια απόσταση 20 περίπου χλμ. από Βέροια. Την επίδειξη έκανε η Αναστασία Τσέου, δραστήρια κάτοικος του χωριού. 

Δείτε βίντεο:

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, επίσης στο Περίπτερο 16, μεταξύ 17.00 – 18.30 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μαγειρικής και σεμινάριο με θέμα «ορεκτικά της Νάουσας» όπως παραδοσιακό ντολμαδάκι με αμπελόφυλλο ξινόμαυρου, τραγανό ‘γκαβόψαρο’ και μπατζόπιτα.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη του Menu Veria Gastronomy θα πάρουν το ζυγούρι με τραχανά, η σαλάτα Αλεξάνδρειας, το ριζότο με ροδάκινο και άγρια μανιτάρια.

Το Μενού Βέροια

Η τοποθέτηση της Βέροιας στον γαστρονομικό – τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και της UNESCO, αλλά και η δημιουργία προοπτικών στον φάκελο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», αποτελεί τον βασικό στόχο του φιλόδοξου και πρωτοποριακού εγχειρήματος μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί η τοπική επιχειρηματική δράση των επαγγελματιών.

Υπενθυμίζουμε ότι μια πρώτη «γεύση» του Μενού Βέροια επιχειρηματικοί φορείς και επαγγελματίες των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού, είχαν στα μέσα Ιουλίου 2023, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Πηγή: grtimes.gr / Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο