Ο μοναδικός σου χαρακτήρας, η ταυτότητά σου! (editorial εφημερίδας "InVeria")

editorial εφημερίδας "InVeria" (Κυριακή 3/9/2023, φύλλο 71):

Στην σύγχρονη εποχή, όπου ο καθένας μπορεί όχι μόνο να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά και δημόσια, η λεγόμενη «δημόσια σφαίρα» έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και, δυνητικά, ο όλοι μπορούν να επηρεάζουν τους πάντες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώνουμε καθημερινά να κοινοποιούνται «κάθε λογής» τοποθετήσεις επί  παντός θέματος που αναφύεται στην δημόσια ζωή. Από τις πολιτικές πεποιθήσεις και την ιδεολογική μας προσέγγιση στα ζητήματα καθημερινότητας, μέχρι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις απόψεις ή τα συναισθήματά μας. 

Στην δαιδαλώδη κατάσταση που δημιούργησε ο κόσμος των «κοινωνικών μέσων» (social media) υπάρχουν αυτοί που άδολα επιθυμούν να καταθέσουν την δική τους άποψη, χωρίς να ενδιαφέρονται αν έχουν απήχηση στους άλλους, αλλά υπάρχουν και αυτοί που αποσκοπούν στην διαμόρφωση συνειδήσεων, στην πειθώ υπέρ των δικών τους απόψεων κλπ. 

Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι αθέμιτο να επιζητάς «οπαδούς» για μία άποψη που εκφράζεις. Ο καθένας, φαντάζομαι, θα αισθανόταν ικανοποίηση αν λάμβανε θετικά σχόλια για κάτι που δημόσια ή ιδιωτικά αναφέρει. Ωστόσο, όταν γίνεται αυτοσκοπός (και εμμονή στο τέλος) η προσπάθεια να πείσεις (στα όρια του προσηλυτισμού) για την ορθότητα των απόψεών σου και επιδιώκεις με κάθε τρόπο να σε «ακολουθήσουν» στα πιστεύω σου, τότε ξεκινά το πρόβλημα… 

Μπορεί να έχεις μια συγκεκριμένη άποψη, για παράδειγμα, για το μεταναστατευτικό – προσφυγικό, για τις νέες ταυτότητες, για τα εμβόλια ή να πιστεύεις σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα ή πολιτική ιδεολογία. Γιατί θα πρέπει να είσαι μονίμως σε… καβγά για να σφετεριστείς και άλλους; Αυτή η εμμονική διάθεση, στα μάτια μου, τρία πράγματα μπορεί να σημαίνει: α) Νοιώθεις ανασφάλεια και επιζητάς επιβεβαίωση β) Είσαι όργανο προπαγάνδας γ) Πιστεύεις πως έχεις μια «θεόσταλτη» αποστολή που οφείλεις να φέρεις εις πέρας. 

Στα δύο πρώτα έχεις θέμα κοινωνικό, στο τρίτο – όπως καταλαβαίνετε – υπάρχουν άλλα… θέματα. 

Στο δια ταύτα. Φυσικά και είναι σπουδαίο να έχεις τις απόψεις σου. Όχι δογματικά, αλλά σύμφωνα με τις προσωπική σου «ωριμότητα» να διαμορφώνονται αναλόγως. Φυσικά έχεις δικαίωμα να τις διατυπώνεις δημόσια. Να λειτουργείς ως «ιεραπόστολος» μπορείς, όχι όμως ως προσηλυτιστής.  

Για αυτό, σπουδαία η προσωπική του ταυτότητα. Κράτησέ την, καμάρωσέ την, αλλά μην προσπαθείς να την επιβάλλεις στους άλλους. Γιατί ο καθένας έχει την δική του… ταυτότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο