Ανάβαση στο Αραράτ, ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία (του Γ. Καισαρίδη)

Του Γιώργου Καισαρίδη*: Ένα ταξίδι που ερέθισμα για έναν Έλληνα του Πόντου ήταν η γενοκτονία των ομοθρήσκων μας, αδελφών Αρμενίων αλλά και ένα πρότζεκτ αφήγησης με το όνομα από τα Kackar Dagi  στο Αραράτ (Από τις Ποντιακές Άλπεις και τα 3937 μέτρα υψόμετρο στο Αραράτ και στα 5165 μέτρα υψόμετρο).

Σαν Πόντιος ένιωσα πριν 3.5 χρόνια όταν ανέβηκα στις Ποντιακές Άλπεις ότι ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή που η οικογένειά μου κατοικούσε στην Αργυρούπολη του Πόντου . Όλα έμοιαζαν  τόσο οικεία, τόσο φιλόξενα ακόμα και σε αυτό το δολομιτικό βουνό που στην "Κύρου Ανάβασις "οι Μύριοι του Ξενοφώντα αναφώνησαν " Θάλαττα - Θάλαττα" όταν αντίκρισαν την Μαύρη Θάλασσα από τα βουνά του Πόντου. Επίσης ένα road trip που έκανα στο Ερζερούμ, στο Κάρς και στο Αρνταχάν αλλά και στην αρχαία πρωτεύουσα της Αρμενίας , την Ανί, την πόλη φάντασμα  με τις 1001 εκκλησίες.    

Μετά λοιπόν από το ταξίδι αυτό στις Παρακαυκάσιες περιοχές του Πόντου και σε Αρμενικές περιοχές που σήμερα είναι τουρκικό έδαφος επόμενος στόχος ήταν το Αραράτ.

Κάτι με έσπρωχνε να ψάξω στην ιστορία , στην προγονική μνήμη σε μέρη που στην ψυχή μου είχαν ιδιαίτερη αξία και το ρίσκο η ταλαιπωρία και ότι συνεπάγεται αυτό άξιζε να πάω...

Από την Θεσσαλονίκη λοιπόν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Agri, μια πρώην Αρμενική πόλη γνωστή και σαν Karakose ή Karakilise (μαυροκκλησιά) και από εκεί 100 χιλιόμετρα Ανατολικά στα σύνορα του Ιράν στην Dogubayazit την πρωτεύουσα της  Κουρδικής Δημοκρατίας (μέχρι το 1930 που καταλύθηκε) αλλά και το σημείο που ανακαλύφθηκε η αρχαία Ουραρτού μια πόλη φρούριο της ΠροΑρμενικής εποχής.

 Πολύ κοντά και το μέρος που ανακαλύφθηκε η κιβωτός του Νώε.

Σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών λοιπόν και εγώ μόνος στην μέση του πουθενά στα σύνορα Ιράν, Ναχιτσεβάν (Αζέρικος θύλακας), Αρμενίας και Τουρκίας.

Όμως σε κάθε αναζήτηση σε κάθε ταξίδι ,η θέληση, η δύναμη και η καλή διάθεση παίζουν μεγάλο ρόλο. Φυσικά σε αυτό το ταξίδι χρειαζόταν άριστη φυσική κατάσταση και πολύ καλός εξοπλισμός βουνού μαζί με καλή οργάνωση γιατί η ορειβασία μεγάλου υψομέτρου δεν είναι κάτι αστείο. 

Αφού λοιπόν γνώρισα τον Εμρά τον Κούρδο αρχηγό των οδηγών μας στο βουνό ,και ήπιαμε  τσάι στο μικρό ποτηράκι με τους κύβους ζάχαρης όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιοχές το επόμενο ήταν η γνωριμία με την ομάδα που ήρθε μια μέρα μετά, με 2 Βούλγαρους, 1 Τσέχα και 9 Έλληνες από την Πελοπόννησο. 

Από το χωριό Cevirme  στα 2200 μέτρα ξεκίνησε το 5 ήμερο ορειβατικό οδοιπορικό με σκηνές και καθημερινές διαδρομές σε ένα βουνό γεμάτο βράχια, σε έναν ηφαιστειακό κώνο, στα  υψίπεδα της Αρμενίας. Κούρδοι νομάδες, άλογα και σκυλιά Καγκάλ.

Προσαρμογή στο υψόμετρο, από το Base Camp 1 στα 3211 μέτρα υψόμετρο μέχρι και το Base Camp 2 στα 4200 μέτρα υψόμετρο.

Η πιο δύσκολη ήταν η τελευταία από τις 5 μέρες στο βουνό με ανάβαση ξανά στα 4200 μέτρα, ξύπνημα στις 12 το βράδυ για πρωινό και ξεκίνημα για κορυφή στις 1 το πρωί με πολύ κρύο. Όσο το υψόμετρο ανέβαινε η κάθε ανάσα ήταν και βήμα μέχρι τα 4800 μέτρα που ξεκινούσε ο παγετώνας. Κοπιώδης προσπάθεια  στους -15 βαθμούς κελσίου,που αφού βάλαμε "Κραμπόν" έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Η ψυχή τώρα ήταν η μπαταρία, αυτή έδινε ενέργεια.

Και όμως μετά από λίγο ήμουν εκεί, σε ένα μέρος που είχα δει σε ντοκιμαντέρ, εγώ ο Γιώργος, ο Πόντιος, ο Ναουσαίος ένας κόκκος άμμου και όμως ένα κομμάτι του παζλ της γης που κάτι έχει να προσφέρει και αυτό.

Μπροστά μου από την άλλη μεριά η Αρμενία και το Γερεβάν και εγώ εκεί κυματίζοντας για λίγα δευτερόλεπτα "εφήμερης δόξας" την Ελληνική σημαία σε μια στιγμή που γράφτηκε στο νου και την ψυχή μου. Δάκρυα συγκίνησης, όχι για πρώτη φορά σε αυτό το βουνό που το ανέβηκα ακούγοντας Κουρδικά τραγούδια .

Κοπιώδης και η κατάβαση με λίγο ύπνο στα 4200 και ανασύνταξη δυνάμεων μέχρι την κατάβαση ξανά στα 3200 μέτρα.

 Το άγχος της ανάβασης, οι πονοκέφαλοι από το υψόμετρο και η κούραση πέρασαν, έμενε η κατάβαση της τελευταίας μέρας και ένα εορταστικό δείπνο στο Base Camp 1.

Και λίγο πριν το ξημέρωμα( κοντά στις 4.40) που στην Ανατολή είναι περίπου στις 5 το πρωί κραυγές αιλουροειδούς και η θέα ενός Caracal ενός ζώου που σπάνια βλέπει κάποιος και η καταδίωξη του από τα σκυλιά Καγκάλ μέχρι να χαθεί από τα μάτια μου ... Ντοκιμαντέρ πραγματικό, όπως ο αποχαιρετισμός μας με τον Ενσέρ αφού ήπιαμε τσάι στον καταυλισμό των Κούρδων με τον μικρό Μουράτ να κλέβει την παράσταση...

Φυσικά στην κάθοδο το Αρμένικο τραγούδι Bingeol με έκανε να δακρύσω αφήνοντας ένα κομμάτι μου εκεί, σε ένα βουνό θρύλο που μου επέτρεψε να το ανέβω και να ενδοσκοπισω στις κορυφές της ψυχής μου, να προσθέσω εικόνες στον σκληρό δίσκο του μυαλού μου και να γίνω σοφότερος αποκτώντας εμπειρίες μοναδικές που ένα άρθρο είναι λίγο να αποτυπώσεις.

Η κορυφή είναι αφιερωμένη στην γυναίκα μου Σοφία που πάντα υποστηρίζει το κάθε μου εγχείρημα και στα δύο μας παιδιά .

Το ταξίδι για την ιστορία τελείωσε με επίσκεψη στο χώρο της Κιβωτού του Νώε, στην αρχαία Ουρουάρτη αλλά και στο παλάτι του Ισαάκ πάσα, μετά από δείπνο με ανατολίτικη κουζίνα με επιδόρπιο Ασουρέ και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων σε όλους τους summiters (αυτούς που ανέβηκαν στην κορυφή). 

Το επόμενο πρωινό ξεκίνησε και η επιστροφή με πτήση από Agri για Κωνσταντινούπολη στις 4.30 μ.μ. και ένα 12ωρο αναμονή στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ και αφού προσγειώθηκα στην ασιατική πλευρά της πόλης στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν. Ξημέρωμα στην πόλη και άφιξη στην Θεσσαλονίκη στις 8.40 . "Νάουσα σου 'ρχομαι  "

Ένα ορειβατικό ταξίδι τελείωσε, ένα ακόμα σχεδιάζεται, αυτή την φορά στο Ιράν και στο όρος Νταμαβάντ απόληξη του μεγάλου Καύκασου στην Κασπία Θάλασσα στα 5623 μέτρα,  ένα καινούργιο άρθρο ετοιμάζεται και ένα καινούργιο κεφάλαιο πάει να γραφτεί, γιατί το ταξίδι μετράει και όχι ο προορισμός, η αναμονή του να κάνεις κάτι και φυσικά το ερέθισμα να ανακαλύψεις....

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΔΗΣ.  Mountain Leader  με εκπαίδευση (IML) ,μέλος της Hellenic Mountain Leaders Association  ,διεθνής ορειβάτης, μέλος της επιτροπής ανάπτυξης του ορειβατικού σκι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης , αθλητής του ΟΣ Αιγινίου - προπονητής του ΑΣΠΤ Κένταυρου Νάουσας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο