editorial ψηφιακής εφημερίδας "InVeria": Η Γιορτή της... οικογένειας

Ημέρα ή Γιορτή του πατέρα σήμερα, 18 Ιουνίου 2023. Μια ημέρα που καθιερώθηκε ως συμπληρωματική στην Γιορτή της Μητέρας. Μπορεί στη σύγχρονη εποχή να υπάρχει έντονη η τάση να διαχωρίζονται οι δύο ρόλοι σε μία οικογένεια, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην ταυτιστώ με το ρεύμα. 

Η Ημέρα της Οικογένειας θα έπρεπε να γιορτάζεται κάθε χρόνο. Ο πατέρας, η μάνα, τα παιδιά. Ένα σύνολο ανθρώπων που καθορίζουν θετικά ή αρνητικά το μέλλον μας, είτε προς θετική ή προς αρνητική κατεύθυνση. Μάνα και πατέρας, μαζί σαν τον Τριαδικό μας Θεό. Ο καθένας ξεχωριστό και μοναδικό πρόσωπο, αλλά και ταυτόχρονα μία οντότητα. Ο πατέρας για τη μάνα και η μάνα για τον πατέρα και οι δύο μαζί για τα παιδιά τους. Αυτός είναι ο πυρήνας της τυπικής οικογένειας και αυτός θα πρέπει να προβάλλεται ως μια ιερή έννοια. 

Επειδή η παραπάνω αναφορά σίγουρα θα βρει πρόθυμους να την επικρίνουν, αντιπαραβάλλοντας τις μονογονεϊκές ή άλλου τύπου οικογένειες, ξεκαθαρίζω και λέω πως αναφέρομαι στο «ιδανικό σενάριο». Το γεγονός ότι υπάρχουν οικογένειες που διαλύονται, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξυμνούμε τις ολοκληρωμένες οικογένειες. Αντιθέτως, δίνοντας παραπάνω προσοχή στον θεσμό της οικογένειας, ίσως βρεθούν πολλές λύσεις σε ισάριθμα προβλήματα. Αφενός, για να περιοριστούν οι λόγοι που οδηγούν στην διάλυση των οικογενειών και, αφετέρου, για να αναγνωρίσουμε πόσο πιο δύσκολο έργο έχουν να επιτελέσουν όσοι δεν έχουν μία ολοκληρωμένη οικογένεια, δεν έχουν το στήριγμα, το «δεύτερο φτερό» για να… πετάξουν με την οικογένειά τους.

Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να αφήσουμε τους διαχωρισμούς και να επιδιώξουμε την ενότητα, ακόμα και στους εορτασμούς; Και η μητέρα και ο πατέρας (πάντα μιλάμε για ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους και προσπαθούν να ανταποκριθούν επαρκώς) πάντα δεν παλεύουν για το καλύτερο των οικογενειών τους και ειδικά των παιδιών τους; Έναν κοινό στόχο δεν έχουν; Ένας δεν είναι ο προορισμός; Προς τι λοιπόν ο διαχωρισμός τους; 

Ας στρέψουμε το βλέμμα μας και σε κάποιες βαθύτερες αξίες και έννοιες και ας μην αρκούμαστε μόνο σε επίπλαστες ή - έστω - επιφανειακές ενέργειες για να τιμηθεί - δήθεν - ο ρόλος του ενός ή του άλλου. 

Η Ημέρα του Ποδοσφαιριστή είναι πιο λογικό να εορταστεί ή θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές παγκόσμιες ημέρες για την θέση που ο κάθε παίκτης παίζει; Τελικά, είναι ομάδα ή ξεχωριστοί παίκτες σε ένα ατομικό παιχνίδι; Αναρωτιέμαι... 

(Editorial στο 63ο φύλλο της ψηφιακής εφημερίδας “InVeria” -  Κυριακή 18 Ιουνίου 2023)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο