Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Οι μεταγραφές, οι αποκτήσεις και τα σχέδια των υποψηφίων - Οι εξελίξεις στον Δ. Βέροιας και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα πρόσωπα των υποψηφίων, αλλά ούτε φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα και την κοινή γνώμη, έδωσε το έναυσμα στους υποψηφίους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να αναλάβουν δράση…

Η παράταξη Μιχ. Χαλκίδη και  οι αποφάσεις Π. Παυλίδη και Σ. Τζήμα

Στον Δήμο Βέροιας, αν και τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει απόλυτα, δύο από τους βασικούς διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, ο σημερινός Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Χαλκίδης, έχουν ξεκινήσει ανοιχτά τις προεκλογικές… προετοιμασίες. 

Ο Μιχάλης Χαλκίδης, 9 μέρες μόλις μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου βγήκε ανοιχτά και είπε (σε ελεύθερη απόδοση): Φτάνει με τις βουλευτικές, κάντε ό,τι είναι να κάνετε με τα κόμματα, αλλά ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με τα δημοτικά». Σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου (30 Μαΐου) δεν ανακοίνωσε ονόματα υποψηφίων, αλλά ανακοίνωσε ονόματα… που θέλει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, του Παύλου Παυλίδη και της Συρμούλας Τζήμα. 

Ο Παύλος Παυλίδης, παρά τις πιέσεις, δεν δείχνει να «χαμπαριάζει» και σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λαός» και στην Σοφία Γκαγκούση δήλωσε πως είναι αυτός που «σήκωσε» στις πλάτες του την αντιπολίτευση στον Δ. Βέροιας 4 χρόνια τώρα και ό,τι είναι να πει, θα το πει άπαξ δια παντός μετά την 25η Ιουνίου. Πάντως, δεν «τσίμπησε» από την πρόκληση Χαλκίδη και, όπως όλα δείχνουν, δεν διαφαίνεται και κανένας δρόμος συνεργασίας μεταξύ των δύο. 

Από την άλλη, η Συρμούλα Τζήμα, η οποία κατάφερε χωρίς να έχει δηλώσει τίποτα δημόσια να είναι το επίκεντρο των συζητήσεων, φαίνεται πως θα συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, όχι όμως στον Δ. Βέροιας, αλλά ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα! Άλλωστε, παρά τα όσα κατά καιρούς ακούστηκαν, η κα Τζήμα δεν προχώρησε ποτέ σε επίσημες κινήσεις για οτιδήποτε άλλο, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της εφημερίδας «InVeria» περί καθόδου της στις Περιφερειακές Εκλογές, θα υπάρχει και ένας συμβολισμός: Ξεκίνησε από υποψήφια τοπική σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και βγήκε πρώτη στην παράταξή της, συνέχισε σε ένα σκαλί παραπάνω, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος και βγήκε πάλι πρώτη και τώρα ανεβαίνει ακόμα έναν βαθμό αυτοδιοίκησης, θέτοντας υποψηφιότητα ως Περιφερειακή Σύμβουλος. Και όλα αυτά ενώ είναι μόλις στα 40 της… Τώρα, αν στο μέλλον επιστρέψει στα Δημοτικά, ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης, παραμείνει στα Περιφερειακά ή μεταπηδήσει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι κάτι που θα φανεί συν τω χρόνω! 

Η παράταξη Βοργιαζίδη

Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος (από το 2014) Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ξεκίνησε τις… μεταγραφές και μπήκε στο «παιχνίδι». Η πρώτη επίσημη – από τον ίδιο – ανακοίνωση υποψηφίου ήταν αυτή του Γιώργου Μιχαηλίδη, παλιού και έμπειρου δημοτικού συμβούλου Βέροιας, εκλεγμένου το 2019 με την παράταξη του Π. Παυλίδη. Οι λίγες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων στο πλευρό του Κ. Βοργιαζίδη που έγιναν μέχρι τώρα, έγιναν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και όχι από την παράταξη «Δράση με Γνώση» του Δημάρχου. Η ανακοίνωση Μιχαηλίδη, ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία, μόνο τυχαία δεν είναι και έχει συνάφεια με όσα προελέχθησαν για τις πιέσεις Χαλκίδη προς τον Παυλίδη. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης δεν είναι κάποιος υποψήφιος με αμελητέες ψήφους στο… προικοσύμφωνό του και πέρα από το γεγονός ότι θα δώσει αρκετές στην παράταξη Βοργιαζίδη, το σημαντικότερο είναι ότι θα τις στερήσει από αντίπαλους συνδυασμούς. 

Από τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους, ο Κώστας Βοργιαζίδης θα έχει επίσης την Δήμητρα Ράλλη, που ανεξαρτητοποιήθηκε λίγο καιρό πριν από την παράταξή της («Δικαίωμα για Νέα Βέροια»), ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι ο δεύτερος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπατσαρά (μετά την Σ. Τζήμα), ο πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού «Θ. Ζωγιοπούλου» και τραπεζικός Κώστας Βασιλειάδης, θα προσχωρήσει επίσης στην παράταξη Βοργιαζίδη. Μάλιστα, ο Κ. Βοργιαζίδης φέρεται να έκανε πρόταση και σε δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη», αλλά – όπως φαίνεται – δεν είχε θετική ανταπόκριση. 

Για την διοικούσα παράταξη του Κώστα Βοργιαζίδη παρουσιάζεται ωστόσο και άλλο ενδιαφέρον… Πέρα από τις προσπάθειες «τονωτικών ενέσεων» στην υφιστάμενη ομάδα, ο Δήμαρχος δέχεται εισηγήσεις για να κάνει αλλαγές εντός της ομάδας του, καθώς υπάρχει τουλάχιστον ένα  μέλος της ομάδας που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, έχει εκθέσει την δημοτική ομάδα και έχει φερθεί με τρόπο καθόλου συναδελφικό σε βάρος άλλων δημοτικών συμβούλων της ίδιας παράταξης. Ως εκ τούτου, υπάρχει τεταμένο κλίμα και τουλάχιστον το 1/3 των εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν και, φυσικά, δεν ανταλλάσσουν ούτε… καλημέρα μαζί του. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένων των «ηχηρών» μεταγραφών και αποκτήσεων, ο Κ. Βοργιαζίδης γίνεται δέκτης των εισηγήσεων να «καθαρίσει» από την τοξικότητα την ομάδα του. 

Η περίπτωση Κορωνά 

Ο Θεόφιλος Κορωνάς, άσχετα από όσα ισχυρίζεται και λέει, δεν μοιάζει να κάνει κάτι ιδιαίτερο για τον προεκλογικό του αγώνα. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο συνομιλητή και αναγνώστη της εφημερίδας «InVeria» που ανάφερε ότι «βλέπω τον Κορωνά κάθε απόγευμα να κάνει βόλτες με την οικογένεια. Είμαι σίγουρος ότι είναι καλό παιδί και καλός οικογενειάρχης, ωστόσο θα δικαιολογούσα την χαλαρότητά του μόνο αν είχε κλείσει συνδυασμό, είχε κάνει επαφές με σφαίρες επιρροής και απλά περιμένει να λήξουν οι εκλογές. Ωστόσο, δεν το βλέπω να τα έχει λύσει όλα και απλώς να περιμένει». Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από τον κ. Κορωνά σε σχέση με τους αντιπάλους του. Πιο… βορειοελλαδίτικη και χαλαρή, αλλά μάλλον δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες χαλαρές… πολυτέλειες. 

Οι περιφερειακές εκλογές

Όπως προαναφέρθηκε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και στην Ημαθία υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης θα είναι και πάλι ο Κώστας Καλαϊτζίδης. Μαζί τους θα είναι και η Συρμούλα Τζήμα, ως μία δυνατή… μεταγραφή από τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης στον Β’. Στο ψηφοδέλτιο του Απ. Τζιτζικώστα αναμένεται να είναι κάποιοι εκ των παλαιών υποψηφίων, αλλά κατά 50% τουλάχιστον θα υπάρχει ανανέωση προσώπων. Οι πρώτες ανακοινώσεις θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (το αργότερο μέχρι τέλη Ιουνίου). 

Από την άλλη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ο Χρήστος Παπαστεργίου, ιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και υποψήφιος περιφερειάρχης το 2019, κινείται δυναμικά και ακατάπαυστα όλο το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία του στην Ημαθία να είναι πολύ συχνή και με κάθε ευκαιρία. Σε αντίθεση με την περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει επιδείξει τέτοια δραστηριότητα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφ. «InVeria», ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 Χρήστος Γιαννούλης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και αναζητείται ισχυρή υποψηφιότητα για να τεθεί απέναντι στον εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Τζάκρη, Αχτσιόγλου, Νοτοπούλου, Φάμελος, Τσαπανίδου είναι μερικά από τα ονόματα που κατά καιρούς «πέφτουν» στο τραπέζι, ενώ και το όνομα του Ημαθιώτη βουλευτή Άγγελου Τόλκα έχει ακουστεί στο παρελθόν, με τον ίδιο να μην αποκλείει, ούτε βέβαια να επιβεβαιώνει τίποτα, καθώς το βλέμμα του ήταν στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές. Για μετά... βλέπουμε! 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, φύλλο 63ο)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο