ΔΤ από υποψήφια βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου: Η απρόσκοπτη ανάπτυξη, συμπερίληψη και ανεμπόδιστη συμμετοχή των ανάπηρων παιδιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και η άρση των καθημερινών εμποδίων για μια ζωή σε βάση ισοτιμίας δημιουργεί τους όρους μιας καλύτερης κοινωνίας για όλους. Σε αυτόν το στόχο συγκλίνουν όλες οι πολιτικές που σχεδιάζουμε.
Διασφάλιση της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης και αποκατάστασης.
Με πολλαπλασιασμό των δημόσιων δομών διάγνωσης και των κέντρων αποκατάστασης. Με ουσιαστική αναδιάρθρωση των ΚΕΠΑ (αύξηση του αριθμού τους, διπλασιασμό των γιατρών των επιτροπών, διεύρυνση του ΕΠΠΠΑ με νέες σπάνιες, χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις), ώστε να μην κινδυνεύουν όπως σήμερα, να χάσουν επιδόματα και αναδρομικά.
Στήριξη στο ανάπηρο παιδί και την οικογένειά του στην καθημερινότητα.
Με εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή ακόμη και σε 24ωρη βάση, αύξηση των επιδομάτων των ανάπηρων παιδιών και άρση των υφιστάμενων αδικιών, όπως η κατάργηση του επιδόματος όταν λαμβάνουν σύνταξη θανόντος γονέα. Με ηλεκτρονικό πάσο και για τα ανάπηρα παιδιά, συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό τους φάκελο στον ΟΠΕΚΑ, ενίσχυση της καθολικής προσβασιμότητας στην πόλη, το σχολείο, τους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Με προγράμματα διακοπών για οικογένειες με ανάπηρα παιδιά και ενιαία κατασκηνωτικά προγράμματα για ανάπηρα και μη παιδιά. Με φιλοξενία ανάπηρων παιδιών σε ξενώνες για κάποιες ημέρες, προς αποφόρτιση της οικογένειας. Με καμπάνιες ενίσχυσης της φιλοαναπηρικής νοοτροπίας στην κοινωνία.
Ενεργή υποστήριξη της εργασιακής ένταξης των ανάπηρων παιδιών.
Με επέκταση, σε όλες τις αναπηρίες, της συνέχισης χορήγησης του επιδόματος, ανεξάρτητα από την εύρεση εργασίας. Με επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης του ΑΣΕΠ ότι 10% των θέσεων Αορίστου Χρόνου στο δημόσιο καλύπτεται υποχρεωτικά από πρόσωπα με αναπηρία άνω του 50% που μοριοδοτούνται επί τούτου.
Προώθηση της συμπεριληπτικής και ενταξιακής εκπαίδευσης.
Με δωρεάν παράλληλη στήριξη για ανάπηρους μαθητές. Με ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων φοιτητών στις ακαδημαϊκές σπουδές μέσω υποστηρικτικής τεχνολογίας και υπηρεσιών πρόσβασης. Με ειδικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε δάσκαλοι, μαθητές και σπουδαστές να εμπεδώσουν την κουλτούρα ισοτιμίας.
Άμεση δρομολόγηση της αποϊδρυματοποίησης και της φροντίδας των ανάπηρων παιδιών στην κοινότητα.
Με έξοδο, ει δυνατόν όλων των ανάπηρων παιδιών, από τα ιδρύματα, αποκλεισμό νέων εισόδων και στήριξη των οικογενειών για να παραμείνουν τα παιδιά στη φροντίδα τους. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), επομένως πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν οι 160 ΣΥΔ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ με 52 εκ. και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αλλά και ο θεσμός της αναδοχής με την επαγγελματική αναδοχή ανάπηρων παιδιών. Δεσμευόμαστε για την επαναφορά του προηγούμενου επιδόματος αναδοχής ανάπηρων παιδιών που η σημερινή κυβέρνηση μείωσε συμψηφίζοντάς το με το επίδομα αναπηρίας.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)