Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - 8 Μαρτίου: "Γυναίκα με Αναπηρία και Αθλητισμός"

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Καθιερώθηκε το 1910 έπειτα από πρόταση στη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών. 

Από τότε, έχοντας περάσει πάνω από 110 χρόνια, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να έχουν εξέχουσα - αν όχι ίση - θέση στην κοινωνία κυρίως στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, ωστόσο δεν είναι λίγες οι χώρες που ακόμα και σήμερα η θέση της γυναίκας είναι πολύ υποδεέστερη από αυτήν των ανδρών. 

 Η θέση της σύγχρονης γυναίκας στον αθλητισμό θα έπρεπε να είναι ισότιμη και ισάξια αυτής των ανδρών, όπως σε όλους τους διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας, κυρίως λόγω στερεοτύπων. Όταν όμως μιλάμε για γυναίκα με αναπηρία στον αθλητισμό τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, αφού οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν συχνά μια "διπλή διάκριση".

 Σε όλους τους τομείς του αθλητισμού, οι γυναίκες με αναπηρία έχουν δικαίωμα συμμετοχής και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμμετέχουν είτε ως αθλήτριες, προπονήτριες, στελέχη, διευθυντές, επιστήμονες του αθλητισμού, διοικητικούς υπαλλήλους και ηγέτες. Πάνω από τα 2/3 των γυναικών στον κόσμο ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά τα συνολικά ποσοστά συμμετοχής στον αθλητισμό είναι ελάχιστα.

Οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια στη συμμετοχή στον αθλητισμό και αυτά έχουν συνδεθεί με ζητήματα όπως ο ανδροκρατούμενος κόσμος του αθλητισμού, η τάξη, ο πολιτισμός, η εικόνα του σώματος και το ντύσιμο πέρα ​​από τις θρησκευτικές, παραδοσιακές και πολιτιστικές πεποιθήσεις σχετικά με το ρόλο των γυναικών.

Οι γυναίκες με αναπηρία έχουν να αντιμετωπίσουν "διπλή διάκριση" στο χώρο του αθλητισμού  – το να είναι ανάπηρες και το να είναι γυναίκες. Υπάρχουν στατιστικά λιγότερες γυναίκες με αναπηρίες σε όλο το φάσμα από ό,τι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι λιγότερο δεκτικές στην ενασχόληση με τον αθλητισμό. Το 2005, υπολογίστηκε ότι οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 1/3 περίπου των αθλητών με αναπηρία σε διεθνείς αγώνες. 

Ελπίζουμε μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό να έχει αλλάξει, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε συγκεκριμένες χώρες και περιοχές για να εντοπιστούν τα ζητήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με αναπηρία για τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό.

Πηγή: https://sportanddev.org

Περισσότερη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10522288/

https://wearethecity.com/the-importance-of-supporting-female-athletes-in-disability-sport/

Επιμέλεια Κειμένου:

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M. Res. Καθ. Προσαρμοσμένης Φ.Α. - Προπονητής ΑμεΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο