Η Υπουργός Πολιτισμού απαντά γιατί υπάρχει σύμβολο με 8 αντί για 16 ακτίνες στο νέο Μουσείο των Αιγών


Σε μια απορία που είναι η αλήθεια πως εκφράστηκε από πολύ κόσμο, απαντά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έπειτα από κοινοβουλευτική ερώτηση του Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με τον αριθμό των ακτινών που απεικονίζονται στο σύμβολο που υπάρχει έξω από το νέο Μουσείο των Αιγών. 

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Βελόπουλος, στις 23/1/2023, ρωτούσε την Υπουργό:

ΘΕΜΑ: «Παραποιημένος ο Ήλιος της Βεργίνας στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών»

Κυρία Υπουργέ,

Ως γνωστόν, ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς Άστρο της Βεργίνας) είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγγεία και νομίσματα, αλλά έγινε ευρέως γνωστό λόγω της απεικόνισής του στη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 στον Βασιλικό τάφο των Αιγών (Βεργίνα). Αυτός παριστάνεται με δεκαέξι (16) ακτίνες και ρόδακα. Ωστόσο και κατόπιν της υποτυπώδους και κατωτέρου των προσδοκιών τελετής εγκαινίων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών από τον Πρωθυπουργό διαπιστώθηκε ότι δεξιόθεν της εισόδου του και σε περίοπτη θέση είναι τοποθετημένο ένα άστρο που παραπέμπει στο Άστρο της Γεννήσεως του Χριστού (οχτάκτινο) κι όχι στον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινο).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αντικαταστήσετε το τοποθετημένο σύμβολο του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών με το πραγματικό σύμβολο των αρχαίων Μακεδόνων (δεκαεξάκτινο αστέρι), το οποίο είναι αποτυπωμένο και στο εύρημα της χρυσής λάρνακας του νεκρού βασιλιά;

Ο ερωτών Βουλευτής 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

***

Η απάντηση της Υπουργού ήρθε λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 8/2/2023. Από την απάντηση της Υπουργού προκύπτει ως απάντηση ότι προτιμήθηκε να υπάρχει το λογότυπο της Δημόσιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού που διαχειρίζεται το Πολυκεντρικό Μουσείο (της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας) και ότι δεν προτίθεται το Υπουργείο να αλλάξει τον υφιστάμενο ήλιο/αστέρι με τον γνωστό 16άκτινο ήλιο/αστέρι που βρέθηκε στην λάρνακα του Φιλίππου του Β΄.  

Αναλυτικά η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη:

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 1905/24.1.2023 Ερώτηση με θέμα: «Παραποιημένος ο Ήλιος της Βεργίνας στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1905/24.1.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την αρμόδια για το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το αστέρι που υπάρχει στην αρχαία εικονογραφία και συσχετίζεται ειδικότερα με τους Τημενίδες στα χρόνια του βασιλιά Αλέξανδρου Α ́ (497-454 π.Χ.) και γενικότερα με τους βασιλείς των Μακεδόνων στα χρόνια των Αντιγονιδών μπορεί να έχει 8, 12, 16, σπανίως και 6 ακτίνες, ενώ το αστέρι στην λάρνακα του Φιλίππου Β ́ έχει στο κέντρο του και έναν ρόδακα. Όλα τα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ αυτών και τα χρυσά ελάσματα με τα αστέρια, όπως και οι λάρνακες κλπ., εκτίθενται στις αίθουσες του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.

Διευκρινίζεται ότι, στην όψη του νέου μουσείου των Αιγών εμφανίζεται το λογότυπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα εκθέματα του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, ωστόσο δεν φιλοδοξεί να είναι βασιλικό σύμβολο.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Οι... μισές ακτίνες στο Μουσείο, όσες και οι ακτίνες στη σημαία της γείτονος!

Για την ιστορία, η παλιά (μη αποδεκτή από εμάς) σημαία της ΠΓΔΜ είχε τον 16άκτινο ήλιο σε κόκκινο φόντο, αλλά πλέον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάτι πιο αφαιρετικό στη σημαία της, έναν ήλιο με 8 ακτίνες... Όσες είναι και το λογότυπο που βλέπουν από μακριά οι επισκέπτες των Αιγών.

Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην «ταυτότητα» του Συμβόλου, αφού κατά την άποψη της Υπουργού Πολιτισμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κ. Λίνας Μενδώνη, πρόκειται απλώς για λογότυπο εμπνευσμένο από τα διαφόρων αριθμών αστέρια που υπάρχουν και «δεν φιλοδοξεί να είναι βασιλικό σύμβολο», όπως αναφέρεται στην σχετική απάντηση. 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 12/2/2023, φύλλο 46)

Μάθε πως να γίνεις δωρεάν συνδρομητής στην εφημερίδα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο