Μπαίνοντας στην σελίδα αυτή, υπήρχε πλήρης περιγραφή των ακινήτων που ήταν σε πλειστηριασμό, φωτογραφίες, στοιχεία, τοποθεσία και αν μάλιστα ο εν λόγω πλειστηριασμός ήταν έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μπορείς να δεις – χωρίς καμία εγγραφή και καμία προϋπόθεση – τα αναλυτικά στοιχεία του οφειλέτη, ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, το ύψος της οφειλής τους, την περιουσία του που βγαίνει στο «σφυρί».
Ο περίφημος κανονισμός περί προσωπικών δεδομένων προφανώς δεν ισχύει αν χρωστάς σε funds του εξωτερικού. Αν χρωστάς, το όνομά σου και όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα βγαίνουν στην φόρα, προφανώς για παραδειγματισμό.
Πέρα όμως από την δημόσια διαπόμπευση (που εδώ που τα λέμε μπροστά στην απώλεια της περιουσίας σου ίσως φαντάζει το λιγότερο κακό) τα δεδομένα που βρίσκει κανείς είναι ενδιαφέροντα, αλλά και αποθαρρυντικά.
Καταρχάς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η πρώην βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, το 2022 μόνο στην Ημαθία διενεργήθηκαν 647 πλειστηριασμοί ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πρώτης κατοικίας. Αναλυτικότερα, στη Βέροια έγιναν 345, στη Νάουσα 160 και στην Αλεξάνδρεια 142 πλειστηριασμοί.
Για το 2023, μέχρι στιγμής στην επίσημη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στον Δ. Βέροιας είναι αναρτημένοι 79 πλειστηριασμοί ακινήτων, 52 στον Δ. Νάουσας και 39 στον Δ. Αλεξάνδρειας.
Σύνολο στην Ημαθία 170 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο για τους πρώτους μήνες του 2023.
Στο σύνολο της χώρας στις αρχές του 2023 είναι αναρτημένοι 166.429 Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί.
Τι είναι όμως αυτοί οι πλειστηριασμοί; Προφανώς δεν πρόκειται στο σύνολό τους για πρώτες κατοικίες, ούτε για ιδιώτες που τους επισπεύδονται από ξένες εταιρίες που αγόρασαν τα δάνεια των πολιτών σε τιμές πολύ χαμηλές σε σχέση με το αρχικό ποσό οφειλής.
Με μια σύντομη ματιά μπορεί να βρεις κανείς οικίες, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα, χωράφια αλλά και επαγγελματικές στέγες, βιομηχανικές μονάδες, μέχρι και ξενοδοχείο!
Είναι όλοι «κακομοίρηδες» που έπεσαν έξω και τους τα «τρώνε τα… κοράκια»; Προφανώς όχι. Σίγουρα όμως μεταξύ αυτών υπάρχουν και συμπολίτες μας που χάνουν την περιουσία τους για χρέη πολύ λιγότερα από την αξία του ακινήτου τους και έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταπεξέλθουν.
Θεωρητικά, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά στην πράξη πολλές φορές τα πράγματα είναι τόσο δαιδαλώδη που οδηγούν σε αδιέξοδα. Μάλιστα, η περίφημη «διαπραγμάτευση» με τους εκπροσώπους των funds, είναι πολλές φορές δύσκολη ή και προσχηματική, ειδικά αν υπάρχουν προσημειώσεις ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Σε περιπτώσεις ύπαρξης υποθήκης, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» κεφαλαίου.
Δεν είναι πρόθεσή μας να «λαϊκίσουμε», ούτε να πολιτικολογήσουμε, απλώς θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως πολλές φορές στον «λαβύρινθο» αυτόν κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευόμαστε ειδικότερους από εμάς (πχ δικηγόρο που ασχολείται με παρόμοια θέματα), προκειμένου να μην βρεθούμε σε δυσμενέστερη θέση από αυτή που ήδη βρισκόμαστε.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως πανεθνικό Αίτημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή των δανείων στις ελληνικές τράπεζες και πιστεύουμε ότι πρέπει να κριθεί αντισυνταγματική η παραχώρησή τους, χωρίς την συγκατάθεση των δανειοληπτών φυσικά, σε ξένα... χέρια.
Σχετικές πληροφορίες με τα δάνεια μπορείτε να βρείτε στην σελίδα www.keyd.gov.gr
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)