Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αιολικά


Γνωρίζατε ότι μια ανεμογεννήτρια έχει διάρκεια ζωής 20 με 25 χρόνια και μετά μπορεί να ανακυκλωθεί με αποδοτικό τρόπο κατά 90% ή ότι μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια, εξοικονομεί τόση ποσότητα CO2, όση δεσμεύεται από 320.000 δέντρα; Αν όχι δείτε τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα.

Κάθε επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Αιολική Ενέργεια, Φωτοβολταϊκά, Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιοενέργεια, Γεωθερμία) είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα βήμα προς πιο φθηνή ενέργεια και ένα βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα. Βασικό εργαλείο για ένα βιώσιμο μέλλον αποτελεί ο συνδυασμός της Αιολικής Ενέργειας με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές, την αποθήκευση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι επενδύσεις στις Α.Π.Ε. αποτελούν πλέον παγκόσμια τάση.  Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην ετήσια έκδοσή του World Energy Outlook 2021 τόνισε την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη «αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της ανάπτυξης τεχνολογιών και υποδομών καθαρής ενέργειας» και υπογράμμισε ότι  «αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα, διαφορετικά οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα αντιμετωπίσουν μια ταραγμένη και ασταθή περίοδο».

Για αυτό κάθε χώρα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τον άνεμο, τον ήλιο, το νερό, τη βιομάζα και τη γεωθερμία ανάλογα με τα γεωγραφικά της χαρακτηριστικά και επενδύει παράλληλα σε αυτές τις μορφές ενέργειας αποσκοπώντας σε ένα βιώσιμο και οικονομικό μέλλον. 


Η γεωγραφική ποικιλομορφία της Ελλάδας τοποθετεί τη χώρα μας σε μια μοναδική θέση ισχύος που μας προσφέρει τη δυνατότητα απομάκρυνσης από τους επιβλαβείς, εισαγόμενους και ακριβούς υδρογονάνθρακες μέσω της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της γεγονός που μπορεί να της εξασφαλίσει φθηνό ηλεκτρισμό και να την καταστήσει ενεργειακά αυτόνομη. Και μπορεί να το πετύχει αυτό με σαφώς μικρότερες -σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας- και κυρίως απολύτως προβλέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον τουρισμό και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Εσείς γνωρίζατε ότι… 
  •  Μια τυπική σύγχρονη ανεμογεννήτρια παράγει ενέργεια ίση με τις ηλεκτρικές ανάγκες περισσότερων από 1.500 μέσων νοικοκυριών. 
  •  Μια ανεμογεννήτρια έχει διάρκεια ζωής 20 με 25 χρόνια και μετά μπορεί να ανακυκλωθεί με αποδοτικό τρόπο κατά 90%. 
  •  Μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια εξοικονομεί ετησίως τόσο CO2 όσο εκπέμπουν περισσότερα από 2.300 αυτοκίνητα.
  •  Μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια, εξοικονομεί τόση ποσότητα CO2, όση δεσμεύεται από 320.000 δέντρα
  •  Τα 4451 MW που λειτουργούσαν το τέλος του 2021 στην Ελλάδα εξοικονομούν τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπουν το 68% των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν .
  •  Συνολικά, η ενέργεια από τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα (4.451 MW) αντιστοιχεί στην ηλεκτρική κατανάλωση πάνω από 2.300.000 νοικοκυριών. 
  •  Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται να αποκαταστήσουν τις εκτάσεις όπου επεμβαίνουν. Επιπλέον αναδασώνουν και άλλες εκτάσεις ή εκτελούν δασοτεχνικά έργα για την προστασία των δασών, σύμφωνα με τις υποδείξεις  της δασικής υπηρεσίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί δασοτεχνικά έργα που αντιστοιχούν σε πάνω από 26.000 στρέμματα δασών. 
  •  Για κάθε MW που εγκαθίσταται, η αιολική ενέργεια "φυτεύει" περίπου 270 δέντρα, τα οποία δεσμεύουν περίπου 4 τόνους CO2/έτος (ή εκτελεί ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα) 
  •  Μια σύγχρονη και μεγαλύτερη σε μέγεθος ανεμογεννήτρια μπορεί να αντικαταστήσει περίπου 5 παλαιότερες ανεμογεννήτριες, εξοικονομώντας έτσι χώρο.
  •  Τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.
 
Πηγή: esgstories.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο