Το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαΐου 2019, ο 17χρονος τότε μαθητής και αθλητής Γιάννης Αβραμίδης, στο πλαίσιο της προπόνησής του και παρουσία του προπονητή του και συναθλητών του, επιχείρησε άλμα επί κοντώ και κατά την κάθοδο του τραυματίστηκε πάρα πολύ σοβαρά στο κεφάλι, χτυπώντας στην βάση του στυλοβάτη που κρατά τον πήχη.
Ο άτυχος αθλητής νοσηλεύτηκε για μέρες στην εντατική και έκτοτε ακολούθησε ένας μαραθώνιος, αρχικά για να κρατηθεί στη ζωή και στη συνέχεια να αποκατασταθεί η υγεία του. Τρία χρόνια μετά, στα 20 του χρόνια ο Γιάννης μπορεί, μετά από μεγάλη προσπάθεια, να σταθεί για λίγο στα πόδια του και λέει μερικές λέξεις.
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, μετά από τρεις αναβολές, έγινε δικαστήριο με κατηγορούμενους δύο άτομα, τον προπονητή του Γιάννη και τον τότε πρόεδρο του Νομικού Προσώπου ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας, το οποίο έχει υπό την ευθύνη του το αθλητικό κέντρο ΔΑΚ «Δ. Βικέλας», στο Μακροχώρι, όπου έγινε το εν λόγω τραγικό περιστατικό.
Για την υπόθεση εξετάστηκαν μάρτυρες και από τις δύο πλευρές, πολιτική αγωγή και υπεράσπιση, στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας. Ο πρόεδρος της έδρας και η εισαγγελέας εξέτασαν τις ενδεχόμενες ευθύνες των δύο κατηγορούμενων, του μεν προπονητή αν είχε φροντίσει να υπάρχει ασφαλής χώρος προπόνησης για τους αθλητές, του δε τότε πολιτικού προϊσταμένου του ΔΑΚ για το αν είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, συντηρήσεις κλπ, προκειμένου να τηρούνται τα προβλεπόμενα για την ασφάλεια των αθλητών.
Οι ισχυρισμοί των κατηγορούμενων
Από την πλευρά του πρώτου κατηγορούμενου, του προπονητή, έγινε ο ισχυρισμός ότι ο τρόπος που ο Γιάννης τραυματίστηκε είναι πρωτοφανής στα παγκόσμια δεδομένα. Τονίστηκε η εμπειρία του προπονητή, η φροντίδα που είχε προς τους αθλητές του, οι πολλές διακρίσεις, αλλά και το γεγονός ότι και ο ίδιος του ο γιος προπονούνταν στο ίδιο σημείο και υπό τις ίδιες συνθήκες, καθώς ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του ότι θα μπορούσε να συμβεί ατύχημα με τέτοιο τρόπο. Μάλιστα, εκφράστηκε η θλίψη του κατηγορούμενου για το περιστατικό, ενώ από την υπεράσπιση κατατέθηκε μια σειρά φωτογραφιών από αθλητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που η βάση του στυλοβάτη ήταν ακάλυπτη, όχι για να δικαιολογηθεί ως μια γενική παρανομία, αλλά για να αποδειχθεί ότι τα επιπλέον προστατευτικά δεν προβλεπόταν από τους κανόνες και τις οδηγίες για χαμηλά ύψη άλματος (έως 4,5 μέτρα).
Από την πλευρά του δεύτερου κατηγορούμενου, του τότε προέδρου του νομικού προσώπου του Δ. Βέροιας, έγινε αρχικά ο ισχυρισμός ότι το συγκεκριμένο όργανο (στρώμα, βάση κλπ) είχε παραχωρηθεί στο αθλητικό κέντρο από την Γ.Γ. Αθλητισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και προφανώς ήταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας. Όπως ειπώθηκε, η συντήρηση ήταν τακτική, όποτε υπήρχε σχετική αναφορά από τους χρήστες του οργάνου, ωστόσο έγινε και ο ισχυρισμός ότι το συγκεκριμένο κινητό όργανο δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δ. Βέροιας και του νομικού προσώπου, καθώς δεν αναφερόταν ονομαστικά στο πρωτόκολλο παραλαβής του 2011, όταν έγινε η συγχώνευση όλων των αθλητικών κέντρων, γηπέδων κλπ και τέθηκαν υπό την εποπτεία του ΚΑΠΑ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΠΑ έχει γύρω στα 50 γήπεδα και αθλητικά κέντρα υπό την εποπτεία του, έχει διαθέσιμους μόλις δύο μόνιμους εργαζόμενους και δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία. Παρά ταύτα, όπως αναφέρθηκε, το όργανο παρά την παλαιότητά του (άνω των 20 ετών) ήταν σε καλή κατάσταση.
Ο δικηγόρος της οικογένειας
Η πλευρά της παράστασης για υποστήριξη της κατηγορίας («πολιτική αγωγή» κατά τον παλαιότερο όρο) ισχυρίστηκε ότι οι ευθύνες βαρύνουν εξίσου τους δύο κατηγορούμενους. Ο προπονητής όφειλε να φροντίζει για την ασφάλεια των αθλητών (μάλιστα ο δικηγόρος της οικογένειας εξασφάλισε την απάντηση από τον κατηγορούμενο προπονητή πως αν ήταν καλυμμένη με προστατευτικό η βάση δεν θα τραυματιζόταν τόσο σοβαρά ο αθλητής), ενώ ο τότε πρόεδρος του ΚΑΠΑ όφειλε να γνωρίζει, να επιβλέπει και να παρεμβαίνει για την σωστή συντήρηση και την ασφάλεια των οργάνων. Στον ισχυρισμό δε ότι δεν είναι στην ιδιοκτησία του νομικού προσώπου το όργανο επειδή δεν αναφέρεται στο πρακτικό της παραλαβής, παρουσιάστηκε σχετικό έγγραφο που αναφέρεται ότι στην κυριότητα του ΚΑΠΑ περιέρχονται όλα τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και αυτά που δεν αναφέρονται.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων
Στην δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες οι γονείς του αθλητή, συναθλητές του και ένας ομότιμος καθηγητής προπονητικής. Οι γονείς του αθλητή επέρριψαν ευθύνες και στους δύο κατηγορούμενους, μιλώντας για «εγκληματικές παραλείψεις», ενώ οι αθλητές που κατέθεσαν ανέφεραν πως ο κατηγορούμενος προπονητής ήταν επικεντρωμένος στην προσπάθεια του Γιάννη και μετά τον τραυματισμό του ήταν αυτός που προσέτρεξε στο πλάι του, τον κρατούσε στα χέρια του μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και τον συνόδευσε στο νοσοκομείο. Ο καθηγητής προπονητικής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εμπειρία και τον επαγγελματισμό του προπονητή.
Η απόφαση
Μετά από δύο διακοπές της διαδικασίας, μία μετά την εξέταση των μαρτύρων και των απολογιών των κατηγορούμενων και μία μετά την πρόταση της Εισαγγελέως να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τις αγορεύσεις από την παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας και της υπεράσπισης, ο πρόεδρος της έδρας έκρινε ενόχους τους δύο κατηγορούμενους, χωρίς να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν 12 μήνες φυλάκιση (ανώτατο όριο που θα μπορούσε να επιβληθεί ήταν οι 24 μήνες), ποινή εφέσιμη και με ανασταλτικό χαρακτήρα για 3 χρόνια.
Οι δύο κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό (διατηρώντας έτσι την υπόθεση ανοιχτή και το τεκμήριο της αθωότητάς τους ενεργό).
Γονείς του Γιάννη Αβραμίδη: «Ήταν μια πρώτη δικαίωση»
Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι γονείς, συγγενείς και φίλοι του Γιάννη Αβραμίδη δήλωσαν δικαιωμένοι από την απόφαση. Μιλώντας στα ΜΜΕ, οι γονείς του Γιάννη δήλωσαν ότι η ενοχή των δύο κατηγορούμενων είναι η «συγγνώμη που δεν άκουσαν ποτέ», ευχαρίστησαν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, αλλά και τον κόσμο που όλο αυτό το διάστημα και την ημέρα της δίκης ήταν δίπλα τους.
Ο δικηγόρος της οικογένειας, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι μπορεί η καταδίκη να είναι εφέσιμη, ωστόσο η υπόθεση είναι τόσο ξεκάθαρη και δεν μπορεί να κριθεί διαφορετικά στο μέλλον.
Στιγμές έντασης και συναισθηματικής φόρτισης
Η υπόθεση, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν έμεινε υποτονική σε όλη την διάρκειά της. Σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος απέβαλε από την αίθουσα συγγενικό πρόσωπο του Γιάννη, όταν αυτό αυθόρμητα σχολίασε πάνω σε κατάθεση μάρτυρα, ενώ σε κάποια στιγμή, όταν κατέθεταν συναθλητές του Γιάννη, ο πατέρας του αποχώρησε άρον – άρον από την αίθουσα για να μην ξεσπάσει εντός αυτής. Βεβαίως, τα σχόλιά του εκτός της αίθουσα «ήχησαν» και εντός αυτής.
Το πιο σοβαρό περιστατικό, ωστόσο, σημειώθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου διαλλείματος, όταν σημειώθηκε έντονη λογομαχία μεταξύ του δικηγόρου της οικογένειας και ενός εκ των κατηγορουμένων, που χάρη στους πιο ψύχραιμους έληξε σχετικά νωρίς…
Τα «επίδικα» της Δίκης
Η συγκεκριμένη δίκη ήταν πολύ σημαντική, για πολλούς λόγους. Πρώτο και κύριο, διότι ο 20χρονος σήμερα Γιάννης Αβραμίδης ζητούσε δικαίωση και να κρίνει η δικαιοσύνη ποιος είναι υπεύθυνος που σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου είδε την ζωή του να αλλάζει δραματικά. Την ίδια δικαίωση ζητούσαν και οι γονείς του. Δεύτερον, με την απόφαση αυτή κρινόταν οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες όσων εμπλέκονται στον αθλητισμό, είτε άμεσα (ως αθλούμενοι, προπονητές κλπ) ή, έμμεσα, ως κατά το νόμο υπεύθυνοι των αθλητικών εγκαταστάσεων. Και, όπως είναι πανθομολογούμενο, υπάρχουν σοβαρά θέματα ανά την Ελλάδα. Τρίτον, κρινόταν η ζωή και των δύο κατηγορούμενων.
Η υπόθεση, πρωτόδικα, κρίθηκε όπως προαναφέρθηκε. Η δικαιοσύνη όμως έχει και άλλο δρόμο μπροστά της.
Ως προς τις Αγωγές και τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων, είναι ένας άλλος δρόμος δικαστικός που έπεται. Όπως δήλωσε στο δικαστήριο ο πατέρας του Γιάννη, έχουν ξοδέψει ήδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ μετά το ατύχημα, χρήματα που προφανώς η οικογένεια θα διεκδικήσει, παράλληλα με την αποζημίωση της ψυχικής οδύνης του τραυματισθέντα αθλητή και των γονιών του.
Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα
Το τεκμήριο της αθωότητας των δύο κατηγορούμενων είναι δεδομένο και η δημοσιοποίηση της υπόθεσης και των εμπλεκόμενων σε αυτή προφανώς και δεν έχει σκοπό να «κρίνει» ή να εκθέσει πρόσωπα, αλλά καθαρά να ενημερώσει το κοινό, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να επιδιώκει - ούτε κατά διάνοια - να πάρει θέση επί της ουσίας, ειδικά όσο η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.
Από την άλλη, πρόκειται για δύο δημόσια πρόσωπα, ο ένας ακόμη και σήμερα αιρετός δημοτικός σύμβουλος και ο έτερος καταξιωμένος προπονητής του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Άλλωστε, πέρα από τις όποιες ευθύνες ή παραλείψεις κρίνει το δικαστήριο ότι υπήρχαν ή δεν υπήρχαν, κανείς δεν ισχυρίστηκε ή υπονόησε, εντός ή εκτός δικαστικής αίθουσας, ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι ήθελαν να δουν έναν ανήλικο μαθητή και αθλητή να καθηλώνεται σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ως εκ τούτου, η ποινική υπόθεση της οικογένειας του Γιάννη Αβραμίδη κατά του πρώην προέδρου του ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας Στέργιου Διαμάντη και του προπονητή του αθλητή Κυριάκου Μηνά, θα κριθεί από δικαιοσύνη στο μέλλον και μέχρι τότε οφείλουμε όλοι να αναμένουμε την τελεσίδικη απόφαση, σεβόμενοι απόλυτα το τεκμήριο αθωότητας των δύο κατηγορούμενων.
Για την ιστορία, εκ μέρους της οικογένειας Αβραμίδη παραστάθηκε για υποστήριξη της κατηγορίας ο δικηγόρος Γιάννης Πουλτσίδης, για τον αιρετό του Δ. Βέροιας ο Γιώργος Παπαστεργίου και για τον προπονητή ο δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)