Μπορεί για κάποιους να είναι θέμα μακάβριο, άλλοι να αποφεύγουν να το συζητήσουν νομίζοντας ότι έτσι μπορούν να το… ξορκίσουν, ωστόσο το θέμα του θανάτου και πιο συγκεκριμένα της ταφής των νεκρών της Βέροιας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την πόλη και, τα τελευταία χρόνια, και την διοίκηση του Δ. Βέροιας.
Το νεκροταφείο της Βέροιας φαινόταν εδώ και μια 10ετία τουλάχιστον ότι παρουσίαζε σημάδια κορεσμού, ενώ την τελευταία 5ετία τα περιθώρια στένεψαν τόσο πολύ που η όποια ανοχή στους εκταφιασμούς δεν υπάρχει πια (όταν συντρέχουν οι ευνόητοι λόγοι που πρέπει μια σορός να παραμείνει στον τάφο παραπάνω διάστημα).
Η πανδημία δε του κορωνοϊού ήρθε για να αποδείξει περίτρανα πως όχι μόνο υπάρχει αδήριτη ανάγκη για ένα νέο και πιο ευρύχωρο νεκροταφείο, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει… χθες. Η λύση στο θέμα με τις ταφές θανόντων με covid-19 δόθηκε με το επιχείρημα της εφαρμογής των οδηγιών της ιδιαίτερης διαχείρισης των συγκεκριμένων νεκρών (10ετής ταφή κλπ), και έτσι όσοι συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους «χτυπημένοι» ή φέροντας τη νόσο, «ξενιτεύτηκαν» σε διάφορα χωριά του Δ. Βέροιας (όσα είχαν διαθέσιμο χώρο).
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα InVeria ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος, μόνες εξαιρέσεις θανόντων με κορωνοϊό που η ταφή τους έγινε στα κοιμητήρια της Βέροιας ήταν όσοι θάφτηκαν σε οικογενειακούς τάφους.
Δεκάδες πρόχειροι τάφοι περιμετρικά του νεκροταφείου
Όσοι έχουν βιώσει την εμπειρία να καλούνται από τους υπαλλήλους του δημοτικού κοιμητηρίου να «βγάλουν» δικούς τους ανθρώπους στην πενταετία, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστέωση, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ψυχικά επώδυνο είναι όλο αυτό.
Δυστυχώς, όμως, η επίλυση του θέματος δεν προχωρά όσο γρήγορα ελπίζουν οι Δημότες της Βέροιας, οι οποίοι πολλές φορές έρχονται στην ιδιαίτερα δυσάρεστη και ψυχικά επώδυνη θέση να πρέπει να εκταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η φυσική αποσύνθεση των σορών των δικών τους ανθρώπων.
Από την επιτόπια έρευνα της εφημερίδας InVeria στα νεκροταφεία της Βέροιας διαπιστώσαμε, προς μεγάλη μας απογοήτευση, ότι δεν μιλάμε για 5-10 τάφους πρόχειρους στις άκρες του νεκροταφείου της πόλης. Μιλάμε για τουλάχιστον πρόχειρους 40-50 πρόχειρους τάφους, οι οποίοι κατασκευάζονται για ένα 6μηνο περίπου, προκειμένου όσοι εκταφιάζονται και δεν έχουν αποστεωθεί πλήρως να μπορέσουν να αποστεωθούν εκτός του κανονικού τάφου, διότι υπάρχει ανάγκη να μπουν νέες σοροί.
Σύντομα στα 4 χρόνια ο χρόνος ταφής στον Δ. Βέροιας...
Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα InVeria άτομα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση, τα πράγματα είναι τόσο οριακά που έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο να μην υπάρχει πλήρης 5ετία στις ταφές, αλλά 4 χρόνια και 8-9 μήνες, ενώ όλα δείχνουν πως σύντομα το γενικό όριο θα τεθεί στα 4 χρόνια ταφής!
Βεβαίως, το επιχείρημα ότι στην Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις ο χρόνος ταφής είναι 3 χρόνια μπορεί να δίνει ένα… άλλοθι στους διοικούντες, ωστόσο ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά μιλάμε για μία ακόμη απόδειξη ότι ο Δ. Βέροιας έπρεπε να είχε προχωρήσει στην κατασκευή νέων νεκροταφείων πριν 10 χρόνια και, από την άλλη, να τρέχει με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή, έστω και τώρα.
Επίσης, η εικόνα των πρόχειρων τάφων, πέρα από όλα τα άλλα, αποτελεί μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, είναι ενάντια στο πολιτισμό και τα ταφικά μας έθιμα, αλλά και την ιδιαίτερη φροντίδα που – εθιμικά και θρησκευτικά – οφείλουμε να επιδεικνύουμε στους νεκρούς μας.
Το νέο νεκροταφείο που σχεδιάζεται στην περιοχή του Εργοχωρίου
Το να βρεθεί κατάλληλος χώρος για νέα νεκροταφεία στη Βέροια δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε, απλή υπόθεση για τον Δ. Βέροιας. Παλαιότερα, είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια να εξεταστεί χώρος στην περιοχή του Ταγαροχωρίου, ωστόσο, όπως ανέφερε κατά καιρούς ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι επιτόπιες έρευνες στο σημείο έδειξαν ότι το χώμα διαθέτει μεγάλη υγρασία, γεγονός που είναι αποτρεπτικό για την εγκατάσταση νεκροταφείου.
Μετά από διάφορες άλλες επιλογές, η δημοτική αρχή επί Κώστα Βοργιαζίδη κατέληξε στο πρώην στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Εργοχωρίου και Μονής Παναγίας Δοβρά (λίγο πάνω από τον καταυλισμό των Ρομά). Από την αρχική έκταση 107 στρεμμάτων, 27 στρέμματα χαρακτηρίστηκαν ως «δασικά» από το Δασαρχείο Βέροιας και άλλα 20 δεσμεύτηκαν από την ΕΦΑ Ημαθίας. Τελικά, έμειναν εξήντα (60) διαθέσιμα στρέμματα, τα οποία θεωρούνται αρκετά για τη λειτουργία ενός σύγχρονου νεκροταφείου στη Βέροια.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα InVeria ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, «βρισκόμαστε στην φάση ελέγχου των δικαιολογητικών του αναδόχου για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών». Δηλαδή, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανατεθεί η σύνταξη μελέτης για το έργο και θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια 5ετία (και βάλε) για να λειτουργήσει το νέο κοιμητήριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Δημοτική Αρχή της Βέροιας.
Σημειώνεται ότι έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η χρηματοδότηση της μελέτης για το έργο «χωροθέτηση και ίδρυση του νέου κοιμητηρίου Βέροιας σε τμήμα του αριθμ.1147ζ αγροτεμαχίου του αγροκτήματος Τ.Κ. Πατρίδας» (ΥΠΟΕΡΓΟ 1).
Από την άλλη, υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της Τοπικής Κοινότητας Πατρίδας, στα διοικητικά όρια της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο οικόπεδο - ιδιοκτησίας του Δ. Βέροιας πάντα. Αν και βρίσκεται πολύ μακριά από τον οικισμό της Πατρίδας, είχε τεθεί από πλευράς της Κοινότητας το αίτημα να υπάρξει κάποια ανταποδοτικότητα λόγω της παραχώρησης, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί κάτι συγκεκριμένο.
Οι πολιτικές διαφωνίες και η [αργο] πορεία του έργου των νέων νεκροταφείων
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και για πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών, για το θέμα των νεκροταφείων δεν υπάρχει σύμπνοια (πόσο μάλλον συνεργασία).
Όσον αφορά στην στάση της αντιπολίτευσης, είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει στις δημόσιες τοποθετήσεις της. Δεν υπάρχει ούτε η αναμενόμενη πίεση, ούτε το (δημόσιο τουλάχιστον) ενδιαφέρον για το πώς προχωρά.
Από την άλλη, η παράταξη «Συνδημότες» του Παύλου Παυλίδη έχει δηλώσει την ξεκάθαρη αντίθεσή της με την θέση του πρώην στρατοπέδου Εργοχωρίου και μάλιστα σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Παυλίδης είχε τονίσει πως η λύση του Ταγαροχωρίου είναι η καλύτερη και αυτή θα επαναφέρει αν εκλεγεί Δήμαρχος.
Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, είτε με την παρούσα διοίκηση του Δήμου Βέροιας ή με ενδεχόμενη νέα (που θα έπιανε από την αρχή το θέμα), φαίνεται πως θα συνεχίζουμε για πολύ καιρό να «στριμώχνουμε» ή να «ξεθάβουμε» άρον – άρον και όπως – όπως τους νεκρούς μας, δείχνοντας πρωτίστως ασέβεια στους νεκρούς και προκαλώντας ψυχική οδύνη στους ζωντανούς που μένουν πίσω.
Εκτός και αν αποφασιστεί κάποτε να υπάρξει άμεση, ουσιαστική και χωρίς πισωγυρίσματα ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αντιμετώπιση του θέματος.
Είναι η «αιώνια Βέροια» εκεί, οι πρόγονοί μας, οι γονείς, οι παππούδες (ενίοτε - δυστυχώς - και τα παιδιά μας) και αν μη τι άλλο, τους αξίζουν περισσότερα από πρόχειρους τάφους και καυστικά υγρά, δεν νομίζετε;
[Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria της Κυριακής 9/5/2022]
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)