ΑΠΟΨΗ, του Θεοφάνη Κουτρουλιά: Αξιότιμοι συντελεστές των δημοτικών φορέων πολιτισμού του Δήμου Βέροιας, αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που καταβάλατε κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας Covid-19, ώστε να συνεχιστούν οι πολιτιστικές δράσεις στον Δήμο μας, όταν όλοι οι υπόλοιποι πολιτιστικοί φορείς (σύλλογοι) βρίσκονταν πρακτικά σε αναστολή λειτουργίας. Νιώθω όμως την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την λειτουργία των δημοτικών φορέων πολιτισμού, υπό το πρίσμα μίας εποικοδομητικής κρητικής.
Τα λίγα χρόνια που ασχολήθηκα ενεργά με τα πολιτιστικά ως μέλος διοικητικού συμβουλίου πολιτιστικού συλλόγου του δήμου μας, με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα την πολυχρωμία, την υψηλή ποιότητα μα και την μεγάλη ποσότητα των πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Βέροιας. Οι άνθρωποι που τους στελεχώνουν αφιερώνουν εθελοντικά χρόνο και πόρους συμβάλλοντας τα μέγιστα για την ανάδειξη και διάδοση της λαογραφίας μέσω των δράσεων που πραγματοποιούνται καθόλη την διάρκεια του έτους. Νομίζω πως δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι στον Δήμο Βέροιας υπάρχει μία πολιτιστική φλέβα χρυσού που συμβάλει στα μέγιστα για την διαμόρφωση ενός ιδιαίτερα έντονου και εντυπωσιακού πολιτιστικού αποτυπώματος της περιοχής μας.
Αυτό το πολιτιστικό αποτύπωμα ο Δήμος Βέροιας μέσω των δημοτικών πολιτιστικών οργανισμών (ΚΕΠΑ και ΔΗΠΕΘΕ) πρέπει να το προβάλει, να το «εκμεταλλευτεί» και να το ενισχύσει. Κατά καιρούς υπήρχαν δημοτικές πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά αυτές ήταν περιορισμένες σε σύγκριση πάντα με το πλήθος και την ποικιλομορφία των συλλόγων. Με εξαίρεση το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνεργασίας του Δήμου με έναν μεγάλο αριθμό πολιτιστικών συλλόγων και έτυχε της καθολικής αναγνώρισης, δεν μπορώ να ανατρέξω την τελευταία δεκαετία (ίσως και παραπάνω) σε κάποια αναλόγου μεγέθους σύμπραξη Δήμου και πολιτιστικών συλλόγων. Ένα Φεστιβάλ που δυστυχώς ενώ όλα έδειχναν πως θα γινόταν θεσμός, η έλευση της πανδημίας μα και η «δυσπιστία» ορισμένων παραγόντων εντός του δημοτικού μηχανισμού, δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί. Ας ελπίσουμε αυτό να αλλάξει στην πορεία και όσο απομακρυνόμαστε από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.
Ο δήμος μας, μέσα από τους δυο πολιτιστικούς οργανισμούς που διαθέτει, πρέπει να επιδιώξει τη συνεχή σύμπραξη με τους πολιτιστικούς συλλόγους του μέσω από θεσμοθετημένες και προγραμματισμένες διαδικασίες που θα επιτρέπουν την αλληλεπίδραση και συνεργασία στην κατάρτιση ενός ετήσιου πολιτισμικού ημερολογίου. Το πολιτιστικό ημερολόγιο ενός Δήμου περιλαμβάνει όλες τις προγραμματισμένες πολιτιστικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή διοικητικής του ευθύνης και θα πραγματοποιηθούν σε σύμπραξη δημοτικών πολιτιστικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων. Το ημερολόγιο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από την αντιδημαρχία τουρισμού για διαφήμιση της περιοχής μας, αποβλέποντας σε επιπλέον προσέλκυση επισκεπτών καθόλη την διάρκεια του έτους, με οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις διαμονής και εστίασης, αλλά και γενικότερα για σύνολο του δήμου. Για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, οι πολιτιστικοί οργανισμοί του δήμου θα πρέπει να προσκαλέσουν το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, ώστε να τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας και να κατατεθούν προτάσεις δράσεων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από κοινού. Όπως προείπα απαραίτητη είναι η αλληλεπίδραση στην διαμόρφωση των δράσεων και όχι η μονομερής απόφαση του δήμου, που απλά θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους συλλόγους. Αντίστοιχα τα οφέλη θα είναι πολλά και για τις δύο πλευρές.
Τι θα κερδίσει ο Δήμος;
- Θα αξιοποιήσει το τεράστιο αποθετήριο λαογραφίας που διαθέτουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
- Θα έχει διαθέσιμο έναν μεγάλο αριθμό χορευτών, καλλιτεχνών, από το σύνολο των ελληνικών παραδόσεων (Βλάχων, Μακεδόνων, Ποντίων, Μικρασιατών κ.α.) που δραστηριοποιούνται στους πολιτιστικούς συλλόγους.
- Θα αντλεί ευκολότερα εθελοντές από το ανθρώπινο δυναμικό των συλλόγων, λόγω της σύμπραξης των δράσεων.
- Θα παρέχει στους επισκέπτες του δήμου ένα ελκυστικό πολιτιστικό «προϊόν» αυξάνονταν έτσι την προσέλευση αυτών με οικονομικά οφέλη για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Τι θα κερδίσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι;
- Την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μεγαλύτερης απήχησης δράσεις συμβάλλοντας στο πολιτιστικό αποτύπωμα του δήμου.
- Την δυνατότητα πραγματοποίησης δράσεων που από μόνοι τους λόγω έλλειψης πόρων δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιήσουν.
- Την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων από την συμμετοχή στις κοινές δράσεις.
- Την επιπλέον αποκόμιση εμπειριών από την οργάνωση δράσεων.
- Την επιπλέον ανάδειξη και αναγνώριση του έργου τους μέσα από την συμμετοχή στην διαμόρφωση των πολιτιστικών δρώμενων του δήμου.
Πέρα από το πολιτιστικό ημερολόγιο, οι σύλλογοι μπορούν να στηρίξουν επιπλέον δράσεις των δημοτικών πολιτιστικών οργανισμών, συμμετέχοντας για παράδειγμα στην χριστουγεννιάτικη γιορτή ή ως κομπάρσοι σε θεατρικές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, μειώνοντας σημαντικά και το κόστος αυτών των παραγωγών. Αδιαμφισβήτητα είναι μία win – win κατάσταση για όλους.
Θα μπορούσε να αντιπαραβάλει κάποιος πως ο δήμος μας ήδη συνεργάζεται πολυεπίπεδα με τους πολιτιστικούς συλλόγους, αφού «συνδιοργανώνει» ή στηρίζει οικονομικά και υλικά αρκετές δράσεις κάθε χρόνο. Ναι αυτό το έκανε και το κάνει. Όμως εγώ αναφέρομαι σε κάτι πολύ διαφορετικό, σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η αλλαγή νοοτροπίας από μέρος του δήμου ως προς την μονομερή διαμόρφωση των δημοτικών πολιτιστικών δράσεων και την μετάβαση σε σταθερή και θεσμοθετημένη συνεργασία με το σύνολο των πολιτιστικών φορέων του δήμου είναι το ζητούμενο. Στον δήμο μας υπάρχουν πολίτες με πολύ περισσότερη εμπειρία από εμένα στα πολιτιστικά, που έχουν την γνώση και πιστεύω και την θέληση να συμβάλλουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πρώτο βήμα είναι απλά κάποιος να τους καλέσει.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)