Με οριακή πλειοψηφία 21 θετικών ψήφων (δείτε στο τέλος του ρεπορτάζ έναν αστερίσκο για αυτό), στις οποίες υπολογίστηκε και η ψήφος του προέδρου της Κοινότητας Βέροιας, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας αποφάσισε την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 την αγορά του παλιού σχολείου Τσαλέρα, επί της οδού Μιαούλη στη Βέροια, έναντι 455.000 ευρώ.
Είναι ένα θέμα που απασχόλησε και παλαιότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, όταν είχε έρθει το θέμα για καταρχήν απόφαση, ώστε να γίνουν οι διερευνητικές διαδικασίες.
Μικρή αναδρομή - Γιατί θέλουν το σχολείο Τσαλέρα;
Ποιος είναι βασικά ο λόγος που ο Δήμος Βέροιας ψάχνει οικόπεδο για σχολική στέγη;
Είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την συζήτηση και τις ενέργειες που γίνονται σχετικά με ανταλλαγή που πρότεινε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στον Δήμο. Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο της Βέροιας είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης, ενώ το κτίριο που στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο δίπλα από το Βήμα του Απ. Παύλου είναι ιδιοκτησίας του Δήμου.
Ο Μητροπολίτης, λοιπόν, πρότεινε να υπάρξει ανταλλαγή των δύο κτιρίων. Ο μεν Δήμος να κρατήσει το Δημαρχείο για πάντα, η δε Μητρόπολη να μπορέσει να αξιοποιήσει το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο Βήμα, αλλά και απέναντι από το τέμενος Μενδρεσέ που είναι επίσης δικό της. Εννοείται ότι θα υπάρξουν εκτιμήσεις για την αξία του κάθε κτιρίου - οικοπέδου και οι όποιες οικονομικές διαφορές θα εξεταστούν.
Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, όπως και η παράταξή του, είδαν με πολύ θετικό μάτι αυτή την πρόταση, διότι πέρα από το κέρδος για τον Δήμο όσον αφορά την έδρα του, βασικός λόγος είναι ότι η αξιοποίηση του κτιρίου δίπλα στο Βήμα για πολιτιστικούς και τουριστικούς λόγους έχει μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για την πόλη
Συνεπώς, η όλη συζήτηση για το παλιό σχολείο Τσαλέρα ξεκίνησε από την ανάγκη να υπάρξει νέος χώρος για το σχολείο που θέλουν να ανταλλάξουν.
Σημειώνεται ότι το κτίριο Τσαλέρα λειτουργούσε ως σχολείο (έναντι μισθώματος) μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Στη συνέχεια, μετά τα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος στα Γιοτζαλίκια υπήρξε ανακατάταξη στις σχολικές μονάδες και σταμάτησε η χρήση του.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης (21/7) κατατέθηκε η άποψη πιστοποιημένου εκτιμητή που ανέφερε ότι το κόστος του κτιρίου και του οικοπέδου ανέρχεται στις 455.000 ευρώ, βεβαίωση μηχανικού ότι το κτίριο είναι εντάξει στατικά και αντισεισμικά κατάλληλο και δηλώσεις των 10 κληρονόμων ότι συμφωνούν στην πώληση έναντι του συγκεκριμένου αντιτίμου.
Για την νομιμότητα και την σκοπιμότητα της αγοράς αυτής μίλησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, αναφέροντας πως είναι νόμιμη η αγορά και έχει λόγους ο Δήμος να προχωρήσει σε αυτή την αγορά, προκειμένου να στεγαστεί εκεί σχολική μονάδα για να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικής στέγης στο Δήμο Βέροιας, ενώ ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή από φέτος.
Δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις
Το θέμα δεν πέρασε χωρίς ερωτηματικά ή αντιδράσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Παύλος Παυλίδης, αφού ξεκαθάρισε πως είναι καταρχάς υπέρ της ανταλλαγής, έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές σχετικά με τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος, πόσες αίθουσες έχει πραγματικά ανάγκη η περιοχή, αν υπάρχει άλλο οικόπεδο στην περιοχή κλπ. Όπως είπε, δεν διαφωνεί με τον όλο σχεδιασμό, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα πιο καλά, "να μην πάρουμε γουρούνι στο σακί" όπως είπε και για αυτό πρότεινε την αναβολή του θέματος.
Ο Αντώνης Μαρκούλης παρέπεμψε σε όσα είχε πει αναλυτικά στην πρώτη συνεδρίαση, δηλώντας την κάθετη αντίθεσή του στην αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου και της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Η αντίθεση Μαρκούλη έχει και πρακτικό σκέλος, έχει όμως και πολιτική διάσταση, λόγω του γεγονότος ότι ο Γιώργος Τσαλέρας, ο οποίος κληροδότησε το σχολείο στους απογόνους του από τους οποίους ο Δήμος θα αγοράσει το κτίριο, διετέλεσε Δήμαρχος Βέροιας επί της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Τσαναξίδης σημείωσε ότι η αγορά του κτιρίου και η ανταλλαγή εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Μητρόπολης.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ ψήφισαν οι παρόντες από τις παρατάξεις του Κώστα Βοργιαζίδη και της Γεωργίας Μπατσαρά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παλουκίδης (υπέρ ψήφισε και ο Στάθης Κελεσίδης που είναι... ημιαυτόνομος), λευκό ψήφισε ο ανεξάρτητος Χρήστος Τσιούντας, κατά η παράταξη Παυλίδη (ο Ν. Αγγέλου δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία) και η ΛΑΣ, ενώ η παράταξη Μαρκούλη απείχε.
Πλέον, αφού ολοκληρωθεί η αγορά και διαπιστωθεί ότι όντως μπορεί να γίνει άμεσα ένα λειτουργικό σχολείο στο σημείο, η ανταλλαγή του Δημαρχείου και του Σχολείου δίπλα στο "Βήμα" περνά σε άλλη φάση και το όραμα του Μητροπολίτη για έναν ενιαίο χώρο που θα αναβαθμίσει την περιοχή αρχίζει να φαίνεται πιο κοντά στην υλοποίησή του. Βεβαίως, ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
* Ερωτηματικό για τις απαιτούμενες ψήφους και τη νομιμότητα της απόφασης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του InVeria.gr το θέμα δεν πρέπει ακόμη να θεωρείται τελειωμένο ως προς την λήψη απόφασης, διότι υπάρχει μια ασάφεια για την οποία ο Δήμος Βέροιας ζητά διευκρίνηση. Συγκεκριμένα, σε μερικές αποφάσεις αρκεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά σε άλλες περιπτώσεις - όπως σε αυτή που αναφερόμαστε - απαιτείται το 50+1% των δημοτικών συμβούλων, ο οποίοι είναι 41 στον αριθμό.
Συνεπώς, αν πρέπει να ψηφίσουν 41, η οριακή πλειοψηφία είναι 21. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως ψήφισαν 42 άτομα, αφού είχε δικαίωμα ψήφου ο πρόεδρος της (δημοτικής) Κοινότητας Βέροιας. Άρα, από τους 42 ψηφίσαντες το 50+1 είναι 22 ψήφοι και όχι 21.
Σε αυτή την σημαντική διευκρίνηση καλείται να απαντήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έπειτα από σχετικό ερώτημα του Δήμου Βέροιας, διότι, αν το 50+1% θα υπολογιστεί με βάση τους 42 ψηφίσαντες και όχι τους 41, το θέμα δεν πέρασε τελικά και θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε άλλη συνεδρίαση.
Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)