Αλήθεια ή... όχι: Φορολογικοί παράδεισοι


Αλήθεια ή... όχι: Είναι αλήθεια ότι ακούγοντας τον όρο φορολογικοί παράδεισοι οι πιο πολλοί δεν έχουν σαφή εικόνα. Όμως η αξία των οικονομικών συναλλαγών που γίνονται εκεί μας αφορά όλους άμεσα γιατί οι επιτήδειοι καταφέρνουν κάθε χρόνο να καρπώνονται πάνω από 140 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους που δεν καταβάλλουν. Στους επιτήδειους συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο μεγάλες εταιρείες και οι διοικούντες αυτές αλλά και άνθρωποι του αθλητισμού, του πολιτισμού και λοιποί.

Όταν λέμε φορολογικός παράδεισος εννοούμε τις χώρες εκείνες οι οποίες διαθέτουν  φορολογικούς συντελεστές είτε μηδενικούς είτε πολύ χαμηλούς για επενδυτές που ιδρύουν σε αυτές εταιρείες ή μεταφέρουν εκεί περιουσιακά τους στοιχεία. 

Αυτό προφανώς το κάνουν για να καταβάλλουν λιγότερους φόρους από αυτούς που θα πλήρωναν στην χώρα διαμονής τους. Τέτοιες χώρες είναι πχ τα νησιά Κέϊμαν, τα νησιά Τουρκ και Κάϊκος,οι Μπαχάμες, το Μπρουνέϊ, το Κατάρ και άλλοι.

Για χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα με αποτέλεσμα να υπάρχει διεθνής φοροδιαφυγή και οι πολίτες των χωρών να στερούνται έσοδα από την ελάχιστη ή μη φορολόγηση εισοδημάτων.

Έτσι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο δημιουργώντας μεταξύ των άλλων καταλόγους φορολογικών παραδείσων. Όμως και αυτό το μέτρο έχει ελλείψεις γιατί πχ δεν συμπεριέλαβε όλους τους φορολογικούς παραδείσους. Πρόβλημα σε αυτή την λίστα είναι και ή έλλειψη διαφάνειας για τα κριτήρια με τα οποία μπαινοβγαίνουν κράτη στην λίστα αυτή.

Ένα αρχικό και δειλό βήμα στην κατεύθυνση παγκόσμιας φορολογικής δικαιοσύνης είναι και η πρόσφατη συμφωνία των G7  για ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%. Έτσι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αποφεύγουν φόρους χρησιμοποιώντας τους φορολογικούς παραδείσους. Είναι σίγουρο ότι οι μεγάλες εταιρείες θα αντιδράσουν χρησιμοποιώντας και τις προσβάσεις τους στις κυβερνήσεις. Αναμένουμε την συνέχεια. με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επιστρέφοντας στα ζητήματα του πολιτισμού και κυρίως του τοπικού, μετά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, το τοπίο θα είναι διαφορετικό. Πολλοί φορείς όπως πολιτιστικοί σύλλογοι, ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως ωδεία, σχολές χορού, πλην των δημοτικών φορέων, ίσως δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Ακόμα και τα κριτήρια επιλογής των φορέων αυτών από τους πολίτες θα αλλάξουν μερικώς, γιατί θα ληφθούν υπόψη πολύ περισσότερο από πριν και παράγοντες ασφάλειας για θέματα υγείας.

Η στήλη αναμένει την έναρξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

(Την  μόνιμη στήλη "Αλήθεια ή... όχι;"  επιμελείται εξωτερικός συνεργάτης του InVeria.gr, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα πρωί και δεν εκφράζει απαραίτητα τις απόψεις της διεύθυνσης της ιστοσελίδας)  
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο