Άποψη: Ακούμε πλέον καθημερινά από τα ΜΜΕ πως ο εμβολιασμός για τον Covid-19 αποτελεί αυτήν την στιγμή την άμεση προτεραιότητα του υγειονομικού συστήματος. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Προφανώς την απασχόληση πολλών υγειονομικών του ΕΣΥ (Ιατρών και Νοσηλευτών) αποκλειστικά στα εμβολιαστικά κέντρα. Ως συνέπεια είναι η προσωρινή (προφανώς διάρκειας μηνών) παύση λειτουργίας αντίστοιχου αριθμού εξωτερικών ιατρείων των υγειονομικών μονάδων, των Κέντρων Υγείας και φυσικά των Περιφερειακών Ιατρείων.
Έτσι σε χωριά του δήμου μας (μεταξύ των οποίων και στο χωριό μου – Άγιο Γεώργιο) δεν υπάρχει ιατρός ούτε καν για την συνταγογράφηση. Το Κέντρο Υγείας Βέροιας αδυνατεί να καλύψει στο κομμάτι αυτό τα χωριά (ίσως και την πόλη της Βέροιας), καθώς όπως ενημερώθηκα από το τηλεφωνικό κέντρο για το κλείσιμο των ραντεβού (συνταγογράφηση), δεν υπάρχουν διαθέσιμα για αυτήν την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα πρωί κλείνονται τα ραντεβού για την τρέχουσα εβδομάδα και μέσα σε λίγη ώρα εξαντλούνται όλα τα ραντεβού.
Η ερώτηση λοιπόν προς κάθε υπεύθυνο είναι: Πώς θα εξυπηρετηθούν οι υγειονομικές ανάγκες χιλιάδων πολιτών όταν ακόμα και η συνταγογράφηση των φαρμάκων καθίσταται πρακτικά αδύνατη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του δήμου μας;
Εάν η απάντηση είναι οι ιδιώτες ιατροί, τότε θεωρούμε δεδομένο πως όλοι (συνταξιούχοι, άνεργοι, και οι ελάχιστοι που εργάζονται σε μία αγορά που παραπαίει) μπορούν να πληρώνουν 20 + ευρώ για μία εξάμηνη συνταγή, όταν μάλιστα χρειάζονται περισσότερες από μία για να καλύψουν τις ανάγκες των φαρμάκων τους. Φυσικά θα περισσέψουν και χρήματα για την συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων. Ας αναλογιστούμε το κόστος υπολογίζοντας και την ανάγκη επίσκεψης για εξέταση σε ιδιώτη ιατρό, όταν το ΕΣΥ δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε αυτήν την ανάγκη.
Εάν πιστεύετε πως πράγματι ο καθένας μας μπορεί να βρει τα χρήματα κόβοντας τα «περιττά» έξοδα, σκεφτείτε πως επί μήνες στα νοσοκομεία λόγω CΟVID-19, δεν λειτουργούσαν τακτικά εξωτερικά ιατρεία και μεγάλο μέρος των ασθενών που είχαν χρόνια προβλήματα «κατευθύνονταν» πάλι προς τον ιδιωτικό υγειονομικό τομέα. Οπότε σίγουρα η οικονομική αντοχή των νοικοκυριών τείνει να εξαντληθεί, εάν δεν έχει ήδη.
Εν τέλει εάν αυτές είναι οι δυνατότητες μας ως κράτος, ας σταματήσουμε να μιλάμε για δωρεάν δημόσια υγεία.
Με εκτίμηση
Κουτρουλιάς Θεοφάνης
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)