Οι θεατρολόγοι της Ημαθίας ζητούν ισοκατανομή διορισμών και οργανικές θέσεις για τον κλάδο τους


Επιστολή τους που απευθύνεται στην Υπουργό, την Υφυπουργό και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κοινοποίησαν στο InVeria.gr οι Θεατρολόγοι της Ημαθίας, με θέμα κι αίτημα την ισοκατανομή των επικείμενων διορισμών και τη σύσταση οργανικών θέσεων για τον κλάδο τους (ΠΕ91). 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε, επίσης, στους δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ.Μ κ. Α. Κόπτση, στις συντονίστριες του κλάδου ΠΕ91 κ. Κουμανάκου και κ. Μποέμη,  στον ΠΕΣΥΘ, στον Σύλλογο Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και σε μέσα ενημέρωσης.

Η επιστολή των θεατρολόγων της Ημαθίας

Αξιότιμοι παραλήπτες,

Ας συστηθούμε. Είμαστε αναπληρωτές διδάσκοντες του κλάδου ΠΕ91 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Ημαθίας, οι άνθρωποι αυτοί του διδάσκουν αυτό το «περίεργο» και «συνωμοτικό», με τους μαθητές μας, μάθημα που λέγεται θεατρική αγωγή.

Οι αναπληρωτές του επί χρόνια αναπληρώνουν τον εαυτό τους. Αυτοί/ες που κάπου εκεί ανάμεσα στα 1 έως 6 σχολεία και στα 20 έως 500 παιδιά που διδάσκουμε κάθε χρόνο παραμένουμε ιδεαλιστές και ονειροπόλοι και αυτό που επιθυμούμε είναι αυτό το Ένα σχολείο για όλους, που εξελίσσεται προς το καλύτερο, που δίνει λόγο σε όλα τα παιδιά, που είναι προσβάσιμο σε όλους, που αγκαλιάζει τον άνθρωπο και τις τέχνες και που σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών μαζί κι αυτό της ελευθερίας στην έκφραση.

«Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική ή γραπτή και καλλιτεχνική και με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του.

Άρθρο 13, Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Καθώς, λόγω πολλών άσχημων συγκυριών, πρέπει να αναμασάμε τα αυτονόητα και να βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα διεκδίκησης της θέσης μας εντός του σχολικού περιβάλλοντος όλων των βαθμίδων, ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες με το να απαντάμε στο ερώτημα «Γιατί χρειάζεται λοιπόν το Θέατρο στο σχολείο;»

Στην ερώτηση αυτή, απαντάμε με την αγαπημένη ερώτηση που ακούμε τόσο συχνά από τα στόματα των μαθητών/τριών μας:

«Κυρία/ε τι θα παίξουμε σήμερα;»

Γιατί αν έχουμε μια απάντηση να δώσουμε, είναι οι συνδιαλεγόμαστε με την βασική ανάγκη των παιδιών: Τo παιχνίδι. Το παιχνίδι μέσω των θεατρικών Τεχνικών.

Η Θεατρική αγωγή βιώνεται από τα παιδιά ως ώρα ασφάλειας, ως ώρα αφιερωμένη στην ελευθερία της πηγαίας έκφρασής τους. Αυτήν την διδακτική ώρα κανείς δεν τα κρίνει, δεν τα αξιολογεί, δεν τα απορρίπτει. Μέσα στην ώρα του μαθήματος της θεατρικής αγωγής οι ιδιαιτερότητες και η μοναδικότητα των παιδικών βρίσκουν χώρο να επικοινωνήσουν. Τα ίδια τα παιδιά αλλάζουν μέσα από την τέχνη, διαδρούν και το βασικότερο μαθαίνουν παίζοντας . Οικοδομούν την αυτοεκτίμηση τους και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Μέσα από θεατρικές τεχνικές καλλιεργούν τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την συνεργασία και αναγνωρίζουν, επιτέλους, εντός του σχολικού πλαισίου τις δυνατότητές τους, γεγονός που ενδυναμώνει την αυτοεικόνα και εμπιστοσύνη τους.

Δυστυχώς όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι και με ερωτήσεις όπως: «Κυρία/ε θα σας ξαναδούμε του χρόνου;» ή και «Κυρία/ε γιατί δεν έχουμε θεατρική αγωγή φέτος;»

Κι αυτό γιατί παρόλα τα αποδεδειγμένα οφέλη, όχι μόνο συνεχίζουμε να μετακινούμαστε κάθε χρόνο από νομό σε νομό, αδυνατώντας τις περισσότερες φορές να προσφέρουμε στα παιδιά μια συνέχεια που τους είναι απαραίτητη για την εξέλιξή τους. Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια συνεχής υποβάθμιση του κλάδου μας και του μαθήματος της θεατρικής αγωγής. Είδαμε το μάθημά μας να καταργείται από την Ε’ και την ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού, όπως και την αιφνίδια κατάργηση του μαθήματος Στοιχεία Θεατρολογίας από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο και τέλος τους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε:

  • Την άμεση θέσπιση οργανικών θέσεων για τον κλάδο μας.
  • Την ισοκατανομή των θέσεων στις αναμενόμενες προσλήψεις, όχι μόνο για τον δικό μας, αλλά για όλους τους κλάδους.
  • Η διδασκαλία του μαθήματός μας να γίνεται ΜΟΝΟ από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 91, καθώς είμαστε οι μόνοι πλήρως επιστημονικά καταρτισμένοι για τη διδασκαλία του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής.
  • Διεκδικούμε την επαναφορά του μαθήματος της θεατρικής αγωγής στην Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού καθώς και του μαθήματος «Στοιχεία θεατρολογίας» στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας. Επιθυμούμε ένα απαρχαιωμένο, δημόσιο σχολείο μόνο με τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά, γνωστικά αντικείμενα και με έναν δάσκαλο που τα διδάσκει όλα χωρίς εξειδίκευση ή οραματιζόμαστε ένα σχολείο συμπεριληπτικό, με σεβασμό στη διαφορετικότητα κατά τα πρότυπα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης; Η θέση μας είναι απλή.

Δεν ρίχνουμε αυλαία

Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να φτάσουν να ρωτάνε "Τι είναι το θέατρο?"

Με εκτίμηση

Οι αναπληρωτές- αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ΠΕ91 Ημαθίας

1. Πάνος Δεληνικόπουλος
2. Κονδυλία Καρτσιώτη
3. Ζωή Κουρκουμέλη
4. Κλεάνθη Λιάβα
5. Αγορή Λόζου
6. Πολυξένη Μαριογλου
7. Κωνσταντίνος Μυστακίδης
8. Αγγελική Ξυδά
9. Λουκία Ορφανίδου
10. Φωτεινή Πανουσοπούλου
11. Ελένη Παπαγεωργίου
12. Hλίας Παπαδόπουλος
13. Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
14. Ιωάννα Δήμητρα Στεφανοπούλου
15. Κατερίνα Τόμτση
16. Μαρία Τωμαζινάκη
17. Ιωάννα Χατζηκωνσταντέλη
   
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο