Επιστολή στο InVeria.gr:
Σχετικά με το σοβαρό θέμα των ημερών που ήρθε πάλι στο προσκήνιο (διαχείριση των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων) και που αποτελεί μάστιγα σχεδόν σε κάθε χωριό του Δήμου μας, είναι αλήθεια πως ο Δήμος Βέροιας (Αντιδημαρχία καθαριότητας) έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να ενημερώσει τους Αγρότες, να οργανώσει την συλλογή τους, προκειμένου να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Το ύστατο ίσως είναι η υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν χωράει άλλη αναβολή και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Προφανώς όμως, μέσα από το συγκεκριμένο θέμα, ξεπροβάλει η έλλειψη οικολογική συνείδησης και παιδείας που έχουμε ως πολίτες. Νομίζω πως εάν θέλουμε να δώσουμε μία μόνιμη λύση σε τέτοια προβλήματα εκεί πρέπει να επενδύσουμε. Να καλλιεργήσουμε οικολογική συνείδηση στις νέες γενιές. Αυτό ξεκάθαρα φαίνεται πως αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τα ερεθίσματα που δίνει στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι εχθές πίστευα πως για παράδειγμα η εφαρμογή ανακύκλωσης στα σχολεία μας επαφίεται στην ευσυνειδησία του κάθε εκπαιδευτικού και για αυτό εφαρμόζεται σε περιορισμένο βαθμό. Και όταν λέω ανακύκλωση δεν εννοώ πως πετάμε στον μπλε κάδο τα χαρτιά και τελείωσε. Αυτό ίσχυε την προηγούμενη δεκαετία εάν όχι παλαιότερα. Η ανακύκλωση είναι πλέον μία ολοκληρωμένη διαχείριση και περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα υλικά. Για να περάσει και να ενσωματωθεί αυτό στα παιδιά δεν φτάνει η σποραδική θεωρητική αναφορά σε λίγα μαθήματα αλλά σίγουρα και η πρακτική εφαρμογή της τουλάχιστον στο σχολικό περιβάλλον, είναι απαραίτητη. Άλλωστε δεν μπορεί να μιλάς στο μάθημα για ανακύκλωση και στο διάλειμμα να μην υπάρχει ο αντίστοιχος κάδος για διαχωρισμό των υλικών. Μοιάζει σα να μιλάει κάποιος για τις συνέπειες του καπνίσματος με αναμμένο τσιγάρο στο στόμα.
Ρωτώντας τον φίλο μου τον Google για το θέμα της ανακύκλωσης στα σχολεία, έπεσε στα χέρια μου η συνημμένη εγκύκλιος που λέει πως όχι μόνο είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση αλλά ορίζει και χρονοδιάγραμμα ενεργειών Η επόμενη ερώτηση είναι τί έχουμε κάνει στα σχολεία δήμου μας και γιατί η πλειοψηφία αυτών δεν ανακυκλώνει;
Σε αυτό το σημείο είναι που απαιτείται και η συνεργασία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς; Με πολλούς τρόπους. Πέρα από την προμήθεια των απαραίτητων κάδων, οι δήμοι μπορούν να ενταχθούν σε δράσεις ανταποδοτικής ανακύκλωσης για τα σχολεία, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι δήμοι στην χώρα, όπου γίνεται στα πλαίσια διαγωνισμών ανακύκλωση η επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών. Δράσεις δηλαδή που δίνουν κίνητρα. Αυτό φυσικά είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Είναι πολλά ακόμα αυτά που μπορούν να γίνουν για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Με εκτίμηση
Κουτρουλιάς Θεοφάνης
1 Σχόλια
Το υπουργείο έχει αναρτημένες οδηγίες για την διαχείριση κενών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Παραθέτω το link
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://psekastika.minagric.gr/images/pdf/instructions-waste-management-plant.pdf
Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι αφού ξεπλυθούν καταλλήλως οι συσκευασίες είναι δεκτικές ανακύκλωσης στους μπλε κάδους. Άρα ο Δήμος Βέροιας να μη βγάζει την ουρά του απ' έξω με μηνυτήριες αναφορές όπου ισχυρίζεται ότι δεν είναι αρμόδιος να συλλέγει τέτοια απόβλητα λόγω επικινδυνότητας. Οι χώροι φόρτωσης ψεκαστικών είναι μετρημένοι και ο έλεγχός και η επιτήρησή τους είναι εφικτή. Οι περίοδοι ραντίσματος είναι συγκεκριμένοι χρονικά. Ας αφήσουν τις δικαιολογίες.
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)