Συνέντευξη στο InVeria.gr: Άννα Συμεωνίδου, συμβολαιογράφος - Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας


Μικρούς κύκλους γραπτών συνεντεύξεων ξεκινά το InVeria.gr με πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιούνται τακτικά σε μικρές ομάδες αιρετών, με κοινή θεματολογία κατά βάση στον κάθε κύκλο. 

Στην πρώτη συνέντευξη του 1ου κύκλου, η συμβολαιογράφος και δημοτική σύμβουλος Βέροιας με την παράταξη "Δικαίωμα για νέα Βέροια" Άννα Συμεωνίδου κλήθηκε να απαντήσει σύντομα και περιεκτικά σε 3 +1 ερωτήσεις σχετικά θέματα λειτουργίας του Δ. Βέροιας. 

Η συνέντευξη της Άννας Συμεωνίδου:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο ικανοποιημένη είστε από την έως τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης; (1η Σεπτεμβρίου 2019 – σήμερα)

Η Δημοτική Αρχή δείχνει να συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με την προηγούμενη τετραετία. Δεν  φαίνεται να υπάρχει καμία  βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα γνωστά προβλήματα παραμένουν (δρόμοι, καθαριότητα, αδέσποτα). Και όσον αφορά τα σημαντικά έργα, δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να θεωρηθεί κατόρθωμα η ολοκλήρωση της γέφυρας Κούσιου.  Βέβαια η έκτακτη κατάσταση λόγω covid που επικρατεί άλλαξε την ατζέντα, στράφηκε μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος στην αντιμετώπισή του  και προσφέρει ισχυρό άλλοθι. 

Η Αντιπολίτευση (δεν συμπεριλαμβάνω φυσικά την παράταξη της κ. Μπατσαρά σ’ αυτή), προφανώς γνωρίζοντας ότι δεν έχει και πολλές δυνατότητες να επηρεάσει τις αποφάσεις λόγω της δεδομένης πλειοψηφίας, καταβάλει προσπάθειες να ελέγξει τη Δημοτική Αρχή, αλλά δεν έχω δει να υπάρχει αποτέλεσμα με τις αντιπολιτευτικές κορώνες, που καταλήγουν είτε σε αποχή είτε σε καταψήφιση κάποιων θεμάτων είτε σε υπερψήφιση των περισσοτέρων. 

Όσον αφορά το δικό μας συνδυασμό, μετά την παραίτηση του κ. Παπαγιάννη, είμαστε τέσσερις νέοι  Δημοτικού Σύμβουλοι που προσπαθήσαμε από την αρχή της θητείας μας να εγκλιματιστούμε. Ο αριθμός μας, μας καθιστά αδύναμους ως προς τον καθορισμό της λήψης αποφάσεων. Παρ’ όλο που το πλάνο βάσει του οποίου κατεβήκαμε στις εκλογές ήταν διαφορετικό απ’ αυτό της σημερινής διοίκησης του δήμου, επειδή τα περισσότερα θέματα που έρχονται στο Δ.Σ. είναι κυρίως γραφειοκρατικά και διεκπεραιωτικά, τα ψηφίζουμε γιατί δεν έχει νόημα να μην το κάνουμε. Όπου όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν “θέματα” έχουμε άποψη και φυσικά την καταθέτουμε και καταψηφίζουμε αν θεωρήσουμε ότι πρέπει. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνοπτικά, ως δημοτική σύμβουλος, τι στόχους έχετε και τι παρεμβάσεις κάνατε ή προγραμματίζετε να κάνετε για την υλοποίησή τους;

Η θέση που έδωσαν οι πολίτες στην παράταξή μας δεν αφήνει περιθώρια για πολλά πράγματα. Δεν λειτουργώ σαν μονάδα. Σαν παράταξη παρακολουθούμε τα θέματα που έρχονται στο Δημ. Συμβούλιο, αλλά και το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας και προσπαθούμε να παίρνουμε θέσεις υπέρ του πολίτη όπως επίσης να προβάλλουμε θέματα που τον απασχολούν. 

Προσωπικά δεν βρίσκω κανένα νόημα να κάνω θεωρητικές παρεμβάσεις μόνο και μόνο για να καταγραφούν και να τις ανεβάσω στα social media για να δείξω ότι κάνω αντιπολίτευση.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο «Κλεισθένης» στην πράξη δουλεύει; Πως κρίνετε την εφαρμογή του στο Δ. Βέροιας; 

Ο «Κλεισθένης» όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των συνδυασμών και τον αριθμό των συμβούλων, την εκλογή δηλαδή με απλή αναλογική, καθώς και τη δυνατότητα συνεργασιών, έχει σοβαρά προβλήματα. Κατ’ αρχήν δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση δίνοντας τη δυνατότητα να εκλέγουν δημοτικούς συμβούλους περισσότεροι  συνδυασμοί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτοί όμως δεν έχουν καμμιά δύναμη, από τη στιγμή που με τη δυνατότητα «συνεργασιών», (με την εξαγορά ουσιαστικά της στήριξης και παροχής πλειοψηφίας του «συνεργαζόμενου» έναντι ανταλλάγματος, την παροχή θέσεων και αξιωμάτων), η δυνατότητα αντιπροσώπευσης που δίνεται με την απλή αναλογική, ταυτόχρονα ακυρώνεται. Στην ουσία λοιπόν δεν προσφέρει τίποτα στη δημοκρατία. Είναι μια παραλλαγή του «Καλλικράτη».
 
Όσο για τη σύγκριση όλων αυτών των καθεστώτων (Καλλικράτη, Κλεισθένη) με το παλιό καθεστώς των αυτόνομων Κοινοτήτων, σίγουρα παρέχουν στις κοινότητες περισσότερες δυνατότητες αρκεί οι κάτοικοι να κάνουν τις σωστές επιλογές προσώπων που θα το εφαρμόσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στον καιρό της πανδημίας, θεωρείτε ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε επαρκώς ή θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα; Αν ναι, τι;

Πιστεύω ότι πάνω στην κρίση δεν κάνουν καλό οι αντιπαραθέσεις.  Εκεί αποφασίζουν αυτοί που έχουν θέσεις ευθύνης. Αυτοί που καλώς ή κακώς επέλεξε η πλειοψηφία του λαού.  Αυτό που έχει να κάνει κανείς είναι να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του κοινού καλού. Μέχρι εκεί.

Ελπίζοντας ότι βαδίζουμε προς το τέλος της πανδημίας, για να απαντήσω στη ερώτηση, θεωρώ ότι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο Δήμου είναι να υπάρχουν περισσότεροι έλεγχοι στους δρόμους, όπου συχνά υπήρχε συνωστισμός, και να γίνονται περισσότερα τεστ, ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν άθελά τους τον ιό. Ωστόσο το πρώτο και κυριότερο στην αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν και είναι η ατομική ευθύνη, η έλλειψη της οποίας έκανε το μεγαλύτερο κακό. Όταν τελειώσει με το καλό η πανδημία θα κάνουμε συνολικό απολογισμό και κριτική. 

Επιμέλεια: Νίκος Βουδούρης 
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο