Για τα εμβολιαστικά κέντρα, τις νέες δομές και τις... μάχες του κορωνοϊού μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας (φωτο - βίντεο)


Μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο της Βέροιας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Ηλίας Πλιόγκας κάλεσε το πρωί της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου 2020 εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ για να πληροφορηθούν και να δουν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών στη νέα πτέρυγα και το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, αλλά και για την δημιουργία δύο εμβολιαστικών κέντρων στο Νοσοκομείο. 

Παράλληλα, ο Διοικητής έκανε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο εμβολιασμών που θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021. 

Τέλος, ο Ηλίας Πλιόγκας ανέφερε ότι η νέα πτέρυγα και το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαρτίου 2021 και μάλιστα τα εγκαίνια θα τα τελέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 


15 εμβολιαστικά κέντρα στην Ημαθία - Στόχος η απρόσκοπτη διαδικασία


Ειδικότερα για το θέμα των εμβολιασμών ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας ενημέρωσε πως θα λειτουργήσουν συνολικά 15 εμβολιαστικά κέντρα στην Ημαθία, τα 2 εκ των οποίων στο νοσοκομείο Βέροιας, ένα στην είσοδο του προαυλίου του νοσοκομείου και ένα εντός του κτιριακού συγκροτήματος. 

Όπως είπε ο κ. Πλιόγκας, στόχος είναι να μην χαθεί κανένα ραντεβού και κανένα εμβόλιο και παράλληλα η διαδικασία να κυλά ομαλά και με ασφάλεια. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, το «στοίχημα» του εμβολιασμού θα «τρέχει» παράλληλα με την μάχη κατά του κορωνοϊού, ή οποία – όπως πρόσθεσε – δεν τελείωσε ακόμη. Μάλιστα, το νοσοκομείο έχει ήδη προμηθευτεί ψυγεία για την συντήρηση των εμβολίων και ήδη έχουν γίνει προσομοιώσεις της διαδικασίας, βάσει των οποίων σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα μπορούν δυνητικά να εμβολιαστούν μέχρι και 50 άτομα ημερησίως, δηλαδή μέχρι και 750 άτομα σε όλο το νομό.

Ο Ηλίας Πλιόγκας αναφέρθηκε επιγραμματικά στον σχεδιασμό και την διαδικασία, αναφέροντας πως από την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου έως και τις 20 Ιανουαρίου 2021 θα εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί της Ημαθίας, τόσο νοσοκομειακοί όσο και σε άλλες δομές ή ιδιώτες, όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής δηλαδή, θα γίνουν εμβολιασμοί σε γηροκομεία και άλλες δομές κλειστής φιλοξενίας επί τόπου και στη συνέχεια ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σταδιακά. 

Πάντως, αυτό που πολλές φορές τόνισε ο Διοικητής είναι ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει» και ζήτησε να από τους πολίτες να μην επαναπαυτούν, για να μην χρειαστεί να ζήσει ξανά το νοσοκομείο της ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές την περίοδο της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας στην Ημαθία πριν από μερικές εβδομάδες. 


Υπερσύγχρονη νέα πτέρυγα και ΤΕΠ – Σχεδιασμός για νέες μονάδες


Πέρα από το θέμα του εμβολιασμού και της πανδημίας, η ξενάγηση αφορούσε και σε αυτά που θα μείνουν πίσω μετά την υγειονομική κρίση και αφορούν τις νέες δομές που πρόκειται να τεθούν στη διάθεση του υγειονομικού προσωπικού και, φυσικά, του κοινού της Ημαθίας (και όχι μόνο). Ο λόγος για τα νέα τμήματα στην υπό ολοκλήρωση επέκταση του νοσοκομείου (αριστερά της παλαιάς δομής), αλλά και για το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (στα δεξιά), που κατασκευάζονται με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. 

Κατά την σύντομη ξενάγηση σε μερικούς από τους νέους χώρους παρουσιάστηκαν οι νέες δυνατότητες που θα υπάρχουν για την αντιμετώπιση έκτακτων και μη περιστατικών, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, καθώς και τα νέα τμήματα που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, ειδικά για τη ΜΕΘ, θα μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι και 10 κλίνες, σχεδιάζεται κέντρου ψυχικής υγείας, νοσηλείας κατ’ οίκον, πρόσληψη ψυχιάτρων και νευρολόγων κλπ. 

Περισσότερα επί αυτών των θεμάτων θα παρουσιαστούν σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στις αρχές Ιανουαρίου 2021, με τη συμμετοχή γιατρών και μελών του Δ.Σ. του Νοσοκομείου.


Η μάχη του κορωνοϊού και οι οριακές στιγμές στο νοσοκομείο


Πάνω από 550 περιστατικά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, ενώ υπήρξαν στιγμές που νοσηλεύτηκαν έως και 110 ασθενείς ταυτόχρονα. Χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία, αλλά και την άψογη συνεργασία σε όλους τους τομείς, από την καθαρίστρια μέχρι τον Διευθυντή της κάθε κλινικής. 

«Υπήρχανε βράδια που το προσωπικό μας βρέθηκε στα όριά του», ανέφερε  ο Διοικητής για την περίοδο της μεγάλης πίεσης που δέχτηκε ο νομός από τα δεκάδες καθημερινά κρούσματα. Μάλιστα, σημείωσε ότι πλέον υπάρχει μεγάλη εμπειρία, αλλά ευχήθηκε να μην χρειαστεί να ξαναδοθούν παρόμοιες «μάχες». 

Πέρα από τα περιστατικά της Ημαθίας, χρειάστηκε να νοσηλευτούν άτομα και άλλες περιοχές, καθώς η όλη διαδικασία γινόταν με βάση τον σχεδιασμό της 3ης Υ.ΠΕ., ενώ παράλληλα λειτουργούσαν και όλες οι άλλες κλινικές. 

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας εξήρε την συνδρομή του υγειονομικού προσωπικού, σημειώνοντας ότι δεν έλειψε κανείς από αυτή την «μάχη» και δήλωσε πανευτυχής που συνεργάζεται μαζί τους, καθώς δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση αυτό που ζούσαν. «Έπρεπε ο καθένας να ξεπερνάει τον εαυτό του και τις δυνάμεις του», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Κλείνοντας, ο Ηλίας Πλιόγκας ανέφερε ότι πολλά από αυτά που έζησαν στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε περισσότερη προσοχή και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει, κατανοώντας το «βάρος» που νοιώθουν όλοι οι πολίτες, αλλά δεν πρέπει τώρα που ήρθε η αρχή του τέλους να τα παρατήσουν. 

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νίκος Βουδούρης
Βίντεο: laosnews.gr















 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο