ΘΕΜΑ "Τελωνείο Βέροιας": Οι φόβοι στην Πιερία και η στασιμότητα στην Ημαθία - Ποιοι ευθύνονται και γιατί μένει στάσιμο το έργο;


Γράφει ο Νίκος ΒουδούρηςΤο θέμα του Τελωνείου της Βέροιας έχει απασχολήσει πολλές φορές την τοπική κοινωνία και το InVeria.gr έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό, από το 2010... 

Από τις πρώτες στιγμές που "έσκασε" η είδηση περί σκέψεων για συγχώνευση των Τελωνείων Βέροιας - Σκύδρας - Κατερίνης (με έδρα στη Σκύδρα) στις αρχές του 2011, μέχρι και τις προσπάθειες και αποτελέσματα συλλογικών κινήσεων για να διασφαλιστεί η μη συγχώνευση, αλλά και η δέσμευση για παγίωσή του Τελωνείου Βέροιας στο νομό Ημαθίας εφόσον βρεθεί ιδιόκτητος χώρος (χωρίς ενοίκια για το δημόσιο). 

Σύντομο ιστορικό 
Μετά από μια μακρά πορεία, από τα τέλη του 2010 και αρχές του 2011 που άνοιξε πρώτη φορά η συζήτηση (δείτε ανάρτηση του InVeria.gr από τις 14/10/2010), φτάσαμε στη λύση να γίνει η ανακαστακευή μέρους της πρώην Αγοράς της Κουλούρας (πλησίον της Εγνατίας Οδού), προκειμένου εκεί να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Τελωνείου Βέροιας (δείτε σχετική ανάρτηση στις 5/1/2016). Αρχικά υπήρχαν προτάσεις και για εγκατάσταση πλησίον του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βέροιας, αλλά δεν ευδοκίμησαν. 

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό συστήθηκε και ειδική εταιρία για την διαχείριση των χρημάτων που επιχειρηματίες της Ημαθίας ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες (δείτε σχετικό ρεπορτάζ του InVeria.gr). Παράλληλα, υπάρχει η υπόσχεση εκ μέρους της εταιρίας ΤΕΡΝΑ για διάθεση 200.000 ευρώ για το έργο. 

"Πάγος" στην εξέλιξη
Ωστόσο, παρά τους διαθέσιμους πόρους, την βούληση των μετόχων της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. στην οποία ανήκει η Αγορά της Κουλούρας (Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Δήμος Βέροιας και τελευταία Επιμελητήριο Ημαθίας, με ένα μικρό ποσοστό), αλλά και τις σχετικές αποφάσεις παραχώρησης του χώρου και νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορεί η διάθεση από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. προς το Υπουργείο Οικονομικών να γίνει με συμβολικό τίμημα, το θέμα παραμένει παγωμένο. 

Με λίγα λόγια, λεφτά υπάρχουν διαθέσιμα, μελέτες και προϋπολογισμός υπάρχει, αυτό που μένει είναι το Υπουργείο Οικονομικών (και ο συντοπίτης μας υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος) να πάρουν την πολιτική απόφαση και να δημοσιευθεί αυτή στο ΦΕΚ περί της μετακόμισης του Τελωνείου από το σημείο που είναι σήμερα στην παλιά Αγορά της Κουλούρας.

Γιατί δεν προχωράει το Υπουργείο και ο τοπικός βουλευτής - υφυπουργός, είναι ένα θέμα που κάποτε θα πρέπει να το απαντήσουν. 

Πάντως, επειδή την πρώτη φορά το "γλυτώσαμε" το Τελωνείο, δεν σημαίνει ότι θα το γλυτώνουμε για πάντα. Και επειδή πολλές είναι οι πληροφορίες που καταφθάνουν, "μαύρο φίδι που τους έφαγε" όλους όσους εμπλέκονται στο θέμα. 

Σύσκεψη στην Πιερία, άγνοια (;) στην Ημαθία
Και επειδή η απραξία και η ανικανότητα ή η σκοπούμενη καθυστέρηση του θέματος για να ναυαγήσει προς εξυπηρέτηση αλλότριων του κοινού συμφέροντος σκοπών, σημειώνουμε ότι αφορμή του παρόντος άρθρου δεν είναι η έλλειψη άλλης θεματολογίας ή η δημιουργία εντυπώσεων, αλλά κάτι που συνέβη στην γειτονική Πιερία, που μάλλον κάτι "μυρίστηκε" και ανέλαβε δράση. 

Πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, στην Πιερία ευρεία σύσκεψη με μοναδικό θέμα το ενδεχόμενο μετακίνησης του Τελωνείου από την Πιερία, με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου, το περασμένο Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, στη συζήτηση τέθηκε και το αίτημα επιστροφής του Χημείου στην περιοχή (και εμείς το έχουμε χάσει εδώ και χρόνια). 

Τι είδαν εκεί στην Πιερία και θορυβήθηκαν; Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Πιερίας για τη σύσκεψη, αφορμή ήταν "έγγραφο της πολιτικά προϊσταμένης αρχής προς το τελωνείο Κατερίνης σύμφωνα με το οποίο ζητούνται στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του ανακινώντας το θέμα της απομάκρυνσης του". Πληροφορίες του InVeria.gr αναφέρουν ότι πιθανότατα παρόμοιο έγγραφο υπήρξε και στη Βέροια...

Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Ποιοι θα τις αναλάβουν;
Στο δια ταύτα... Τι σκοπό έχουμε τελικά εδώ στην Ημαθία; Θέλουμε να το κάνουμε το Τελωνείο στην Κουλούρα ή όχι; Θέλουμε να διασφαλίσουμε την παραμονή του στην Ημαθία ή δεν μας πειράζει να φύγει, πχ στην Σκύδρα; 
  • Τι προτίθεται να κάνει ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος; Θα προχωρήσει το θέμα ή όχι; 
  • Τι λένε για αυτό οι άλλοι δύο κυβερνητικοί βουλευτές, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης και ποια η στάση της βουλευτή της αντιπολίτευσης Φρόσως Καρασαρλίδου; Θεωρούν πως δεν συντρέχει λόγος να πιέσουν προς επίλυση του θέματος; 
  • Τι στάση κρατά σήμερα η Περιφέρεια, που κατέχει και το πλειοψηφικό πακέτο στην ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.; Έχει ακόμα την (ειλικρινή) βούληση για να γίνει το έργο ή το τρενάρουν μήπως μπει σε κάποιο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό, με κίνδυνο να χαθεί εντελώς το Τελωνείο; 
  • Πόσο πιεστικοί είναι οι Δήμοι; Δεν αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου η παραμονή ή όχι του Τελωνείου;
  • Τι πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Ημαθίας; Σκοπεύει η Διοίκηση να αναδείξει το θέμα και να θέσει τις πολιτικές αρχές ενώπιον των ευθυνών τους ή θα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις; 
Οι ευθύνες έχουν και θα έχουν ονοματεπώνυμο. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

____


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 - Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα eptanews.gr για τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας

Το τελωνείο Κατερίνης και το ενδεχόμενο μετάθεσης της έδρας του σε περιοχή εκτός του νομού Πιερίας υπήρξε το αποκλειστικό θέμα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου το πρωί του Σαββάτου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ  Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές Πιερίας  Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη και Μπέττυ Σκούφα και ο αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Πασχάλης Πουρτσίδης. 

Αφορμή στάθηκε έγγραφο της πολιτικά προϊσταμένης αρχής προς το τελωνείο Κατερίνης σύμφωνα με το οποίο ζητούνται στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του ανακινώντας το θέμα της απομάκρυνσης του.

Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στον κύκλο εργασιών του Τελωνείου Κατερίνης τονίζοντας ότι μόνο το 2019 ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τις 23.000 τελωνειακές πράξεις με 10.000.000 έσοδα, την ίδια στιγμή που, όπως χαρακτηριστικά είπε, τα πάγια λειτουργικά έξοδα αγγίζουν μόλις το 0,2% των συνολικών εσόδων του. 

Όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί για πρώτη φορά το νομό αλλά επανέρχεται, αναίτια όπως υποστήριξε, αφού, βάσει των οικονομικών στοιχείων,  εκλείπουν οι λόγοι της μεταφοράς ή συγχώνευσής του.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, κάλεσε δε τους βουλευτές του νομού να συνδράμουν άμεσα  προκειμένου να λήξει το θέμα οριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να συμπεριληφθεί και η πρόταση για επαναφορά του Χημείου στο νομό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζοντας μάταιο κόπο οποιαδήποτε αναπτυξιακή σκέψη χωρίς υποδομές οι οποίες θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ομόθυμη ήταν η αντίδραση όλων των φορέων και ειδικά των βουλευτών που συνηγόρησαν στην άποψη για παραμονή του Τελωνείου στο νομό ενώ δεσμεύτηκαν για άμεσες ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη .

Παράλληλα η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου πρότεινε, στο ενδεχόμενο επιστροφής του Χημείου, να στεγαστεί σε χώρο της αντιπεριφέρειας (πρώην ΚΕΠ).

Την δυνατότητα να στεγαστεί το τελωνείο σε κάποιο ιδιόκτητο κτίριο του δήμου Πύδνας-Κολινδρού, προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα λειτουργικά κόστη, πρότεινε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 - Ενδεικτικές αναρτήσεις του InVeria.gr από το 2010 για το θέμα


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο