Άρθρο από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας: Είχε γίνει η σκιά της. Επίμονη τηλεφωνική επικοινωνία, ανεπιθύμητα μηνύματα, επαναλαμβανόμενα emails, παρακολουθήσεις, εισβολή στο οικογενειακό και εργασιακό της περιβάλλον, προσέγγιση των οικείων της, απειλές, ψευδείς κατηγορίες.
Το 21% των γυναικών θυμάτων stalking (παρενοχλητική παρακολούθηση) βίωσαν ανάλογες συμπεριφορές που προκαλούν φόβο, τρόμο ή ανησυχία για πάνω από δύο χρόνια. Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης, ο stalker έχει στη διάθεσή του ποικίλους τρόπους για να παρακολουθήσει με κακόβουλη πρόθεση και να παρενοχλήσει το θύμα του.
Το stalking αποτελεί πλέον στη χώρα μας ποινικό αδίκημα. Στο άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρεται στο ποινικό αδίκημα της απειλής, προστέθηκε δεύτερο εδάφιο σύμφωνα με το οποίο «Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου (φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή) τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του».
Σύμφωνα με τη δεύτερη παρ. του ίδιου άρθρου «Επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία χρόνια ή χρηματική ποινή εάν η παρενοχλητική παρακολούθηση τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με αυτόν ή έχουν με αυτόν σχέση εργασίας ή υπηρεσίας, καθώς, επίσης, και εάν τελείται σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου ή σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης».
Ενδεικτικό της σοβαρότητας και της συχνότητας της παραβιαστικής αυτής συμπεριφοράς είναι το γεγονός πως στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι (μία στις 6 γυναίκες και ένας στους 19 άντρες) πέφτουν θύματα εμμονικής παρακολούθησης, με τα δύο τρίτα των θυμάτων να έχουν υποστεί stalking από τον πρώην ή νυν σύντροφό τους. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το stalking;
Χαρακτηριστικά:
- Επίμονη επικοινωνία (τηλεφωνική, γραπτή, διαδικτυακή, με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).
- Βίαιη εισβολή στην προσωπική ζωή του θύματος (παρακολούθηση στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, διάρρηξη του οικιακού ασύλου, προσέγγιση συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος).
- Διάδοση ψευδών και κακόβουλων κατηγοριών ή ακόμη και δημοσίευση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υλικού με προσβλητικό περιεχόμενο (εκδικητική πορνογραφία).
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η αναγνώριση και η καταγγελία αποτελούν τα θεμέλια προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο συνδέεται άρρηκτα και με άλλα εγκλήματα όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία. Το θύμα δύναται να ζητήσει και προσωρινή δικαστική προστασία άμεσα με τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, επικοινωνίας με αυτό και της προσέγγισής του στην οικία του και στον χώρο εργασίας του.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων. Αν βιώνεις μία ανάλογη προσωπική εμπειρία μπορείς να απευθυνθείς στο Συμβουλευτικό Κέντρο προκειμένου να ενημερωθείς και να στηριχθείς σε κοινωνικό, ψυχολογικό και νομικό επίπεδο.
Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 – 16:00
Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α
Τηλ. Επικ.: 2331065304
e-mail: isotita@veria.gr
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)