Εναλλακτική πηγή εισοδήματος αποκαλούν την συγκεκριμένη καλλιέργεια οι αγρότες.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Τάσος Χαλκίδης από την Κουλούρα Ημαθίας, που καλλιεργεί λωτό ποικιλίας Ciro σε 12 στρέμματα γης, το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αυξάνει λόγω του κορονοϊού για το προϊόν, αφού έχει αντιοξειδωτικές δράσεις.
Ο Τάσος Χαλκίδης καλλιεργεί εδώ και 18 χρόνια λωτό Ciro και όπως μας λέει το καλό με το συγκεκριμένο φρούτο είναι το προσιτό του κόστος παραγωγής, σε σύγκριση με τα ροδάκινα κ.λπ. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, διαμορφώνονται ανάλογα τη χρονιά μεταξύ 30-35 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος ίσως πάει και ψηλότερα. Στα υπέρ του λωτού είναι ότι δεν χρειάζεται αραίωμα, μας εξηγεί ο κ. Χαλκίδης, σημειώνοντας ότι θέλει 2-3 χέρια στο μάζεμα.
Η συγκομιδή της Ciro γίνεται τον Οκτώβριο, ενώ ένα φουλ παραγωγικό δέντρο μπορεί να δώσει από 70-100 κιλά καρπό. Ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει κίτρινο χρώμα και στα θετικά του μας, λέει ο ίδιος, είναι πως δεν είναι στυφός, όπως συνέβαινε με τους παραδοσιακούς λωτούς.
Καλλιέργειες λωτών συναντούμε κυρίως σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες περιοχές καλλιέργειας του εναλλακτικού αυτού προϊόντος.
Προσβολή λωτού από το έντομο Planococcus citri (Risso)
Σε σημαντικό εχθρό για την καλλιέργεια στην περιοχή της Μακεδονίας εξελίσσεται το έντομο Planococcus citri (Risso) (Homoptera, Pseudococcidae), μας εξήγησε από την πλευρά του ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, Σάββας Παστόπουλος, το οποίο στα ελληνικά αναφέρεται ως ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών και της αμπέλου. Το έντομο εντοπίστηκε τα τελευταία χρόνια να προκαλεί ζημιές στην καλλιέργεια του λωτού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, βρέθηκε να εγκαθίσταται στον ποδίσκο του φρούτου κάτω από τον φυλλόμορφο κάλυκα. Κάτω από τον κάλυκα το φρούτο μαυρίζει από την τροφική δραστηριότητα του εντόμου και καταστρέφεται ενώ συχνά εμφανίζει και πρόωρη καρπόπτωση. Το άπτερο θηλυκό είναι ωοειδούς σχήματος διαστάσεων 2,5 - 3 χιλιοστά. Το χρώμα του διαφέρει από πορτοκαλί κίτρινο ή ακόμα και ρόδινο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, το σώμα του καλύπτεται από μία λευκή κηρώδη σκόνη.
Το αρσενικό είναι καστανοκίτρινο ή καστανέρυθρο με μαύρους οφθαλμούς και μακριές τριχωτές κεραίες, ενώ τα πτερύγια του είναι διαφανή και πιο μεγάλα από το σώμα του
Γενικά πρόκειται για ένα πολυφάγο είδος που μπορούμε να συναντήσουμε στα εσπεριδοειδή, στο αμπέλι, σε καλλωπιστικά είδη, στο λωτό κ.α. Στη βόρεια Ελλάδα έχει πιθανώς 2-3 γενιές το έτος και στη νότια 3-4. Διαχειμάζει σε όλα τα στάδια σε προφυλαγμένες θέσεις. Το θηλυκό τοποθετεί τα αυγά του σε φρούτα, κλαδιά, φύλλα ή εγκολπώσεις των κλαδιών. Οι νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται σε μέρη όπου το σώμα τους έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή με τα τμήματα του φυτού, εξού και ότι τις εντοπίζουμε κάτω από την στεφάνη του ποδίσκου του φρούτου. Η προνύμφη προτιμά τα υγρά και σκιερά μέρη, προσθέτει ο Σάββας Παστόπουλος.
Το έντομο εκτός της εξασθένησης που προκαλεί στο φυτό εξαιτίας της απομύζησης των χυμών από τα ενήλικα θηλυκά και τις προνύμφες προκαλεί υποβάθμιση των φρούτων καθώς και πτώση αυτών. Αν δεν αντιμετωπισθεί νωρίς και με τα κατάλληλα εντομοκτόνα τότε μπορεί να καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής του λωτού, καταλήγει.
ΑγροΤύπος
0 Σχόλια