"Όχι πλαστικά στη θάλασσά μου": Πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης από Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης


ΔΤ: ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ, μια πανελλήνια περιβαλλοντική δράση που υποστηρίζεται από εικοσιεπτά (27) Υπεύθυνους/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, από όλη την επικράτεια,  που ενώνουν  δυνάμεις και   στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα-πρόκληση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και τοπική κοινωνία λίγο πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’ και Δ’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Πέλλας και Πρέβεζας και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Β’ και Γ’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων και Χίου, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων,  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου) αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία δράσης για να αναδείξουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλούν τα πλαστικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η δράση που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια στη χώρα μας, από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Β’ και Γ’ Αθήνας, προτρέπει στην υιοθέτηση και δημοσιοποίηση συμπεριφορών μη χρήσης πλαστικού, εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας μια ενδεικτική 15ήμερη ατζέντα.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση του πλαστικού, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID19 με την εκτεταμένη χρήση πλαστικών γαντιών  και μασκών που πεταμένα στα πεζοδρόμια και τους δρόμους καταλήγουν στη θάλασσα. Η  πανδημία ανέδειξε ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό. Υγιής ανθρωπότητα μπορεί να υπάρξει μόνο σε υγιή πλανήτη.

Αλλάζουμε  λοιπόν συνήθειες  που αφορούν στη χρήση πλαστικών ακολουθώντας μια 15ήμερη agenda, εντάσσουμε  την αλλαγή στην καθημερινότητά μας για αυτό το καλοκαίρι και για όλη μας την ζωή. Αποτυπώνουμε  και δημοσιοποιούμε τις  καλές πρακτικές στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, στη δημόσια ομάδα: ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ https://www.facebook.com/groups/883120098764724/?hc_location=group και στο https://padlet.com/iodinou/xsxxjc9tziq3z70g. Επηρεάζουμε θετικά  ο ένας τον άλλο και οι νέες συνήθειες γίνονται στάση ζωής.

Οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι/-ες στον κοινό σκοπό  της προστασίας του περιβάλλοντος που τον υπηρετούν πάνω από 25 χρόνια, ενώνουν την εκπαιδευτική κοινότητα με ολόκληρη την κοινωνία, εκφράζοντας με την κίνηση αυτή την ανησυχία όλων για τις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στην θάλασσα, στο ευρύτερο περιβάλλον και την υγεία μας.

Μέσα σε μια βδομάδα η ομάδα υποστηρικτών της δράσης, έφτασε τα 1000 άτομα και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Ενισχύοντας αυτή τη δυναμική, συνδιοργανώνουν πανελλαδική τηλε-ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες, με τίτλο: «Ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες: αίτια και επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας».

Στόχος της τηλε-ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης  εκπαιδευτικών και πολιτών για το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Η τηλε-ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο/-η και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex events, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 και ώρες 18:00-20:00.

Οι εισηγητές της Ημερίδας είναι ο  Δρ Κώστας Νικολάου, Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Επισκέπτης  Καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας "UnivSSECoop"και η Δρ Χριστίνα Ζέρη, Χημικός Ωκεανογράφος - Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Εκπρόσωποι των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, η κα Βαρβάρα Πετρίδου και η κα Αντωνία Δαρδιώτη, θα περιγράψουν τη φιλοσοφία και τους στόχους της δράσης, ενώ η κα Άννα Χαρίση, εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων  θα παρουσιάσει σχετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο της στο πλαίσιο προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο: https://forms.gle/JrtXMtFUVzmAtVGE7, μέχρι τη Δευτέρα 22  Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν με e-mail για τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα webex events, τη Δευτέρα 22/6/2020. 

Η συνεργασία αυτή των 27 Διευθύνσεων  Εκπαίδευσης της χώρας  δίνει την ευκαιρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών, πολιτών  και φορέων με στόχο την αλλαγή σε σχέση με το πλαστικό στη ζωή μας . 

Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων:

των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’ και Δ’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Πέλλας και Πρέβεζας 

και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Β’ και Γ’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων και Χίου

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο