Την ερχόμενη Τρίτη (5/5/2020) θα ληφθούν από τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι αποφάσεις που αφορούν την εξεταστική περίοδο του τρέχοντος εαρινού εξαμήνου του 2020.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι πρυτανικές αρχές έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των διαφόρων σχολών και των επιμέρους τμημάτων προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν ώστε να ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του εξαμήνου.
Στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο, μαθήματα με φυσική παρουσία δεν πρόκειται να γίνουν. “Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν μέσω της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης, στις αρχές Ιουνίου. Πηγαίνουμε θαυμάσια έως τώρα και η συμμετοχή των φοιτητών είναι σχεδόν καθολική”, αναφέρει ο κ. Κωβαίος. Σημειώνει πως από τις 25 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα εργαστήρια “όποια απ' αυτά μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως θα γίνουν, πολλά όμως, όπως για παράδειγμα τα κλινικά εργαστήρια της Ιατρικής, αλλά και μερικών ακόμη σχολών θα γίνουν με φυσική παρουσία, σε ολιγομελή τμήματα”.
Το μόνο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο είναι η πρακτική άσκηση την οποία θα πρέπει να κάνουν κυρίως οι επί πτυχίω φοιτητές σε τμήματα όπως η Δασολογία, η Γεωπονία κ.ο.κ. “Εδώ έχουμε πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα γι' αυτούς να πάνε σε δάση και αγροκτήματα. Προσπαθούμε να βρούμε κάποια λύση, για παράδειγμα μέσω κάποιας σειράς εργασιών ή με κάποιον άλλον τρόπο ώστε να μην εμποδιστεί η αποφοίτηση φοιτητών οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει τις υπόλοιπες σπουδές τους”.
Όλα τα σενάρια για τις εξετάσεις στο ΑΠΘ
Όσον αφορά τις εξετάσεις το επικρατέστερο σενάριο το οποίο συζητείται στο ΑΠΘ είναι αυτές να γίνουν εξ αποστάσεως. “Είμαστε έτοιμοι τεχνολογικά, να εξετάσουμε προφορικά τους φοιτητές, με τρόπο ασφαλή και αδιάβλητο, σε μικρές ομάδες έως πέντε ατόμων. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι σε μαθήματα τα οποία έχουν μεγάλα ακροατήρια. Εκεί ίσως πάμε σε άλλες μεθόδους, για παράδειγμα σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, π.χ. 15 ερωτήσεις να απαντηθούν σε 15 λεπτά και αν πας στην επόμενη, να μην μπορείς να γυρίσεις στην προηγούμενη, με τον κάθε φοιτητή να έχει διαφορετικές ερωτήσεις. Εναλλακτικές λύσεις πάντως υπάρχουν”, εξηγεί ο αντιπρύτανης.
Σε κάποια μεμονωμένα μαθήματα εξετάζεται και το ενδεχόμενο προφορικής εξέτασης με φυσική παρουσία. “Για παράδειγμα στο τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής υπάρχουν 60χρονοι φοιτητές ιερείς οι οποίοι δεν έχουν εξοικείωση με την πληροφορική. Ειδικά γι' αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να έρθουν στο πανεπιστήμιο για να εξεταστούν εδώ προφορικά. Επίσης, κάποια ζητήματα υπάρχουν με ορισμένα μαθήματα π.χ. στα μαθηματικά όπου κι εκεί η εξ αποστάσεως προφορική εξέταση δεν είναι εύκολη. Θα βρεθεί όμως κάποια λύση. Όλα αυτά θα συζητηθούν την Τρίτη, αφού θα έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία με όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου”, αναφέρει ο κ. Κωβαίος. Τονίζει παράλληλα, πως “δεν θέλουμε στο ΑΠΘ να γίνει κανόνας η εξ αποστάσεως διδασκαλία και εξέταση. Το κάνουμε τώρα, λόγω των συνθηκών, όμως δεν θέλουμε αυτό να γίνει ο κανόνας”.
Όσον αφορά την έναρξη της εξεταστικής περιόδου ο αντιπρύτανης σημειώνει πως η κάθε σχολή θα ξεκινήσει στη δική της ημερομηνία. “Όσες δεν έχουν εργαστήρια, όπως για παράδειγμα η Φιλοσοφική, θα ξεκινήσουν πιθανότατα την 1η Ιουνίου, άλλες σχολές αργότερα, για παράδειγμα η Ιατρική, η οποία έχει και τα κλινικά εργαστήρια, θα πάει για τέλος Ιουνίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα”.
Τι θα γίνει στο ΠΑΜΑΚ
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το εαρινό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί έως τις 6, 7 Ιουνίου. “Έως τότε θα έχουν τελειώσει όλες οι παραδόσεις, οι οποίες γίνονται με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος”, δηλώνει ο πρύτανης του Ιδρύματος Στέλιος Κατρανίδης.
Στο ΠΑΜΑΚ δεν υπάρχουν εργαστήρια, παρά μόνον στο τμήμα Πληροφορικής τα οποία όμως γίνονται κι αυτά εξ αποστάσεως. Στο τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής υπάρχει υποχρέωση για πρακτική άσκηση σε σχολεία η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει λόγω των συνθηκών και αναζητείται κάποια εναλλακτική λύση.
Όσον αφορά τις εξετάσεις, σύμφωνα με τον πρύτανη, στην πλειονότητα των τμημάτων θα είναι προφορικές και θα γίνουν εξ αποστάσεως. “Υπάρχουν, όμως, κάποια μαθήματα με πολυάριθμα ακροατήρια, με περισσότερους από 600, 700 φοιτητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται οι εξετάσεις να γίνουν γραπτώς. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει από το υπουργείο η εξεταστική περίοδος να επεκταθεί στις πέντε εβδομάδες από τρεις που είναι τώρα, όπως και να γίνονται εξετάσεις και τα Σάββατα. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλίσουμε την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων της φυσικής απόστασης στα αμφιθέατρα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή Τρίτη”, αναφέρει ο κ. Κατρανίδης.
Σημειώνεται, τέλος, πως οι βιβλιοθήκες θα είναι κλειστές σε όλα τα πανεπιστήμια, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή: voria.gr
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)