Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου υπέρ της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς Ποντίων, Αρμενίων & Ασσυρίων στην Τουρκία


ΔΤ: Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναφερόμενος στις γενοκτονίες του καθεστώτος.

Στην Ερώτηση αναφέρεται στην καλή πρακτική του Ιδρύματος Χραντ Ντινκ που χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία για τη καταγραφή της κληρονομιάς Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Εβραίων και μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα, ζητώντας ευρωπαϊκά κονδύλια για ψηφιακές δημιουργικές επιχειρήσεις που μπορούν να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά των ξεριζωμένων Χριστιανών της Τουρκίας.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος κατέστησε σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η πολιτική διωγμών σε κάθε τι το διαφορετικό στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελεί την ιδεολογική βάση στον επεκτατισμό και τον σωβινισμό του σημερινού καθεστώτος Ερντογάν.

Το κείμενο της Ερώτησης:

European Parliament 
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος                                                                  

Ερώτηση 
Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιχειρήθηκε συστηματικά η εξαφάνιση του διαφορετικού, με ιδιαίτερο μένος στους, υπερτρισχιλιετούς παρουσίας, μη μουσουλμανικούς μικρασιατικούς πληθυσμούς. Η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων που έλαβε τη μορφή βίαιων δολοφονιών και διωγμών με πολλούς τρόπους σφράγισε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην οποία η παρούσα τουρκική κυβέρνηση κάνει πολλές ιδεολογικές αναφορές που μετουσιώνονται σε σωβινισμό και επεκτατισμό.

Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία των χριστιανικών πληθυσμών έχει αφήσει μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που δύναται να αποτελέσει γέφυρα των Τούρκων πολιτών με τους γείτονές τους Έλληνες και Αρμένιους, να συμβάλλει στη κατανόηση του παρελθόντος της και στη συμφιλίωση με τα γειτονικά κράτη. Το ίδρυμα Χραντ Ντινκ έχει προχωρήσει σε καταγραφή και διαδραστική παρουσίαση 9.485 μνημείων Ελληνικής, Αρμενικής, Εβραϊκής και Ασσυριακής κληρονομιάς της Τουρκίας. 

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Διαθέτει στοιχεία για τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν δοθεί κατά την τελευταία πενταετία για την ανάδειξη της πολυεθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία; Πώς αξιολογεί τα αποτελέσματα;

2) Υπάρχει σχέδιο για ενίσχυση της έρευνας και της καταγραφής της μη-μουσουλμανικής κληρονομιάς στην Τουρκία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο; Εάν ναι, τι ποσό σχεδιάζει να παράσχει για σχετικές δράσεις και ποιοι είναι δυνητικοί δικαιούχοι;3) Διατίθενται πόροι για την υποστήριξη ψηφιακών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ανάδειξη της μη-μουσουλμανικής πολιτιστικής, άυλης και υλικής, κληρονομιάς της Τουρκίας; Ποιοι άλλοι είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι;


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο