ΔΤ απο ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΗΜΑΘΙΑΣ: Η πανδημία του κορονοϊού δεν επηρέασε μόνο τη ζωή των πολιτών, αλλά και των αδέσποτων που ζουν στις πόλεις. Όλα τα καταστήματα εστίασης που έως τώρα αποτελούσαν βασική πηγή διατροφής με τα αποφάγια για τα αδέσποτα έκλεισαν και το βάρος σίτισης των αδέσποτων έπεσε εξ ολοκλήρου στις πλάτες των ζωόφιλων. Των ζωόφιλων που με τη σίτιση και περιποίηση των αδέσποτων εξασφαλίζουν πρωτίστως τα απολύτως αναγκαία για τη διαβίωση των σκύλων, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αρμονική συμβίωση ζώων και πολιτών.
Ο Δήμος Βέροιας έστω την ύστατη στιγμή έσπευσε να υλοποιήσει μια υπόσχεση που από καιρό είχε δώσει στους οργανωμένους φιλόζωους και ξεκίνησε την παροχή ενός τσουβαλιού σκυλοτροφής ανά 15 ημέρες στο Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας ως μια μικρή αλλά ταυτόχρονα αναγκαία συμβολή στις ανάγκες των σκύλων που φροντίζουν τα μέλη μας.
Δυστυχώς όμως πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα του Δήμου Βέροιας και ΜΜΕ που το αναπαρήγαγαν και το … «διάνθισαν» και με επιπλέον στοιχεία, ότι ζωόφιλοι παρεμπόδισαν ακόμη και με άσκηση βίας κατά δημοτικών υπαλλήλων την περισυλλογή αδέσποτων σκύλου. Μάλιστα υπήρξε στο δημοσίευμα η γνωστοποίηση απόφασης του Δήμου να διενεργεί περισυλλογές μόνο με συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας, σε μια προφανή προσπάθεια να σπιλώσει το έργο των φιλόζωων και να τους παρουσιάσει συλλήβδην (αφού δεν κατονομάζει κανέναν συγκεκριμένα) ως παραβατικούς και «καουμπόδες» που απαιτείται η συνδρομή της Αστυνομίας «για να καταλάβουν»!!!
Καταρχήν το Σωματείο μας υποστηρίζει το αυτονόητο: Όποιος παρανομεί, θα πρέπει να οδηγείται ενώπιον των αρμόδιων Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών. Θεωρούμε όμως ανεπίτρεπτο και «εκ του πονηρού» να σπιλώνονται με αόριστες κατηγορίες το σύνολο των ζωόφιλων και να γίνεται η επίκληση της Ελληνικής Αστυνομίας για συμμετοχή της χωρίς την ύπαρξη αδικήματος, προληπτικά, ως «μπαμπούλας». Η Ελληνική Αστυνομία έχει σημαντικότερο έργο να επιτελέσει -το οποίο και επιτελεί με επάρκεια και ζήλο- και δεν χρειάζεται να της ανατεθούν και νέα καθήκοντα.
Απευθύνουμε λοιπόν δημόσια τα εξής ερωτήματα και θέσεις μας προς προβληματισμό:
Παρά τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του Δήμου Βέροιας για τη μισθοδοσία των δύο εργαζομένων και του κτηνιάτρου, για τις προμήθειες κτηνιατρικού υλικού και ζωοτροφών και για τα πάγια έξοδα λειτουργίας του Κυνοκομείου, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί από αυτήν που υπήρχε πριν 15 χρόνια! Ο μακροχρόνιος και παράνομος εγκλεισμός από εκατό έως διακοσίων σκύλων στο Κυνοκομείο και οι εγκαταλείψεις στην ύπαιθρο, εκτός από παράνομες, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το μεγέθυναν με αύξηση τόσο των αδέσποτων, όσο και της επιθετικότητας τους και μάλιστα με κόστος που τελικά πληρώσαμε και πληρώνουμε όλοι οι δημότες.
Το Κυνοκομείο λειτουργούσε και λειτουργεί απλά ως «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπου τα περισσότερα ζώα θανατώνονται από τις μεταδοτικές ασθένειες ή «εξαφανίζονται» ή υιοθετούνται σε άγνωστους που με την επίκληση (άκουσον-άκουσον) των «προσωπικών δεδομένων» δεν γνωστοποιούνται τα στοιχεία τους ούτε στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του Δήμου! Επιπλέον, αντί οι επανεντάξεις να γίνονται στις περιοχές από όπου περισυλλέχθησαν για να είναι ελεγχόμενα τα ζώα, εγκαταλείποντι σε βουνά και σε λαγκάδια, όπου όσα επιβιώνουν επανέρχονταν φοβισμένα, αγριεμένα, ακόμα και επιθετικά. Εντωμεταξύ, όσα αδέσποτα γεννιόντουσαν «εκτός των τειχών της πόλης», βρίσκουν ευκαιρία να πιάσουν τις «κενές θέσεις» που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα έναν «φαύλο κύκλο».
Με την υπ’ αριθμόν 36/22-12-2016 απόφασή της δημοτικής επιτροπής Διαχείρισης Αδεσπότων έχει εγκριθεί η χρήση της περιοχής επανένταξης Ε3, εμβαδού 2.610 τ.μ., στο Ταγαροχώρι, δηλαδή ουσιαστικά αποφασίστηκε παράνομη επέκταση!!! της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης, χωρίς να πληροί τους όρους νόμιμης λειτουργίας καταφυγίου Ζώων.
Σύμφωνα με την παρ. 6β του άρθρου 46 Ν.4235/2014 «Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.». Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί νόμιμα το Κυνοκομείο του Δήμου μας, χωρίς να υπάρχει κτηνίατρος εδώ και σαράντα και πλέον ημέρες, όταν φιλοξενούνται σε αυτό -ανάλογα με τη χρονική περίοδο- από 150 έως 200 σκύλοι; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα σκυλιά στο Κυνοκομείο ενώ σύμφωνα με την 5615/14-3-2016 άδεια που χορηγήθηκε -μετά από 15 χρόνια παράνομης λειτουργίας- στο Δήμο Βέροιας μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 17 σκυλιά σε ατομικούς κλωβούς;
Έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας κα. Καλπάκη Αιμιλία, παρά το γεγονός ότι έχει ορισθεί μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αδεσπότων. Ποιος είναι ο λόγος;
Εκτός από ερωτήματα υπάρχουν και λύσεις. Λύσεις που προβλέπονται στην υπάρχουσα Νομοθεσία. Με την πιστή εφαρμογή του Νόμου, σε διάστημα ενός - δύο χρόνων, τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά μέσα στην πόλη θα ήταν όλα εμβολιασμένα και ασφαλή για τους δημότες, δεν θα αναπαράγονταν, αφού θα ήταν στειρωμένα, και δεν θα επέτρεπαν σε νέα σκυλιά από την ύπαιθρο γύρω από την πόλη να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα.
Αντί λοιπόν ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιφλίδης να εκτοξεύει δημόσια χαρακτηρισμούς προς όλους τους φιλόζωους και να απειλεί ότι θα πάει στον Εισαγγελέα, ας φροντίσει να εφαρμόσει το Νόμο γιατί πραγματικά θα βρεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του Εισαγγελέα. Αλλά όχι από δική του επιλογή.
Για το Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας
Η Πρόεδρος,
Αιμιλία Καλπάκη
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)