Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εύχεται ολόψυχα σε όλους η νέα χρονιά να φέρει υγεία και χαρά, καλή διάθεση και πρόοδο, φως και αγάπη.
Η τέχνη θεραπεύει, γαληνεύει, είναι μονοπάτι γνώσης, σημείο συνάντησης με τον Κόσμο και συνθήκη αυτογνωσίας. Με μία σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην απολλώνια όψη του ανθρώπου και της δημιουργίας, η ΕΦΑ Ημαθίας φέρνει το φως και τον λόγο της τέχνης στους επισκέπτες, φίλους και συμπολίτες μας.
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, 18:00-20:00, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
Βιωματικό σεμινάριο
«δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο
το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον βοηθήσεις
ν’ ανακαλύψεις τον εαυτό του»
Γαλιλαίος
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνέργεια με ομάδα πολιτών της Βέροιας, εγκαινιάζει κάθε τρίτο Σάββατο του μήνα, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, 18:00-20:00, βιωματικά σεμινάρια, με στόχο την διευκόλυνση της επικοινωνίας και την προσωπική ανάπτυξη μέσα από βιωματικές ασκήσεις και τις θεραπευτικές δυνατότητες της τέχνης, όπως την μουσική, ζωγραφική, γραπτό λόγο, χορό. Μία ομάδα να σε φροντίζει, να σε ακούει και να σε «κρατά», καθώς εσύ θα τραβάς μπροστά και θα ανακαλύπτεις….εσένα.
Εμψυχωτές: Εύση Αρζόγλου, ψυχολόγος-εκπαιδευτικός και
Περικλής Αγγελόπουλος, ιστορικός πολιτισμού – σύμβουλος ψυχικής υγείας
Η ομάδα διαρκεί δύο ώρες. Συστήνονται μαλακά και άνετα ρούχα.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020, 20:00, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης:
Φωτίζοντας τόπους σκοτεινούς
Πρώτα μία λέξη και μετά το φως. Για να υπάρξει ο Κόσμος, πρέπει να υπάρξει το Φως. Παντού, πάντοτε, σε όλες τις θρησκείες και τους λατρευτικούς χώρους, ο φωτισμός, η αίσθηση και η μεταφορά της καθολικής διαύγειας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με το θείο και την παρουσία του Θεού.
Οι πολυέλαιοι είναι βασικό στοιχείο του χριστιανικού, και όχι μόνον, χώρου που προορίζεται για τους πιστούς και την επαφή τους με το θείο. Πολυέλαιοι από εκκλησίες της Ημαθίας, φτιαγμένοι με κρύσταλλα από σπιτικά σερβίτσια και φωτιστικά, με την οικοκυρική αισθητική και την λαϊκή ευλάβεια που θέλει να συμμετέχει στον οικείο Κόσμον της ενοριακής εκκλησίας, θα εκτίθενται στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, σε μία πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση, φωτίζοντας τους σκοτεινούς τόπους της λήθης της πρόσφατης και μακρινής μας παράδοσης.
Εκπαιδευτικά προγράμματα.
Καθώς η πληρότητα των δηλώσεων συμμετοχής στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα έχει ξεπεράσει για φέτος το 100%, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας απέκτησε έναν νέο χώρο για τις εκπαιδευτικές της δράσεις στις Αιγές, που βρίσκεται στους βοηθητικούς χώρους του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων. Η κ. Φώτω Παπαργυρούδη, η ψυχή των εκπαιδευτικών της υπηρεσίας μας, θα περιμένει τους μαθητές και μικρούς μας φίλους σε έναν χώρο πλήρως εξοπλισμένο και χαρούμενο.
Αυτόν τον μήνα ξεκινά για τρίτη συνεχή χρονιά το Δίκτυο των πρεσβειρών και πρεσβευτών των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ημαθίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και την διάχυση γνώσης για την ντόπια πολιτισμική μας κληρονομιά.
Προσεχώς τον Φεβρουάριο από την ΕΦΑ Ημαθίας:
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του καθιερώνουν κύκλο διαλέξεων ‘’Τετάρτες στο Υπόγειο της Μνήμης’’. Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα ένας διακεκριμένος επιστήμονας θα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό ένα θέμα από τις όψεις της Ελληνιστικής Οικουμένης και ευρύτερα από τον χώρο της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας.
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020, 20:00, Υπόγειο της Μνήμης, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
Διάλεξη του καθηγητή της αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Radboud University Nijmegen και διευθυντή της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα Παναγιώτη Ιωσήφ:
Ο Αλέξανδρος, οι Σελευκίδες και η Ελληνιστική Ανατολή: Πόλεμος και Οικονομία
‘’Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά. Το χρονικό μιας φανταστικής ανασκαφής’’.
Η ΕΦΑ Ημαθίας ξεκινά τον Φεβρουάριο έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με το νηπιαγωγείο Παλατιτσίων, με στόχο μία πρώτη επαφή και εμπειρία των μικρών μας φίλων με την διαδικασία της ανασκαφής, της συντήρησης, της μουσειακής έκθεσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο 2020.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)