Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο γνωστός γιατρός της Βέροιας και πρώην αντινομάρχης Ημαθίας, Ορέστης Σιδηρόπουλος.
Η κηδεία του θα τελεστεί στις 4.30 μ.μ. της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό της Βέροιας.
Για το λυπηρό γεγονός έγραψε ο εγγονός του Δημήτρης Κουτσουπιάς (του Φώτη) στο facebook, "αποχαιρετώντας" τον με τα παρακάτω λόγια και φωτογραφία:
Ετσι θα σε θυμαμαι παππου!
Χαμογελαστο και παντα νεο, σαν τοτε, 32 χρονια πριν. Μια ζωη μας διδασκες και το τελευταιο μαθημα ηταν "αξιοπρεπεια". Εκανες σταση ζωης οσα οι αλλοι λενε στη θεωρια: την σιωπηλη προσφορα στον συνανθρωπο, την ανιδιοτελεια, την πραγματικη αγαπη για τον πλησιον. Ολες σου οι πραξεις σε στελνουν αποψε στον παραδεισο! Να μας προσεχεις οπως μας προσεχες και εδω! Αντιο παππου Ορεστη!
***
Ο Ορέστης Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στη Μεταμόρφωση Κιλκίς το 1930 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Βέροια. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Βέροιας, όπου έτυχε να έχει φιλόλογο τον Γεώργιο Στρουθόπουλο.
Απεφοίτησε από την Ιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θες/νίκης το 1955 και ειδικεύτηκε στην Παθολογία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του σε πανεπιστημιακή κλινική του Μονάχου.
Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία από νεαρή ηλικία. Στα 16 του ήδη χρόνια καθιερώθηκε ως μόνιμος συνεργάτης στην τοπική εφημερίδα «Θαρραλέος» του Ηλία Νόβα.
Στο «Μακεδονικό Ημερολόγιο « του Γιάννη Σφενδόνη δημοσίευσε διηγήματα και στίχους.
Κράτησε για πολλά χρόνια τη στήλη του χρονογραφήματος και της επιφυλλίδας στην καθημερινή εφημερίδα της Βέροιας «ΛΑΟΣ», της οποίας υπήρξε ο μόνιμος κριτικός σχολιαστής σε ποιητικές και άλλες εκδόσεις της Βόρειας Ελλάδας. Αδυναμία του η έμμετρος σάτυρα που τη συναντάμε σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις του ιατρικού κόσμου στη Βέροιας όπως , «Χωρίς ακουστικά», Έμμετρο σατυρικό χρονικό που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογο ς Ημαθίας το 1984.
Άλλα έργα του είναι:
«Τα πρώτα φτερουγίσματα», Θεσσαλονίκη 1948, «Όμηρος» 1947 και διηγήματα δημοσιευθέντα στο περιοδικό «Κασταλία».
Ο Ορέστης Σιδηρόπουλος, το 1954, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους Πόντιους φοιτητές, στην ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Βέροιας.
Η Εύξεινος Λέσχη, η οποία ιδρύθηκε το επόμενο έτος από τα στελέχη του συλλόγου αυτού με τη συμμετοχή «μειζέτερων», τον κατέταξε στα ιδρυτικά μέλη της, τιμώντας τον σε ειδική τελετή.
Παντρεύτηκε το 1963 τη Βικτωρία και απέκτησε εφτά τέκνα, δύο αγόρια τον Ιωάννη και τον Γεώργιο και πέντε θυγατέρες, τη Σοφία, την Αναστασία, την Αγγελική, την Άννα και τη Μαρία.
Εχρημάτισε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κατά τα έτη 1990-1993.
Υπηρέτησε το ιατρικό λειτούργημα μέχρι τις αρχές του 1999, οπότε και απεχώρησε, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αντινομάρχη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας
***
Το InVeria.gr εκφράζει στους οικείους του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. Ο κυρ - Ορέστης, με την προσωπικότητα και την πένα του, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις μνήμες όλων. Καλό παράδεισο!
(η κεντρική φωτογραφία είναι από παρέμβαση του Ορέστη Σιδηρόπουλου στην ΣΤ' Επιστημονική Ημερίδα της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας - ΕΜΙΠΗ, το 2016)
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)