"Αν όχι οι νέοι, ποιος;" | άρθρο του Καλλίστρατου Γρηγοριάδη


ΑΡΘΡΟ Του Καλλίστρατου Γρηγοριάδη: Το 2016, έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης» έκανε λόγο για 427.000 επιστήμονες που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Έκτοτε ελάχιστοι μιλούν για εκείνους που μένουν ή επιστρέφουν στην πατρίδα μετά τις σπουδές τους. Όλοι εστιάζουν στη φυγή και στη γενιά της κρίσης, στη χαμένη γενιά, στη γενιά των 700, των 500, των 300 ευρώ… στην αιμορραγία. 

Αναμφισβήτητα, το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα (brain drain) είναι μία τεράστια απώλεια για την Ελλάδα. Όμως, το να αποδεχτεί κανείς την ταμπέλα, που έφτιαξαν για εκείνον όσοι δημιούργησαν την κρίση, είναι μεγαλύτερη. Χρειάζεται να πάψουμε να θεωρούμε «αυτονόητο» ότι στην Ελλάδα ζούμε ένα δράμα. Κάθε στερεότυπο που εστιάζει στις κακοδαιμονίες της χώρας και δε βοηθά στην επίλυσή τους είναι εμπόδιο και επιχείρημα για όσους λένε πολλά και κάνουν λίγα. 

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά εφόδια για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Επιπλέον, διανύουμε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών. Η ψηφιακή οικονομία, οι μετακινήσεις και αλλαγές στις συνήθειες των πληθυσμών, το νέο επιχειρείν ανοίγουν νέους ορίζοντες μπροστά μας. Χρειάζεται να τους διεκδικήσουμε. Χρειάζεται να πάρουμε τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά και να βγούμε μπροστά. 

Η νέα γενιά ζει και λειτουργεί μέσα στον παγκόσμιο ιστό, αλλά και έξω στον κόσμο. Διαθέτει γνώση και νέες δεξιότητες. Είναι η δική της περιουσία, το αυτονόητο καλό που μπορεί να φέρει στη διοίκηση, μία αξία εργασίας για την ανάπτυξη του τόπου. Οι εκλογές και οι συνδυασμοί που θα τις συμπεριλάβουν θα πλουτίσουν το δημόσιο κεφάλαιο της χώρας και θα πριμοδοτήσουν ένα πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα λειτουργεί ενωτικά, συνεκτικά και δημιουργικά. 

Στα στερεότυπα, τις ταμπέλες και την αρνητικότητα η νέα γενιά μπορεί να αντιπαραθέσει τις νέες ιδέες, την εξωστρέφεια και το θετικό πρόσημο πριν από κάθε πρωτοβουλία. Η γραμμή ανάμεσα σε αυτά δεν ορίζεται από τα κόμματα, αλλά από τα δόγματα της εκάστοτε προπαγάνδας. Οι νέοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος με γνώση, όραμα και ρεαλισμό. 

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, το κρίσιμο μέγεθος είναι οι δυνάμεις σύζευξης και όχι, οι διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων. Οι ψηφοφόροι – νέοι και παλιοί - καλούνται να θέσουν στο επίκεντρο των κριτηρίων επιλογής τους τον δημότη και τη ζωή όλων μας στο δήμο της Βέροιας. Είναι καιρός, οι εικοσάρηδες και τριαντάρηδες να διεκδικήσουν πιο δυναμικά την εκπροσώπησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Να τροφοδοτήσουν με νέες δυνάμεις τη δημόσια διοίκηση. Γι’ αυτό στο ιστορικό ραντεβού με τις κάλπες του Μάη είναι σημαντικό να δώσουν όλοι το παρών. 

* Πολιτικός Επιστήμονας, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό “Δράση με Γνώση” του Κων/νου Βοργιαζίδη

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο