ΔΤ: Με αφορμή τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβερνήσεως (συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφους, νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση) κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα εξής:
Αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο και με τη σημείωση ότι ενόψει της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στους συμβολαιογράφους δεν τίθεται ζήτημα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, πρέπει να τονίσουμε ότι οι τροποποιηθείσες διατάξεις, πέραν των αμφισβητήσεων που έχουν προκαλέσει σχετικά με τη συνταγματικότητα τους (άρθρα 21, 26 παρ. 3 και 94 παρ. 1, 2 του Συντάγματος) αλλά και τη νομιμότητα τους σε σχέση με το Εθνικό αλλά και Ενωσιακό Δίκαιο (Καν. 2201 / 2003), είναι βέβαιο ότι, αντί να απλοποιείται, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η όλη διαδικασία, ειδικότερα σε περίπτωση που ανακύπτουν θέματα που αφορούν στην προσβολή αυτών των πράξεων με δυσθεώρητο κόστος, το οποίο θα επιβαρύνονται οι πολίτες.
Όσον αφορά τώρα στις διατάξεις που προωθούνται για τον θεσμό της διαμεσολάβησης και περιλαμβάνονται στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, εκτός του γεγονότος ότι η όλη διαδικασία εγείρει ζήτημα νομιμότητας σε σχέση με το νόμο 4048 / 2012 «περί διαβούλευσης», με το Σύνταγμα αλλά και το Ενωσιακό Δίκαιο, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η υποχρεωτικότητα προσφυγής στη διαμεσολάβηση, ως όρος επί ποινή απαραδέκτου για την περαιτέρω εισαγωγή της υπόθεσης στα αρμόδια δικαστήρια, όπως περιλαμβάνεται στις σχετικές διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αυξάνει απροκάλυπτα το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους απλούς πολίτες, καθιστώντας την πρόσβαση στο φυσικό δικαστή ανέφικτη πρακτικά και μάλιστα για υποθέσεις που φέρουν ιδιάζοντα κοινωνικό χαρακτήρα (π.χ. γαμικές διαφορές).
Χωρίς να προηγηθεί οποιοσδήποτε ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους φορείς (Δικηγορικούς Συλλόγους, Ενώσεις Δικαστών κ.λπ), ευρύ φάσμα ιδιωτικών διαφορών με «καταναγκαστικό» τρόπο και χωρίς πρόδηλο κοινωνικό συμφέρον, αλλά ούτε και κάποια προφανή σκοπιμότητα, υπάγονται στη διαμεσολάβηση, με τη διαδικασία μάλιστα του επείγοντος, γεγονός που εγείρει σοβαρές ενστάσεις και αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του νομοθετήματος.
Η εναλλακτική επίλυση των διαφορών αποτελεί σταθερή θέση του Δικηγορικού Σώματος υπό τον όρο ότι καταρχήν δε θα είναι υποχρεωτική, ότι θα ανατεθεί αποκλειστικά σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης (Δικαστές, δικηγόρους) και ότι θα αφορά σε πρώτη φάση συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιωτικών διαφορών που θα εισάγονται στη διαδικασία αυτή, σε άμεση συνάρτηση με το ύψος της διαφοράς, υπό τον όρο ότι το αντικείμενο των υπαγόμενων διαφορών θα ξεπερνά ένα χρηματικό όριο (πλαφόν) (π.χ. διαφορά άνω των 100.000 ευρώ), το οποίο δεν θα καθιστά απαγορευτική την προσφυγή στη δικαιοσύνη για διαφορές χαμηλού χρηματικού αντικειμένου.
Φρονούμε ότι οι επιφυλάξεις μας στοχεύουν στη δυνατότητα πρόσβασης μεγαλύτερης μερίδας πολιτών στη δικαιοσύνη με απλές διαδικασίες.
Διαδηλώνουμε την αντίθεση μας στις ήδη ισχύουσες αλλά και προτεινόμενες ρυθμίσεις και δηλώνουμε ότι το δικηγορικό σώμα θα αντιταχθεί σε αυτές με κάθε νόμιμη μορφή πάλης σε συνεννόηση με άλλες συλλογικότητες.
Σε πρώτη φάση αποφασίσθηκε αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας από τα καθήκοντά τους (ενώπιον δικαστηρίων και συμβολαιογράφων – για υπογραφή συναινετικού διαζυγίου) για δύο ημέρες, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16/01/2018.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)