Θεοχαρόπουλος στον ΣΚΑΪ: «Στόχος μου είναι η δημιουργία νέου, ενιαίου και όχι πολυκομματικού φορέα» (βίντεο)


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου στην εκπομπή «ON line», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:




Σημεία της συνέντευξης

ΕΡ: Χθες είδαμε ότι ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι αν θα είστε και εσείς υποψήφιος.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου. Την επόμενη εβδομάδα θα έχει ανοίξει επίσημα η διαδικασία και ακόμη σήμερα ορισμένα θέματα δεν έχουν λυθεί, πρέπει να αποφασιστούν.
Το θέμα είναι εκλογή επικεφαλής για ποιον φορέα. Θέση δική μου είναι για έναν ενιαίο φορέα, για έναν πραγματικά νέο φορέα, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Δημιουργία ενιαίου φορέα χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων δεν γίνεται.

Αν υπάρχουν διαφωνίες ως προς το αν θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός ο φορέας, η λύση είναι να αποφασίσει η βάση της κεντροαριστεράς, με διπλή κάλπη. Αν δεν αποσαφηνιστούν αυτά τώρα, προβλέπω ότι την επόμενη μέρα της εκλογικής διαδικασίας δεν θα υπάρχουν οι εγγυήσεις της ενότητας, θα υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις. Δεν θα εγγυώνται οι υποψήφιοι ότι την επόμενη μέρα θα είναι στρατιώτες αυτής της παράταξης.

Ορισμένοι δεν μιλούν ξεκάθαρα για την ύπαρξη ενός νέου ενιαίου φορέα. Αν δεν υπάρχει αποσαφήνιση αυτές τις μέρες, αυτό που θα γίνεται θα είναι και να κρατάει κάποιος το μαγαζάκι του και να θέλει ενιαίο.

Αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκαθαριστεί και από τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και από την επιτροπή που έχει αναλάβει την διαδικασία αυτή και αυτά θα πρέπει αρχές της άλλης εβδομάδας να έχουν ολοκληρωθεί.

ΕΡ: Δεν είναι όμως πολλά τα σημεία αυτή τη στιγμή; Δεν θα έπρεπε να είχαν ξεκαθαριστεί όλα αυτά, προκειμένου να διασφαλίσετε την επόμενη μέρα ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι επιτυχής; Γιατί τα συζητάμε στο παρά πέντε;
Αυτό θα γινόταν εάν είχε υιοθετηθεί η πρότασή μου που ανέφερε ότι πρώτα κάνεις ιδρυτικό συνέδριο στο κόμμα και στη συνέχεια εκλέγεις τον επικεφαλής. Δεν έχει υιοθετηθεί αυτό.

Σε όλες τις διαδικασίες από την αρχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχω αποδείξει ότι δεν προχωρώ με μία λογική ότι δεν έγινε κάτι και τα τινάζουμε στον αέρα. Προχωρούμε για να πετύχουμε το επόμενο βήμα.

Αφού δεν έχει συμβεί, η λύση είναι, εδώ που φτάσαμε, να επιλυθούν από τη βάση. Και ο επικεφαλής και το θέμα του ενιαίου φορέα.

ΕΡ: Φοβάστε ότι την επόμενη μέρα θα μιλάμε για ένα πολυδιασπασμένο σύνολο αν δεν γίνουν αυτά που λέτε;
Παλεύω από το 2015 για την συσπείρωση και όχι για την αποσυσπείρωση του χώρου. Τώρα φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο και θα επιτευχθεί στην διαδικασία εκλογής επικεφαλής.

Την επόμενη μέρα θα πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις. Αν πάμε σε μία διαδικασία χωρίς διασφαλίσεις, πράγματι ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις.

Δύο είναι τα στοιχεία για να πετύχουμε: Ενότητα και ανανέωση.

ΕΡ: Τα πολλά πρόσωπα λειτουργούν προς θετική κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου ή δημιουργούνται πολλοί διαφορετικοί πυρήνες που ενδεχομένως να το πάνε το πράγμα αλλού;
Η ύπαρξη υποψηφιοτήτων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ξεχωριστή πολιτική πλατφόρμα, είναι ένα αδιαμφισβήτητο θετικό γεγονός

Λέγανε το αντίθετο μέχρι ένα σημείο, ότι αν δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι, αν είναι μόνο μια διαδικασία εντός των κομμάτων που ήδη συγκροτούν τους χώρους, θα είναι ένα αρνητικό στοιχείο. Τώρα που γίνεται το άλλο, πάλι ακούω επιφυλάξεις.

Αυτό όμως έχει ένα όριο, για αυτό το λόγο λέω το εξής: Υποψηφιότητες με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και να αποσαφηνιστεί ποιου φορέα θα είναι υποψήφιος ο επικεφαλής.

Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, όχι αναπαλαίωση. Εδώ και τώρα να προχωρήσουμε στο νέο. Έτσι θα ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και έτσι θα ρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη θέση στις εκλογές.

ΕΡ: Για να το πούμε απλά, πρέπει ο καθένας από την πλευρά να διαλύσει τον όποιο φορέα υπάρχει, προκειμένου όλοι μαζί, με το νέο φορέα, να πάτε μπροστά.
Θέση μου είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει στη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα, όταν θα συγκροτηθεί ο νέος ενιαίος φορέας θα ενώσουμε σε ένα, άρα εκείνη τη στιγμή, στο ιδρυτικό συνέδριο, δεν θα λειτουργούν ταυτοχρόνως όλα τα κόμματα.

ΕΡ: Άρα λέτε ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο;
Ακριβώς αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Και βεβαίως βλέπω ότι ακόμα και τώρα που μιλάμε κάποιοι να ψαρεύουν σε θολά νερά, να λένε δηλαδή ότι θέλω και ενιαίο, θέλω και πολυκομματικό. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Αν κοιτούσα το στενά κομματικό συμφέρον, θα έλεγα ότι είμαι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, να παραμείνουμε στα κόμματά μας. Θέλω όμως να κοιτάμε προς το μέλλον.

ΕΡ: Ο κ. Κουρουμπλής έκανε ανοιχτό κάλεσμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποφασίσει στην ουσία αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσατε να σκεφτείτε;
Πρώτον ο κ. Κουρουμπλής είπε κι άλλα σε αυτά που δήλωσε, σε σχέση με συνεργασίες με τη ΝΔ. Συνεργάζεται με την εθνικολαϊκιστική δεξιά του κ. Καμμένου. Αν δεν το έχει καταλάβει, να του το υπενθυμίσουμε.

Την ώρα που συνεργάζεται με την εθνικολαϊκιστική δεξιά του κ. Καμμένου, αναφέρεται σε προοδευτικές συνεργασίες. Πως τις εννοεί, δεν έχει καταλάβει κανένας.

ΕΡ: Λέει επίσης ότι η φυσική συνέχεια θα ήταν αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι με τους ΑΝ.ΕΛ.
Η φυσική συνέχεια είναι να υπάρξει ένας αυτόνομος πόλος της κεντροαριστεράς, προοδευτικός πόλος, ο οποίος θα είναι απέναντι τόσο στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στις αδιέξοδες πολιτικές που ασκεί σήμερα, όσο και στο συντηρητισμό της ΝΔ.

Άρα ο κ. Κουρουμπλής βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου όταν κάνει αυτές τις προτάσεις, διότι ξεχνά και τις πολιτικές που ασκεί σήμερα. Δεν το συζητάμε.

ΕΡ: Άρα, πολλοί λένε από την άλλη πως αν ο Κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, θα πάτε μαζί του. Ισχύει αυτό;
Ακούω πολλούς να θέλουν να οριοθετήσουν τον χώρο. Όταν ανασυγκροτείς έναν χώρο, το κάνεις για να είναι αυτόνομος, να έχει τη δική του δράση. Την ώρα που ανασυγκροτείται αρχίζουν να γίνονται διάφορα μετεκλογικά σενάρια.

Ποια θα είναι κατάταξη των κομμάτων, τι ποσοστά θα έχει ο χώρος της κεντροαριστεράς; Θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως επιθυμώ με αυτή την πρόταση που έκανα για τον ενιαίο φορέα, ή θα παραμείνει  στα ποσοστά που έχει σήμερα;

ΕΡ: Άρα με όποιο ποσοστό πάτε μόνοι σας;
Δεν σας λέω αυτό. Εμείς ως χώρος θα εγγυηθούμε δύο πράγματα: Την εθνική συνεννόηση και την πολιτική σταθερότητα. Αυτά όμως στην ώρα τους, όταν έχουμε τα εκλογικά αποτελέσματα.

Τρόπος να εγγυηθείς την πολιτική σταθερότητα δεν είναι πάντοτε να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση και να έχεις υπουργούς.

Τέρμα πλέον με την λογική αυτή που ο καθένας θέλει να γίνει υπουργός και ο μοναδικός στόχος είναι αυτός.

Πολιτική σταθερότητα θα δώσουμε, αλλά να ξεχαστούν και τα όνειρα, μέσω της κεντροαριστεράς, για να πάρουν καρέκλες κάποιοι.

ΕΡ: Το ηχηρό όχι στον Τσίπρα είναι τόσο ηχηρό όσο και στον Μητσοτάκη;
Δεν είναι θέμα να βάζει σε μέτρηση κάποιος το όχι ή το ναι. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ο χώρος αυτός ο προοδευτικός δεν μπορεί παρά να είναι απέναντι και στην συντηρητική παράταξη. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι απέναντι στον εκπρόσωπο του λαϊκού κόμματος. Οι μετεκλογικές ανάγκες καθορίζονται όταν γίνονται οι εκλογές.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο