ΔΤ: Στην ερώτηση που κατέθεσε πριν 3 μήνες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της ανεργίας, απάντησε το Υπουργείο Εργασίας με ένα ογκώδες κείμενο εννέα σελίδων, το οποίο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μείζον αυτό θέμα μόνο με λόγια και όχι με πράξεις.
Η Υπουργός ρωτήθηκε, με βάση και την ετήσια έκθεση του 2017 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.), για τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία στην χώρα μας, καθώς αγγίζει (βάσει στοιχείων των τριών πρώτων τριμήνων του 2016) το 30%, εκτίμηση που ξεπερνάει τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Δεδομένου ότι η ασκούμενη πολιτική και η υπερφορολόγηση έχουν εξοντώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά για να επιτευχθεί απαιτεί σχέδιο και κυρίως ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ούτε παρουσίασε κανένα σχέδιο για την τόνωση της απασχόλησης, ρωτήθηκε συγκεκριμένα η αρμόδια Υπουργός αν η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας, σε ποιες ειδικότερες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να καταπολεμήσει την μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων, καθώς και γιατί δεν έχει παρουσιάσει έως σήμερα μία συνεκτική πρόταση δημιουργίας θέσεων εργασίας ανά τομέα πολιτικής.
Η αναπληρώτρια Υπουργός στην απάντησή της αμφισβήτησε, στην ουσία, τη μέθοδο εξαγωγής των αποτελεσμάτων από το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., και παρουσίασε συνοπτικά την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα στοιχεία της οποίας, επίσης, αναδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, καθώς και στοιχεία του ΟΑΕΔ σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να αποδείξει ότι η ανεργία δεν ανέβηκε τόσο πολύ!
Στη συνέχεια η Υπουργός δεν ξέχασε να χρεώσει καθυστερήσεις, σε δράσεις για την ανεργία, στους προηγούμενους, κάτι που αποτελεί συνήθη τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντιπολιτεύονται την αντιπολίτευση ενώ βρίσκονται 2,5 χρόνια στην διακυβέρνηση του τόπου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για «Προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας – Εγγυημένης Απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα», παραγνωρίζοντας όμως πως η κυβέρνηση απαξιώνει τον ιδιωτικό τομέα, η ανάπτυξη του οποίου, αλλά και η αρμονική συνύπαρξή του με τον δημόσιο τομέα, αποτελεί ισχυρό μοχλό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Επίσης η Υπουργός κάνει αναφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020 για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και δράσεις του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας, ενώ ενδιαφέρον έχει η αναφορά -μεταξύ άλλων- σε προγράμματα και δράσεις που καταρτίστηκαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται πριν το 2015, μάλλον θα τους ξέφυγε…
Εννέα σελίδες απάντησης, χωρίς κανένα σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας, παρά μόνο ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών προτάσεων με παράλληλη συρραφή παλιότερων ανακοινώσεων και ευχολογίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι βασικό εργαλείο καταπολέμησης της ανεργίας, σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας Υπουργού, είναι η δυνατότητα να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί εργαζομένων και εναλλακτικά συνεργατικά σχήματα. Οι άνεργοι όμως και κυρίως οι νέοι, αγωνιούν, έχουν ανάγκη από σταθερές θέσεις εργασίες και όχι από εκθέσεις ιδεών ή ιδεολογικούς ανεμόμυλους και αυταπάτες. Γι’ αυτό απαιτείται ένα σαφές σχέδιο, με ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής, και όχι μία επιδοματική πολιτική κρατισμού και αναπαραγωγής της φτώχειας. Η σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα «αγρόν ηγόρασε».
Η ερώτηση:
Η απάντηση:
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)