Με ασφυκτικά γεμάτη την μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ Μέλαθρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βέροια, όπου μίλησε η Φώφη Γεννηματά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Το γεγονός της μεγάλης συγκέντρωσης του κόσμου σχολιάστηκε από τον γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας, Κώστα Ασλάνογλου, ο οποίος ανέφερε ότι είχε χρόνια η παράταξη να πραγματοποιήσει τέτοια εκδήλωση.
Σημεία της ομιλίας του Θανάση Θεοχαρόπουλου
Στην αρχή της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην σημερινή μαύρη επέτειο της δολοφονία του βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοχαρόπουλος και στον θετικό παράδειγμα της Ημαθίας όσον αφορά την παραγωγική και εξαγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα, χωρίς το μέγεθος των επιδοτήσεων άλλων περιοχών, τονίζοντας πως πρέπει τέτοιου είδους μορφές οικονομικής και αγροτικής πολιτικής να στηριχθούν.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μεταξύ άλλων είπε:
Επειδή χρέος μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε την λήθη, επιτρέψτε μου αρχικά μία σημαντική αναφορά. Σήμερα συμπληρώνονται 54 χρόνια από την δολοφονία, στην Θεσσαλονίκη, του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Βουλευτή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δικαίως έχει τη θέση που του ανήκει στις σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου. Η δολοφονία του από ακροδεξιά και παρακρατικά στοιχεία στις 22 Μαΐου του 1963, εδώ στην Μακεδονία και μάλιστα περίπου την ίδια ώρα με τώρα, επανέρχεται στη μνήμη μας πιο επίκαιρη από ποτέ, καθιστώντας όλους μας υπεύθυνους για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης απέναντι σε φωνές μίσους, που έρχονται και πάλι από το σκοτάδι. Απαιτείται εγρήγορση για να μην ξαναζήσουμε στην χώρα μας παρόμοια φαινόμενα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνες. Λύση στα σημερινά αδιέξοδα δεν είναι οι ακροδεξιές και οι εθνικολαϊκιστικές δυνάμεις, λύση είναι μία προοδευτική πολιτική και η εθνική συνεννόηση.
Σήμερα από την καρδιά της Μακεδονίας, την Βέροια, δίνουμε ένα σήμα στους πολίτες. Να εκπροσωπήσουμε την λογική, την υπευθυνότητα, την προοδευτική προοπτική. Να αντιπαλέψουμε τον λαϊκισμό, τον συντηρητισμό. Να προτάξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση ως τον τρόπο υπέρβασης της κρίσης.
Τώρα είναι η ώρα για σημαντικά βήματα μπροστά από όλους. Να ξεπεράσουμε κομματικούς εγωισμούς, ανασφάλειες και μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Για να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που θα πετύχει την αλλαγή των συσχετισμών.
Ο πολιτικός χρόνος πλέον έχει άλλη βαρύτητα και δυναμική. Η επανάληψη ενός αντιπολιτευτικού λαϊκίστικου λόγου με επικοινωνιακά κόλπα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, μου είναι παντελώς αδιάφορος. Τώρα πρέπει να ξεδιπλώσουμε το όραμα μας, τις σκέψεις και τις προτεινόμενες πολιτικές που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Χρέος μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Η προσδοκία για το μέλλον είναι αυτή που κινητοποιεί τους πολίτες.
Οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία, μόνο την προηγούμενη βδομάδα το κόστος ανήλθε σε 5 δις ευρώ νέα οριζόντια μέτρα.
Μήπως όμως παρά τα βαριά μέτρα πέτυχε η κυβέρνηση κάτι σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους; Όχι, τα παραπέμπουν όλα στις ελληνικές καλένδες. Ο κ. Τσίπρας είναι σήμερα απλά θεατής των διαπραγματεύσεων ΔΝΤ και Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος, το οποίο είναι μη βιώσιμο. Εκεί έχει καταλήξει η “περήφανη” διαπραγμάτευση. Παρά τα νέα απαράδεκτα μέτρα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο σημερινό Eurogroup έχουμε τα εξής: Πρωτογενή πλεονάσματα υψηλά 3,5% τουλάχιστον για μία πενταετία που υπονομεύουν την δυνατότητα εξόδου της χώρας από την κρίση και οδηγούν σε διαρκή λιτότητα και υπερφορολόγηση, μη άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση όπως έπρεπε να γίνει εδώ και αρκετό καιρό και μη ουσιαστική και γενναία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Τι να πω; Τέτοια “επιτυχία” δεν θα την αντέξει ο ελληνικός λαός!
Να σημειωθεί βέβαια ότι ταυτοχρόνως σημαντικές ευθύνες έχει και η τρόικα, ευθύνες μάλιστα που είναι και διαχρονικές σε όλη την περίοδο των μνημονίων.
Σήμερα στην χώρα μας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν μία καρικατούρα ενός δήθεν δικομματισμού με μία στείρα αντιπαράθεση, ενώ απαιτείται εθνική συνεννόηση.
Το 2017 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά μεγάλης ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει να ισχυροποιηθεί ο σοσιαλδημοκρατικός προοδευτικός πόλος. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση. Η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο κύριους πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που απέχει. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Για αυτό στοχεύουμε σε έναν ισχυρό ενιαίο φορέα για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας μακριά από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον.
Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σήμερα οφείλει να οδηγηθεί σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την υπέρβαση της κρίσης. Για αυτό είναι σημαντικό το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η φάση της προγραμματικής ενότητας των κομμάτων και κινήσεων που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για να γίνει ταυτοχρόνως η υπέρβαση χρειάζεται να σηματοδοτηθεί στο Συνέδριο αυτό ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Με ένα νέο σύμβολο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές. Και κυρίως με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και στη συνέχεια εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017.
Και η εκλογή του Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με ανοιχτές διαδικασίες, εκλογή για την οποία του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, δείχνει ξεκάθαρα ότι και οι Ισπανοί σοσιαλδημοκράτες επιλέγουν την αυτόνομη πορεία της παράταξης απέναντι όχι μόνο στον αριστερό λαϊκισμό αλλά και στον δεξιό συντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό. Είναι ξεκάθαρη η στροφή που επιζητά η βάση της προοδευτικής παράταξης σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αντίθετα με ότι επιδιώκουν ορισμένοι παράγοντες του χώρου, σε μία σοσιαλδημοκρατία σε προοδευτική κατεύθυνση, σε μία σύγχρονη αριστερή σοσιαλδημοκρατία, σε έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές. Η βάση επιλέγει ξεκάθαρα τον αυτόνομο ρόλο και όχι τον ρόλο του συμπληρώματος είτε σε δεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές είτε σε δήθεν αριστερές αλλά τελικά βαθιά συντηρητικές πολιτικές.
Η πρόκληση είναι να γίνει η προοδευτική παράταξη ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων. Να ενώσουμε και να ανανεώσουμε την κεντροαριστερά.
Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση, για να υπάρχει ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς σε όλα τα επίπεδα και να προχωρήσουν όλα τα επόμενα βήματα. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Με ενότητα και ανανέωση.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους μας, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες που δρομολογούνται. Για να υπάρξει στην χώρα μας ένας σύγχρονος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς.
Από εδώ, σήμερα, δίνουμε λοιπόν το σήμα. Να ξανακάνουμε το δημοκρατικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό ρεύμα μια πλειοψηφική πρόταση. Ένα ρεύμα κοινωνικής ευθύνης και ρεαλιστικής προοπτικής. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!
Σημεία της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που για πρώτη φορά μιλά στη Βέροια, αναφέρθηκε σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, ασκώντας έντονη κριτική τον ΣΥΡΙΖΑ και το "4ο Μνημόνιο" που έφερε, τονίζοντας παράλληλα πως δεν είναι λύση η παλινόρθωση της δεξιάς.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναλυτικότερα, ανέφερε:
Η Ημαθία πρέπει να αποτελέσει παράλληλα και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την κεντρική Μακεδονία.
Η Ημαθία αποτελεί ένα δυναμικό χώρο παραγωγής φρούτων και λαχανικών έχει πολύ καλή κτηνοτροφία και πολλές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως (κονσέρβα ροδάκινο και άλλα φρούτα και λαχανικά), συνδυάζει το αγροτικό περιβάλλον με τον χειμερινό τουρισμό.
Πολύ πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που επιτρέπει ένα νέο σχεδιασμό για το μέλλον της, με βάση την αγροτική οικονομία και φυσικά τη νεολαία, τους νέους αγρότες στην πρώτη γραμμή.
Με σωστό σχεδιασμό και στήριξη των οργανωμένων ομάδων παραγωγών μπορεί η Ημαθία να γίνει πρότυπο επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας και αυτό είναι απόλυτη προτεραιότητα στο δικό μας σχεδιασμό.
Μπορούμε να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ημαθίας,
αλλά με νέα πνοή με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την καινοτόμο γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση του τεράστιου αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις σημαντικές επιλογές θρησκευτικού και θεματικού τουρισμού που διαθέτει η περιοχή.
Αλλά η Ημαθία πρέπει να αποτελέσει παράλληλα και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την κεντρική Μακεδονία.
Με οικονομίες μεγάλης κλίμακας.
Να συνδυάσουμε τα τρία γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα, να ανασυνταχθούν σε νέα σύγχρονη βάση οι συνεταιρισμοί για να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό, να συνδυάσουμε το πολιτιστικό προϊόν με το τουριστικό προϊόν και να δώσουμε ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Να συνδέσουμε αυτόν τον παραγωγικό τόπο και το τεράστιο απόθεμα φυσικού πλούτου με τα βασικά δίκτυα υποδομών (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικά δίκτυα) ώστε αναβαθμίζοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας να καταστεί ένας τόπος υψηλού επιπέδου διαβίωσης και ποιότητας ζωής.
Αυτό όμως απαιτεί βούληση, σχέδιο, και σκληρή δουλειά σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.
Δεν δικαιούνται να φέρουν τίποτα λιγότερο από την απόφαση του 12.
Ψήφισαν το μνημόνιο, χωρίς καμία δέσμευση για το χρέος και με μόνη την ελπίδα ότι «θα αποδώσει η πίεση της κας Λαγκάρντ στον κ. Σόιμπλε».
Της κας Λαγκάρντ, που θα έδιωχνε το Φθινόπωρο, εκλιπαρούσε το Χειμώνα και κρέμεται πάνω της μπας και βγάλει το Καλοκαίρι!
Ο κ. Τσίπρας δηλώνει τώρα ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τα μέτρα του 2019-2020 δεν θα προχωρήσουν.
Αλλά αν το ΔΝΤ αρνηθεί οδηγούμαστε (δηλώσεις Σόιμπλε) σε εξ αρχής (!!) διαπραγμάτευση που θα αναλάβει ο ESM. ( που ελέγχουν οι Γερμανοί)
Δηλαδή νέα καθυστέρηση και αβεβαιότητα
Ο κ. Τσιπρας παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών.
Οφείλει τουλάχιστον τώρα να τηρήσει μια Εθνική γραμμή για το χρέος.
Να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση και την απομείωση του δημοσίου χρέους.
Θυμίζουμε ότι εγκατέλειψαν την απόφαση του Eurogroup του 2012 για το χρέος, πριμοδότησαν τους Ευρωπαίους τραπεζίτες με 6 δις ευρώ (κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα), πήραν αόριστες υποσχέσεις το 2016 και τώρα λένε στους δανειστές «δώστε ότι προαιρείστε» για να σώσουμε τα προσχήματα.
Η γραμμή της υποχωρητικότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είναι ήδη εκτεθειμένοι απέναντι στον Ελληνικό λαό.
Η γραμμή της υποχωρητικότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είναι ήδη εκτεθειμένοι απέναντι στον Ελληνικό λαό.
Το είπα στη Βουλή το λέω και τώρα:
Τέρμα η πλάκα. Δεν δικαιούνται, δεν τους παίρνει να φέρουν τίποτα λιγότερο από την απόφαση του 12.
Τέταρτο μνημόνιο: Μια συμφωνία με όρους παράδοσης ηττημένου.
Ψηφίστηκε από την Κυβερνητική πλειοψηφία το τέταρτο μνημόνιο.
Μια συμφωνία με όρους παράδοσης ηττημένου.
Η εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους είναι η σοβαρότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην σύγχρονη ιστορία μας.
Είναι μια συμφωνία ντροπής.
Ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε ο Πρωθυπουργός σοβαρά, με σχέδιο και στρατηγική για το εθνικό συμφέρον.
Περιορίστηκε σε επικοινωνιακές κορώνες και ψευτο – παληκαρισμούς με αμοραλισμό.
Η καθυστέρηση της Κυβέρνησης που ήταν σκόπιμη, έδωσε την δυνατότητα να μπουν στο τραπέζι μέτρα που δεν ήταν στην συζήτηση το φθινόπωρο.
Η νέα περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.
«Τα έδωσε όλα» συνειδητά στους δανειστές.
Από το «go back κυρία Μέρκελ στο welcome home». Σε λίγο θα της δώσουν και τα κλειδιά.
Τι ψήφισαν;
- Τη μείωση 1 εκατομμυρίου περίπου συντάξεων, ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων.
- Τη δραστική μείωση του αφορολόγητου, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους εργαζόμενους και -πάλι- τους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα μάλιστα για τα χαμηλά εισοδήματα.
- Την νέα αύξηση (ιδιαίτερα μετά το 2018) των ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, μικρομεσαίων και αγροτών.
- Νέες περικοπές για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, τους δικαιούχους φοροαπαλλαγών για ιατρικές δαπάνες, τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και του επιδόματος θέρμανσης
- Κατάργηση 4 κοινωνικών επιδομάτων: Οικονομική ενίσχυση φτωχών οικογενειών με παιδιά στο σχολείο. Επιδότηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας για 5 μήνες από τον ΟΑΕΔ. Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Επίδομα ένδειας (ΝΔ57/73)
Η δήθεν αριστερή Κυβέρνηση τσακίζει τη μεσαία τάξη και κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους.
Και συνεχίζει:
- Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και εγκαταλείπονται οι δεσμεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.
- Με την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, οι μικρομεσαίοι, και οι εργαζόμενοι σε αυτά δέχονται τη χαριστική βολή. Ιδιαίτερα οι γυναίκες εργαζόμενες που είναι και η πλειοψηφία.
- Αντί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣΤΕ και να στηρίξει , όπως υποσχόταν, τους ένστολους, μειώνει δραματικά τα ειδικά μισθολόγια.
Κάθε «κόκκινη γραμμή» που επικαλούνταν ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του εξαφανίστηκε από προσώπου γης.
Τα έδωσαν όλα, για να κρατήσουν την καρέκλα.
Από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης φθάσαμε στην πλήρη παράδοση.
Από τη σεισάχθεια φθάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, φθάσαμε στο κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη.
Από τα 751 Ευρώ ελάχιστο μισθό, φθάσαμε στην απασχόληση με φιλοδώρημα, ειδικά για τους νέους.
Αφαιρούν έναν ακόμη μισθό από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα, οριζόντια και σε όλους, με τη μείωση του αφορολογήτου .
Από την 13η σύνταξη, ήδη έχουν αφαιρέσει την 12η και σύντομα θα αφαιρέσουν και την 11η, και την 10η.
Φώναζαν «να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία» και πάνω από την Ελλάδα, έβαλαν ένα τεράστιο ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
Τα αντίμετρα είναι το νέο μεγάλο παραμύθι. Τα μέτρα είναι η οδυνηρή πραγματικότητα.
Είναι πρόκληση να μιλούν για τα δήθεν «αντίμετρα».
Έχετε καταλάβει ότι αυτά θα δοθούν αν…όταν.. και εφόσον το κρίνει το ΔΝΤ και υπερ – καλυφθούν οι εξοντωτικοί για τους πολίτες οικονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα;
Αυτοί το γνωρίζουν καλά , αφού ψήφισαν το άρθρο 15, το άρθρο της ντροπής, που μετατρέπει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών σε γραμματέα του Τόμσεν.
Μόνη αρμοδιότητα του θα είναι να δημοσιεύει την απόφαση του ΔΝΤ.
Τα αντίμετρα είναι το νέο μεγάλο παραμύθι.
Τα μέτρα είναι η οδυνηρή πραγματικότητα.
Με τα νέα μέτρα, οδηγούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες στο περιθώριο και ταυτόχρονα τάζουν αναδιανομή της μιζέριας με τα αντίμετρα.
Παίρνουν σήμερα από τον χαμηλοσυνταξιούχο μια σύνταξη και θα δώσουν , αν τους το επιτρέψουν, συσσίτιο στο εγγόνι του στο σχολείο στο μέλλον.
Καμία ανοχή, καμιά συνενοχή.
ΟΧΙ σε όλα.
Τους είπαμε: Δώστε το κοινωνικό μέρισμα.
Μέχρι 1,9 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν σε δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της ανεργίας, με χρηματοδότηση από την υπέρβαση του πλεονάσματος, όπως ακριβώς προβλέπει το ίδιο το Πρόγραμμα, το Μνημόνιο που οι ίδιοι έφεραν.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τα δίνουν γιατί επέλεξαν να τα δώσουν στους δανειστές, για τους τόκους του χρέους, αφού καθυστέρησαν την αξιολόγηση.
Το άλλο μεγάλο παραμύθι, ότι με αυτή την συμφωνία «ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη».
Η Κυβέρνηση ξεκίνησε τώρα το άλλο μεγάλο παραμύθι , ότι με αυτή την συμφωνία «ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη».
Ποιά ανάπτυξη;
Το μνημόνιο τους είναι εξόχως υφεσιακό. Επιπλέον στο Α’ τετράμηνο του 2017 η ύφεση τραβάει την ανηφόρα και η χώρα κατατάσσεται τελευταία στις επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Και αλήθεια, πως θα έλθει στο μέλλον η ανάπτυξη;
Με την εξοντωτική φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων;
27 νέους φόρους επέβαλλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Με την συνεχή υπονόμευση των μεγάλων επενδύσεων;
Πανηγυρίζουν για τα υψηλά πλεονάσματα που έφερε η υπερφορολόγηση.
Σε μια χώρα όπου:
- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών φθάνουν τα 100 δις ευρώ,
- τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία στα 22 δις και
- τα κόκκινα δάνεια καλπάζουν και πάλι φθάνοντας τα 110 δις ευρώ;
Και κρύβουν ότι:
- δεν πληρώθηκαν επιδόματα πολύτεκνων, και ασθενών ομάδων του πληθυσμού,
- μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στην Υγεία και
- οι επιδοτήσεις στην Γεωργία,
- ισοπεδώθηκε το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
Λύση δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς.
Η καταδίκη του Ελληνικού λαού θα πέσει πολύ βαριά στις πλάτες τους.
Όμως η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της Χώρας με το δικό της, σα να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν.
Η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ.
Την συντηρητική Ν.Δ. που υπερασπίζεται σκληρά την καταστροφική για την χώρα πολιτική της περιόδου 2004-2009 του κ. Καραμανλή.
Το έλλειμμα πολιτικής τους, τους οδηγεί σήμερα να προσπαθούν επικοινωνιακά να παίξουν ακόμα και με τη λέξη «ΑΛΛΑΓΗ».
Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην κοινωνία, στους θεσμούς, στο Κοινωνικό κράτος, στην εξωτερική μας πολιτική στην δεκαετία του ’80.
Η αλλαγή, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, κύριοι της ΝΔ, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται. Ματαιοπονείτε.
Σ’ εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ , ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με το ΣΥΡΙΖΑ.
Πότε μας πάνε από δω, πότε μας πάνε από κει. Εμείς σταθερά αυτόνομη πορεία.
Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν μπορεί να υπάρξει.
Η χώρα χρειάζεται πριν απ’ όλα μια νέα δημιουργική αλλαγή στην πολιτική.
Έχει αποδειχθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό.
Είναι πρωτίστως πολιτικό.
Έχουμε πληρώσει ακριβά εμμονές και φιλοδοξίες που μας κρατούν στο χθες.
Ψευδαισθήσεις για σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν.
Να γιατί το «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος είναι», χωρίς ριζική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ουσιαστικά οδηγεί σε νέους αδιέξοδους μονόδρομους.
Όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει ΝΔ.
Όμως στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απλά δεν μπορεί να υπάρξει!
Αυτά τα δυο πάνε πακέτο!
Είναι τόσο καθαρό που κανείς δεν δικαιούται να κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει.
Η συνεννόηση είναι και αναγκαία και εφικτή.
Με αλλαγή των συσχετισμών σήμερα στην Κοινωνία, αύριο στην Βουλή.
Δεν είμαστε σε κανονική περίοδο και αυτό που προέχει είναι η ανάκαμψη της χώρας.
Το δίλημμα σήμερα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή.
Γι αυτό επιμένουμε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.
Σήμερα από εδώ από τη Βέροια στέλνουμε μήνυμα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και στους πολίτες η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια Κυβέρνηση ευρύτατης Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης, είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας. Και το κλειδί για να σπάσουμε δεσμά των μνημονίων.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται ακόμη αυτή την αναγκαιότητα.
Θα τους την επιβάλουμε.
Η συνεννόηση είναι και αναγκαία και εφικτή.
Με αλλαγή των συσχετισμών σήμερα στην Κοινωνία, αύριο στην Βουλή.
Αυτή την ώρα, τη δύσκολη ώρα για το Έθνος είναι η ώρα, να καταστρώσουμε ένα σχέδιο Ελπίδας.
Ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Το σχέδιο Ελλάδα.
Το σχέδιο για να πάρουμε την Ελλάδα πίσω, για να πάρει ο Ελληνικός Λαός τη χώρα του πίσω.
Για να ξαναγίνει ο πολίτης κυρίαρχος στον τόπο του, στην εργασία του, την επιχείρησή του, στο σπίτι του .
Δεν πιστεύουμε σε εύκολους δρόμους. Δεν υποσχόμαστε μαγικές λύσεις.
Δεν προσερχόμαστε στον Ελληνικό Λαό ως προφήτες της μόνης ή της μοναδικής αλήθειας.
Εγγυόμαστε όμως ότι σε έναν σύντομο χρονικό διάστημα ,ο λαός θα μπορεί για πρώτη φορά μετά την κρίση να βλέπει ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο με τη συμβολή όλων.
Είμαστε έτοιμοι για την πραγματική Αλλαγή πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Στόχος μας είναι να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Ένα σχέδιο για πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τη φορολογία το «ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ».
Πρόκειται για έναν οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Για ένα πραγματικό αναπτυξιακό αποκεντρωμένο μοντέλο.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ.
Με το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που θέλω να σας καλέσω όχι μόνο να το διαμορφώσουμε μαζί αλλά και να το υλοποιήσουμε με ένα δυναμικό αυτοδιοικητικό κίνημα στην πρώτη γραμμή.
Πρόγραμμα που θα συζητήσουμε σε Περιφερειακές Ημερίδες και θα οριστικοποιήσουμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στις βασικές επιλογές, στόχους και προτεραιότητες που κατά τη γνώμη μου οφείλει να υπηρετήσει.
Στην καρδιά κάθε προοδευτικής αναπτυξιακής στρατηγικής βρίσκεται ασφαλώς η παραγωγή νέου πλούτου, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί και η δίκαιη κατανομή του κόστους και των ωφελειών στο κοινωνικό σύνολο.
Στο κρίσιμο ερώτημα από ποιους και για ποιους η ανάπτυξη, η απάντηση μας είναι καθαρή.
Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, το γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων έργων κυρίως για υποδομές, το κράτος – επιχειρηματίας σε εκτεταμένους τομείς, έχει φθάσει στα όριά της.
Σήμερα απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου.
Οφείλουμε να μεταβούμε
- από το κράτος – επιχειρηματία και αποκλειστικό χρηματοδότη της ανάπτυξης, στον πολίτη παραγωγό – δημιουργό
- και από τις βαριές υποδομές στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Είναι φανερό ότι μια τόσο μεγάλη ανατροπή απαιτεί την πλήρη κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης.
Κινητοποίηση που πρέπει να την εμπνεύσει, να την προσανατολίσει και να την αξιοποιήσει μια σημαντική και ταυτόχρονα οραματική παρέμβασή σε κάθε Περιφέρεια.
Με βάση:
- την ταυτότητά της,
- τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,
- τις πηγές χρηματοδότησης ευρωπαϊκής και ιδιωτικής,
- τα υπάρχοντα αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία,
- την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
- τις πρακτικές συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
- και κυρίως τις θεσμικές συνέργειες που απαιτούνται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας,
Πάμε να συναντήσουμε τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ Ελλήνων. Το μεγάλο βήμα, το οποίο κάνουμε είναι το Συνέδριό μας.
Πάμε να συναντήσουμε τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ Ελλήνων από μια κυβέρνηση που μόνο της μέλημα είναι η παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία.
Στόχος μας είναι μια πλατιά ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
Το μεγάλο βήμα, το οποίο κάνουμε είναι το Συνέδριό μας. Ένα συνέδριο, μαζικό, ποιοτικό, ανοιχτό και Δημοκρατικό. Ένα συνέδριο της Κοινωνίας.
Για πρώτη φορά σε συνέδριο πολιτικού Φορέα θα είναι η κοινωνία κυρίαρχη.
Το 50% των συνέδρων μας, θα είναι αιρετοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών Σωματείων, των Επιστημόνων, των Επιμελητηρίων, της Νέας Γενιάς.
Ανοίγουμε την Παράταξη στους Πολίτες.
Δίνουμε και πάλι πίσω την Παράταξη στο Λαό.
Είναι η ώρα να ακούσουμε.
Να ακούσουμε τους εκπροσώπους των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων του τόπου να μας καταθέτουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, τις προσδοκίες και τα οράματά τους. Να συνδιαμορφώσουμε την πρότασή μας.
Είναι η ώρα να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε.
Το Συνέδριο μας του Ιουνίου είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς το νέο φορέα.
Γιατί χωρίς ενιαίο πολιτικό και προγραμματικό λόγο και κοινή στάση των δυνάμεων που σήμερα αποτελούν τη ΔΗ.ΣΥ., ένα βιαστικό βήμα, θα μπορούσε να αποβεί άλμα στο κενό.
Αλλά και κινήσεις και προσωπικότητες που για διάφορους λόγους τώρα στέκουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εγχείρημα, θέλουν λίγο χρόνο για να πεισθούν, να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να συμβάλουν και αυτοί στην κοινή πορεία.
Είναι ώρα όμως στο Συνέδριο να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μετεξέλιξή μας, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Έχω προτείνει να αποτελέσει αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου και του Συνεδρίου μας η εξειδίκευση και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της πρωτοβουλίας μου, του Ιανουαρίου του 2016.
Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.
Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ μέσα σε εύλογο χρόνο, παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα. (πολυκομματικός ή όχι).
Στη συνέχεια προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση.
Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα.
Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων.
Έχω προτείνει, με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του ΄18.
Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Η πρότασή μου απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά.
Και όποιος επιθυμεί, δεν έχει παρά να έρθει στο Συνέδριο για να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη.
Απευθύνομαι σε όλους και όλες που θέλουν να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση.
Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες και για τη στάση μας αυτή.
Ήρθε η ώρα για ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
Για να σταματήσει η διαστρέβλωση, το παιχνίδι με λέξεις χωρίς περιεχόμενο, η σκόπιμη δημιουργία σύγχυσης και τα πλαστά διλήμματα.
Δείτε φωτογραφίες
(κλικ για μεγέθυνση)
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)