Η 7η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - “Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει την κατάθλιψη στο επίκεντρο της συζήτησης με κεντρικό σύνθημα «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη», με στόχο περισσότεροι πάσχοντες, ανά τον κόσμο, να αναζητήσουν και να λάβουν βοήθεια. 

Πρώτος στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας του ΠΟΥ είναι να αντιμετωπιστεί η προκατάληψη και οι διακρίσεις. «Το στίγμα που σχετίζεται με τις ψυχικές παθήσεις είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να δώσουμε στην καμπάνια το τίτλο “Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη”. Για αυτόν που ζει με την κατάθλιψη, το να μιλήσει σε κάποιον που εμπιστεύεται είναι συχνά το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση», εξηγεί ο Δρ Σαξένα.

Η ενημερωτική καμπάνια αναδεικνύει επίσης την ανάγκη επενδύσεων στην αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων, καθώς σε πολλές χώρες καταγράφεται  απουσία ή ανεπάρκεια υποστηρικτικών μηχανισμών για τους ψυχικά πάσχοντες. Ακόμα και στις πλούσιες χώρες, σχεδόν το 50% των ανθρώπων με κατάθλιψη δεν υποβάλλονται σε θεραπεία. Κατά μέσο όρο μόνο το 3% των κρατικών δαπανών υγείας επενδύεται στην Ψυχική Υγεία, με το ποσοστό να είναι κάτω του 1% στις φτωχές χώρες και να αγγίζει το 5% στις πλούσιες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ για κάθε 1 επιπλέον δολάριο που επενδύεται στην θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους εξοικονομούνται 4 δολάρια για καλύτερη υγεία και ικανότητα προς εργασία. 

Η θεραπεία της κατάθλιψης περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ή αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό των δύο. Πάνω από 90 χώρες έχουν ήδη σχεδιάσει ή υλοποιούν προγράμματα που παρέχουν θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών βάσει του Ειδικού Οδηγού του ΠΟΥ, δεδομένου ότι η μη ανάληψη δράσης αποδεικνύεται πιο δαπανηρή. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας που πραγματοποιήθηκε το 2016, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, το 2015, οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000. Παράλληλα, στη χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2016 από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης (ICD-10), 634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη, οι δε παραχθείσες αντίστοιχες συνταγές ήταν 3.101.164 
Ιδιαίτερος προβληματισμός προκύπτει από την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών (κατά 35%), ενώ από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014.

Οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αφυπνίσουν όλες τις χώρες ώστε να ξανασκεφτούν τις πολιτικές τους σε ότι αφορά την Ψυχική Υγεία και την αντιμετώπισή της με την προσοχή και αμεσότητα που επιβάλλεται.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, που βρίσκεται πολλές δεκαετίες πίσω σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, επιβάλλεται να ασκηθούν πολιτικές στήριξης των δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την ανακούφιση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών – φροντιστών τους.

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!

Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Σαλιάγκας                                                             Μαρία Ντέντου

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο