Άρθρο του Π. Τσαπαρόπουλου*: Η αξιοποίηση της περιφερειακής αγοράς στον κόμβο της Κουλούρας θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει δυναμικά στην κατεύθυνση της στήριξης της πρωτογενούς μας παραγωγής, σαν ένα διαμετακομιστικό κέντρο, για την προώθηση των προϊόντων μας και σε συνεργασία με άλλους φορείς θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο που με παράλληλες δραστηριότητες θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χειμαζόμενης περιοχής μας.
Όμως κατέληξε στα ερείπια της Αμάλθειας που στέκουν σιωπηλά στον κόμβο της Κουλούρας.
Η περιφερειακή αγορά Κουλούρας, έχοντας μια σπουδαία κομβική θέση, χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά την 10τία του 1980 από την τότε ΕΟΚ με 1 δις. δχμ. για την αγορά του οικοπέδου [337 στρεμ.] και την κατασκευή εγκαταστάσεων 12000 τ.μ. [καταστήματα, εκθεσιακό κέντρο, χώρος αμφιθεάτρου, ψυγεία κλπ] που χρόνια τώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτες, εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες.
Με βάση τον νόμο 2538/1997[ανασυγκρότηση περιφερειακών αγορών Ημαθίας, Βόλου, Χανίων] ανασυγκροτείται με σκοπό να αποτελέσει ένα εξαγωγικό και διαμετακομιστικό κέντρο νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων καθώς επίσης και έκθεση αγροτικών προϊόντων.
Το 2005 η διαχείριση της αγοράς παραχωρήθηκε στη ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΕ που σήμερα αποτελεί νομικό πρόσωπο της περιφέρειας κ. Μακεδονίας, στην οποία συμμετέχουν η νομαρχία Ημαθίας, νυν περιφέρεια, με ποσοστό 51% ο Δήμος Αποστόλου Παύλου, νυν Δ.Βεροίας, με 24% και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, σήμερα υπό εκκαθάριση, με 25%. Σκοπός της εταιρείας ήταν η αξιοποίηση, ανάπτυξη και διαχείριση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του υπάρχοντος χώρου ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν λειτούργησε ποτέ, παρά μόνο σαν σημαία προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε με αποτέλεσμα να εμφανίζει την σημερινή εικόνα κουφαριού χωρίς ποτέ κανείς να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες.
Οι παραγωγικοί φορείς της πόλης μας με μπροστάρη το επιμελητήριο, εδώ και 15 χρόνια, δίνει ένα ηρωικό αγώνα με ιδιαίτερα εύστοχες παρεμβάσεις ώστε η αγορά της Κουλούρας να γίνει ένα σύγχρονο εξαγωγικό κέντρο με παράλληλες υποστηρικτικές λειτουργίες και να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του νομού μας.
Ιδιαίτερα μετά τις 22/2/2012 που έγινε η τροπολογία-προσθήκη του ν.2538/1997 με την οποία επιτρέπεται στους χώρους της αγοράς η εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τις δραστηριότητές της ,όπως τελωνείο, υπηρεσίες φυτοπαθολογικού ελέγχου, χημείο ,δημοπρατήριο κλπ δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για την πλήρη ανάπτυξη της περιοχής. Παρόλα αυτά είναι εμφανές ότι όλα αυτά τα χρόνια οι υπεύθυνοι δεν κατόρθωσαν να διαχειριστούν τις υπάρχουσες δομές για την αξιοποίηση πρώτα και κύρια της αγροτικής παραγωγής του τόπου.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού και τον χαρακτηρίζει στα εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικά δρώμενα.
Σήμερα με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, της Περιφέρειας ,του Δήμου μας και των παραγωγικών τάξεων του Νομού είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε το πρώτο βήμα μαζί, ώστε η παραχώρηση τμήματος της παραπάνω έκτασης για την δημιουργία του τελωνείου, να ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση της περιοχής που θα συμβάλει αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη στηρίζοντας δυναμικά την πρωτογενή μας παραγωγή.
* Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)